Se reduce TVA la 9% la serviciile de alimentare cu apă și canalizare. De când se aplicăCota redusă de 9% a taxei pe valoarea adăugată (TVA) va fi extinsă, începând cu 1 ianuarie 2019, și la serviciile de alimentare cu apă și canalizare, în baza unui proiect de lege priomulgat astăzi de președintele Klaus Iohannis. În forma inițială, proiectul introducea această cotă redusă de TVA și pentru livrarea de electricitate și de gaze naturale, ca și pentru alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, dar aceste ultime prevederi nu au mai fost avizate în comisiile de specialitate.

Se reduce TVA la 9% la serviciile de alimentare cu apa si canalizare. De cand se aplica
Se reduce TVA la 9% la serviciile de alimentare cu apă și canalizare. De când se aplică

Astfel, în forma finală adoptată, TVA de 9% va fi valabilă, de anul viitor, și pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare, inclusiv livrarea apei pentru irigații în agricultură, dar nu și pentru livrarea de energie. Proiectul votat de Camerei Deputaților va fi transmis acum președintelui Iohannis pentru promulgare.

Măsura propusă este argumentată prin faptul că, în prezent, aplicarea taxei pe valoarea adăugată în cazul serviciilor de utilități publice prezintă "anomalia" aplicării cotei reduse de 9% pentru furnizarea apei, în schimb serviciul de colectare a apei menajere este taxat cu cota standard de 19%. Astfel, apa la intrare are cotă redusă de TVA, însă la evacuare are 19%.

În document se mai arăta însă și că datele Eurostat relevă că, pentru alimentarea cu energie electrică, gaze naturale sau energie termică, rate la împrumuturi ipotecare sau chirie, în România se depășește cu mult pragul de 40% considerat ca fiind împovărător pentru o gospodărie.

În trecut, au mai existat astfel de proiecte de extindere a cotei reduse pentru astfel de servicii, dar nu au fost adoptate.

Sursa: profit.ro

Etichete: reducere TVA apa si canalizare, servicii de apa si canalizare, TVA 9% apa si canalizare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE