Una din cele mai aglomerate stații de metrou se transformă. Când vor fi gata lucrărileMetrorex vrea să construiască un nou acces pentru călători la staţia de metrou Tineretului, de pe magistrala 2 Berceni - Pipera. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la peste 4,6 milioane de euro, cu TVA inclus. Conform planului de investiţii pentru anul 2014, Metrorex îşi propunea realizarea unui nou acces în staţia de metrou Tineretului, având două ieşiri amplasate în zona de nord a acesteia, respectiv de-o parte şi de cealaltă a bulevardului Dimitrie Cantemir (înspre staţia de metrou Piaţa Unirii). 

STAŢIE METROU TINERETULUI. Metrorex a lansat, luni, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) un anunţ de participare prin care caută constructor pentru noul acces de la staţia de metrou Tineretului. Contractul intitulat "Acces nou la Statia Tineretului pe Magistrala 2. Pipera - Berceni" prevede lucrări de structură, arhitectură, finisaje şi compartimentări, instalaţii de transport local călători – escalatoare, instalaţii electrice, electromecanice, tehnico-sanitare, ventilaţie, curenţi slabi pentru realizarea unui acces nou la Statia Tineretului - Magistrala 2. Pipera – Berceni.

"In prezent, accesul in statia de metrou Tineretului se face prin intermediul unui singur acces aflat pe o parte a bulevardului Dimitrie Cantemir (vis a vis de cladirea Liceului Sincai), in zona de sud a statiei. Accesul dispune de scari fixe si un escalator de urcare, fapt ce duce la o ingreunare a acesului spre spatiul subteran si invers. Folosirea unui singur acces pentru aceasta statie conduce la o aglomerare atat a zonei de suprafata cat si a celei subterane prin imposibilitatea impartirii fluxurilor de calatori.

Necesitatea realizarii a doua accese suplimentare catre statia de metrou Tineretului, este data de nevoia facilitatii accesului calatorului riveran din arealul bulevardului Dimitrie Cantemir, si impartirea fluxurilor de calatori in functie de interesul acestora (ex: elevi catre Liceul Sincai, vizitatori ai parcului Tineretului). Nu in ultimul rand, prin aceasta interventie este realizata si subtraversarea bulevardului Dimitrie Cantemir.

Accesele noi A si B vor avea in componenta cate un escalator si o scara fixa. Adiacent accesului B este executat un lift exterior pentru o mai buna facilitare a acesului calatorilor de la suprafata la nivelul vestibulului.

De asemenea, in cadrul vestibulului interior este executat liftul interior ce face legatura intre vestibul si peron.

Noile accese, amplasate in zona de nord a statiei -cap Y (spre statia Unirii) de o parte si de cealalta a bulevardului Dimitrie Cantemir, vor avea o latime la sol de aprox. 4.50m si o lungime de aprox 13.00m.

In zona se află reţele edilitare de apă, canal, termoficare şi electrice care vor trebui deviate pentru executarea acceselor.
Zona de vestibul interior aferent acceselor noi va fi dotata cu escalator, scara fixa si lift interior(deja executat).

De asemenea, vor fi prevazute finisaje care sa se armonizeze cu finisajele existente din statia Tineretului", se arată în caietul de sarcini aferent anunţului de participare.

Click pe imagini pentru rezoluţie maximă

Valoarea totală estimată a contractului ce urmează a fi atribuit este de 16.923.105 lei fără TVA, respectiv 20,98 milioane lei cu TVA inclus, echivalentul a peste 4,6 milioane euro.

Sursele de finanţare pentru construcţia noului acces la staţia Tineretului sunt asigurate din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Transport şi de la Bugetul de Stat, conform anunţului postat în SEAP.

Contractul va fi atribuit prin licitaţie deschisă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Durata contractului este de nouă luni de la data atribuirii, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 18 august 2015, la ora 10:00.

STAŢIE METROU TINERETULUI. Lucrările privind construcţia noului acces la staţia de metrou Tineretului erau prevăzute încă de anul trecut, fiind cuprinse în planul anual de achiziţii publice al Metrorex pe anul 2014.

Conform planului de investiţii pentru anul 2014, Metrorex îşi propunea realizarea unui nou acces în staţia de metrou Tineretului, având două ieşiri amplasate în zona de nord a acesteia, respectiv de-o parte şi de cealaltă a bulevardului Dimitrie Cantemir (înspre staţia de metrou Piaţa Unirii).

"Referitor la stadiul elaborării proiectelor pentru realizarea acceselor la stația de metrou Tineretului, vă informăm că documentațiile comandate la deținătorii de utilități (Luxten, Apa Nova, Electrica, Netcity, RATB, etc.) au ca termen de predare luna iunie 2014. Ulterior obţinerii tuturor avizelor şi proiectelor, coroborat cu identificarea şi asigurarea sursei de finanţare de către ordonatorul de credite – Ministerul Transporturilor, se va demara procedura de achiziţie a lucrărilor", a precizat anterior, fostul director general al Metrorex, Aurel Radu, într-un răspuns formulat la solicitarea B365.RO.

STAŢIE METROU TINERETULUI. Staţia de metrou Tineretului face parte integrantă din Magistrala 2 de metrou Pipera – Berceni şi a fost pusă în exploatare în anul 1986. Din considerente tehnico-economice avute în vedere la aceea dată, al doilea acces a rămas nefinalizat până acum, explică Metrorex. Astfel de staţii având un singur acces mai sunt la Berceni, staţia Dimitrie Leonida, staţia Pantelimon, staţia Pipera şi staţia Aurel Vlaicu.

Etichete: acces, Magistrala 2, Metrorex, metrou, realitatea, staţie

0/5 COMENTARII
DHY
29 iul 13:33
+0
VOTURI
-0
Vlad, la ora actuala, statia de metrou Tineretului are o singura iesire, pe bulevard, vis-a-vis de liceu. La ce te referi cu proiectul inutil cu iesirea dinspre parc? Tocmai, ca o iesire spre parc ar fi binevenita.
Iar daca s-or gasi banii necesari pentru pasaje subterane pietonale, cam ca la Universitate, cu atat mai bine...
vlad
29 iul 10:41
+0
VOTURI
-0
Un proiect inutil!! Oricum marea majoritate a oamenilor tot iesirea dinspre parc ar folosi-o!!! Bani aruncati pe fereastra...

@bogdan71 Nu stiu daca este chiar fezabil pasajul de care spui.... sigur, suna bine pe hartie, dar distanta este mare si in plus, nu inseamna ca spatiul este liber :). Sunt convins ca e plin de tuneluri dinspre Cotroceni... pe langa cele deja cunoscute (ale caror intrari se vad atat la iesirea dinspre Rectorat cat si chiar in statia actuala de metrou)
Ing.
28 iul 23:32
+0
VOTURI
-0
Accesul al doilea există deja, încă de pe vremea lui Ceauşescu. Din diverse motive, nu a fost finalizat... trebuie doar spart betonul de la suprafaţă, în rest spaţiul şi chiar scările există deja, trebuie doar placate cu gresie şi instalate scările rulante!

De fapt, Metrorex a vrut să îşi construiască un sediu în Parcul Tineretului, sub masca modernizării staţiei Tineretului. Numai că ăia de la UE s-au prins şi le-au tăiat proiectul clădirii :))
ggg
28 iul 16:24
+0
VOTURI
-0
in principiu orice statie aflata in zona unei intersectii ar trebui sa aiba cat mai multe cai de access - eventual ca pasaje pietonale + intrare in statie ( metrorex + primarie)
bogdan71
28 iul 13:51
+0
VOTURI
-0
Pe cand un nou acces la Politehnica ? Cel dinspre intersectia Apaca produce traversarea Bd. Iuliu Maniu/Vasile Milea de catre un numar foarte mare de persoane la orele de varf. Amplasarea unui nou acces pe aceeasi parte cu Facultatea de Electronica e fezabila si ar limita considerabil traversarea, fluidizand si traficul RATB dinspre Milea spre Sos. Cotroceni (troleibuzele si autobuzele liniei 139, care vireaza dreapta).

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE