Se pregăteşte dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care şi-au angajat rudeTrei deputaţi au depus pe 4 mai un proiect de lege de modificare a Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prin care se urmăreşte dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în anul 2013. Iniţiator este chiar un deputat condamnat definitiv pentru că şi-a angajat soţia. 

Se pregateste dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care si-au angajat rude
Se pregăteşte dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care şi-au angajat rude

Unul dintre initiatori este Mate Andras, deputatul UDMR condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare anul trecut tocmai pentru ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar, informeaza Hotnews. Acest proiect de lege vine dupa ce saptamana trecuta a trecut de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, fiind la un pas de adoptare in plen, un proiect de lege care le acorda imunitate parlamentarilor avocati.

Proiectul este unul de "interpretare a a art. 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor." si la primul articol al acestui proiect de lege se mentioneaza ca modificarea si completarea art. 38 alin 11 a intrat in vigoare dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica de la 21 august 2013.

Redam mai jos art. 38 alin 11):

Art. 38: Birourile parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor

(11) Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar.

Ulterior, in art II, se prevede ca dispozitiile, asa cum au fost modificate nu se aplica retroactiv si nu produc efecte juridice pentru actlee si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de intrarea in vigoare a acestor modificari.

Alin. (2) "Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de intrarea in vigoare a dispozitiile art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea nr. 96/2006 in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor, avand in vedere faptul ca anterior modificarilor introduse prin Legea nr. 219/2013 nu a existat nicio restrictie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaiti si senatorii putand dispune fara nicio constrangere legale asupra angajarii acestora."

In expunerea de motive, initiatorii se refera la daptu ca in practica s-au ivit situatii "in care interpretarea interdictiiei impuse parlamentarilor de a-si angaja membrii familiei ori rudele sau afinii acestora la biroul parlamentar, prevazute de art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 (...) a general confuzii cu privire la data intrarii in vigoare a respectivei dispozitii, respectiv cu privire la data de la care produce efecte juridice".

Proiectul de lege trebuie acum sa primeasca aviz de la Comisia juridica si raport de la Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, avand termen pana pe data de 18 mai, apoi trebuie votat de plenul comun al celor doua camere, fiind un proiect de modificare a statutului.

Etichete: angajari rude, dezincriminare conflictul de interese, parlamentari

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h