Se schimbă formatul cărților de identitate la dimensiuni mai mici. Cum vor arătaDe la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice, ce conțin amprenta și imaginea facială. 46 de ONG-uri au depus un memoriu impotriva emiterii noilor carti de identitate. Acestea spun ca dispare caracterul personal al cetateanului.

CArte de identitate format european
CArte de identitate format european

Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere), informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Pentru comparaţie, cărţile de identitate care sunt eliberate în prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) şi informaţiile sunt tipărite numai pe faţa documentului. „Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu", au explicat specialiştii de la Interne.

În schimb, cartea electronică de identitate va fi de tip smart card. „Diferenţa între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete", au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI.

Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor, precizează sursele citate. „Avantajul buletinului biometric este că permite autentificarea titularului în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi asigură suportul tehnic necesar pentru utilizarea semnăturii electronice. În plus, va oferi garanţii suplimentare, asigurându-ne un grad de protecţie ridicat împotriva furtului de identitate, iar instituţiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document", au explicat
specialiştii.

În ceea ce priveşte valabilitatea noilor buletinele - fie că vom opta pentru cele în format electronic sau pentru cele simple – termenul va fi acelaşi: patru ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani şi de cinci ani pentru cele de peste 18 ani.

Etichete: carte de identitate, realitatea, se schimbă

0/4 COMENTARII
Nume*
28 mar 11:44
+0
VOTURI
-0
hdKubC , [url=http://tywfztiekieb.com/]tywfztiekieb[/url], [link=http://idruminolvmd.com/]idruminolvmd[/link], http://isssgjrfzvzx.com/
Nume*
26 mar 04:57
+0
VOTURI
-0
FKIcW2 , [url=http://rumbxzupoptd.com/]rumbxzupoptd[/url], [link=http://cddbuxvmlrdu.com/]cddbuxvmlrdu[/link], http://moyvwutowcld.com/
Nume*
25 mar 11:12
+0
VOTURI
-0
Ar fi deosebit de util ca delsreurime de clarificare a aspectelor generate de punerea in aplicare a documentelor biometrice sa fie facute de BOR direct, pentru a da greutate acestor preocupari firesti ale noastre, ale tuturor. Pe de alta parte este foarte interesant de aflat - poate ziaristii de investigatie sa se implice si sa faca puplic - cine este in spatele firmelor care au vandut Companiei Imprimeria Nationala toate echipamentele necesare producerii pasapoartelor electronice. As mai sugera si faptul ca nu exista o garantie legala suficienta a datelor personale care se introduc in sistem dupa emiterea pasaportului - singurul moment cand ai voie sa verifici continutul acestora.
Iarasi domnule ?
22 feb 19:42
+0
VOTURI
-0
Da da cate ori mai aveti de gand sa le zapaciti si pe banii cui ? Ba buletine , ba carnete , ce mai inventati ? E vre-o bisericuta cu vre-o firma capusa pe undeva sau este doar prostia unor handicapati ? Si sa n-o mai dati p-aia cu alinierea la UE ... in douajde ani va aliniati de o mie de ori. Asta-i bataie de joc pe bani publici sau pe banul cetateanului. Exact ca aia care vin sa dezgroape tevi a doua zi dupa ce s-a turnat asfaltul.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE