SE ÎNCHIDE Muzeul Național BranMuzeul Național Bran se va închide după aproape 60 de funcționare. Directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, istoricul Nicolae Pepene, a afirmat că ministrul Culturii a comunicat delegației Consiliului Județean cu care s-a întâlnit săptămâna trecută la minister că în luna august Muzeul Național Bran se va închide.

SE INCHIDE Muzeul National Bran (Foto gandul.info)
SE ÎNCHIDE Muzeul Național Bran (Foto gandul.info)

Cele aproape 10.000 de piese transferate din Castelul Bran la Muzeul Vămii Medievale, după retrocedarea acestuia în luna mai 2009, vor fi păstrate la Muzeul Județean de Istorie Brașov și o parte la Castelul Bran, dacă administrația acestuia va fi de acord. Secția etnografie va intra în administrarea Muzeului de Etnografie Brașov, a declarat pentru AGERPRES directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, istoricul Nicolae Pepene.

"La momentul 1990-1991 când s-a făcut trecerea la Ministerul Culturii existau trei secții la Bran: secția Castel, secția Vama Medievală și secția Etnografie. După retrocedarea Castelului, s-a desființat secția Castel și toate bunurile culturale (piesele) au fost înghesuite la Muzeul Vămii Medievale unde s-a încercat reconstituirea unor interioare din Castel. Înțeleg că sunt puțin vizitatori la Muzeul Vămii Medievale, dar eu zic față de Castelul Bran. Comparativ cu alte muzee din țară cred că nu stătea rău Muzeul Vămii. Ministerul Culturii vrea să desființeze Muzeul Național Bran, mai ales că din luna august și clădirea Muzeului Vama Medievală trece în administrarea moștenitorilor Castelului Bran, și atunci avem două probleme: secția etnografică, unde sunt niște probleme cu retrocedarea terenului pe care sunt amplasate căsuțele, dar am înțeles că sunt șanse mari să se câștige procesul cu proprietarul acestuia, și bineînțeles patrimoniul de la Muzeul Vămii Medievale. Am aflat de intenția Ministerului Culturii și că exista riscul ca toate colecțiile să fie împrăștiate pe la mai multe muzee din țară și atunci era normal, obligatoriu, era datoria noastră morală și profesională să intervenim să salvăm acest patrimoniu și să-l ținem cît mai aproape de Bran", a explicat Nicolae Pepene, citat de Agerpres. 

Etichete: ÎNCHIDERE Muzeul Național Bran

0/1 COMENTARII
Gigi
24 Feb 18:43
+0
VOTURI
-0
Uau... după 60 de funcționare....

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE