Secretul bătrânelului milionar de la Biblioteca Metropolitană - cărți vândute de 11 ori mai scumpBiblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin. Bătrânelul a primit pentru cărţi sume de până la 11 ori mai mari decât preţurile cu care se achiziţionează de pe piaţa internaţională, de specialitate. Deşi bătrânul ar fi primit un milion de euro de la Biblioteca Metropolitană, omul are un trai modest, într-un apartament din Sectorul 3. Responsabil pentru aceste achiziții este Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane. Florin Rotaru a mai fost implicat și în alte scandaluri: s-a aflat în conflict de interese (soția sa devenind cercetător în instituție în timp ce el era director, el fiind si membru in comisie) și a fost acuzat de angajații săi că îi exploatează în interes propriu: îi folosește ca sclavi, îi jignește și umilește. Update: Primăria Capitalei ne-a informat, după publicarea acestui articol, că "din dispozitia Primarului General, Sorin Oprescu, la Biblioteca Metropolitana Bucuresti se afla in derulare actiunea de control avand ca obiect verificarea legalitatii achizitiilor efectuate de aceasta institutie, dar si a acuzatiilor aduse conducerii institutiei ,aspecte semnalate inclusiv in mass-media."

Directorul Florin Rotaru a aprobat achiziţiile de carte de la Pavelescu Constantin. Când a fost întrebat de jurnaliştii B365.ro cum justifică o achiziție de carte de 5, 5 milioane RON de la un singur om, fără licitație, Florin Rotaru a declarat că aceste cărţi erau unicate, deci foarte scumpe. B365.ro a intrat în posesia listei de cărţi cumpărate de Biblioteca Metropolitană de la Pavelescu Constantin. De exemplu, cartea "A display of heraldry : manifesting a more easie access to the knowledge thereof than hath been hitherto published by any, through the benefit of method / whereunto it is now reduced by the study and industry of John Guillim", din anul 1679, poate fi găsită la o simplă căutare pe internet pe diverse site-uri, in aceeasi editie. Prețul ei pe vialibri este între 1660 și 2751 lei. Biblioteca Metropolitană a cumpărat-o de la Pavelescu Constantin cu 30000 lei, de 11 ori mai mult. Cartea poate fi găsită aici.

Am analizat 9 cărţi, aleatoriu, şi am comparat suma de bani cu care Florin Rotaru le-a cumpărat de la bătrânelul de 86 de ani cu preţurile aceloraşi cărţi de pe piaţa internaţională, de specialitate. Diferenţele de preţ sunt uluitoare: cărţile au fost cumpărat cu până la 11 ori mai mulţi bani de la Pavelescu decât s-ar fi putut lua de pe piaţa internaţională. Doar pentru cele nouă cărţi, dacă adunăm diferenţele de preţ, rezultă că Biblioteca Metropolitană a dat cu 138000 lei mai mult pe cărţi decât preţul lor pe piaţa de specialitate. Trebuie menţionat că am ales preţul maxim cu care se vând acele cărţi pe piaţa internaţională. Aşadar, dacă Pavelescu ar fi primit pe cărţile sale preţul maxim, acestea ar fi fost achiziţionate cu aproximativ 35.000 RON: 20% din cât Biblioteca Metropolitană a dat pentru ele.

În plus, toate aceste cărţi se găsesc deja și la Biblioteca Academiei, o bibliotecă naţională, responsabilă să achiziţioneze acest tip de carte. Aşa că, deşi Florin Rotaru susține că salvează patrimoniul naţional cumpărând aceste cărţi, patrimoniul era deja salvat de o bibliotecă specializată. Totuşi, Biblioteca Academiei are alocat un buget de 100 de ori mai mic decât cel al Bibliotecii Metropolitane, aşa cum a arătat B365.ro aici. Mai mult, până anul acesta, Biblioteca Metropolitană a beneficiat la fiecare rectificare bugetară a Primăriei Capitalei de o rectificare pozitivă, primind și mai mulți bani.

Mai mult decât atât, la o simplă căutare pe internet, orice persoană poate găsi aceste cărți și le poate achiziționa la un preț mult mai mic. 

Biblioteca Metropolitană a cumpărat de la Pavelescu cărţi de patrimoniu, cărţi care nu intră în obiectul de activitate al acestei biblioteci municipale. Biblioteca Metropolitană ar trebui să achiziţioneze, potrivit Legii Bibliotecilor, doar cărţi de patrimoniu despre cultura municipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov. În rest, responsabilitatea instituţiei municipale este să achiziţioneze carte curentă, cu scopul lecturii, informării, documentării şi educaţiei permanente în toate sectoarele Capitalei.

L-am vizitat acasă la el pe bătrânelul care se presupune că a primit peste un milion de euro pentru cărțile vândute Bibliotecii Metropolitane. Când a fost întrebat de jurnaliştii B365.ro despre legăturile pe care le are cu Biblioteca Metropolitană, bătrânul colecţionar, Pavelescu, s-a arătat îngrozit, spunând: "Mă băgați în pușcărie! Gata, sunt la anchetă". Citiţi mai multe despre reacţia bătrânelului și despre unde locuiește acesta, aici.

Preţurile a 10 cărţi analizate de B365.ro pe piaţa internaţională şi preţurile cu care au fost cumpărate de BMB

LISTA COMPLETĂ A CĂRȚILOR CUMPĂRATE DE LA PAVELESCU CONSTANTIN POATE FI GĂSITĂ AICI

Irina Bologa, șefa Serviciului Cultură din cadrul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Capitalei, este responsabilă cu monitorizarea efectuării procedurilor de evaluare şi analiză pentru achiziţiile de carte. "Nu deţinem personal de specialitate pe domeniul vizat şi nu avem competenţe legale în acest sens pentru a răspunde întrebărilor dumneavoastră în privinţa diferenţelor de preţ între valorile de achiziţie de la BMB şi cotaţiile internaţionale ale cărţilor de patrimoniu identificate de dumneavoastră ca fiind similare", a declarat aceasta pentru B365.ro. Orice persoană interesată poate însă căuta aceste cărți pe internet, așa că nu este nevoie de un personal de specialitate pentru a constata diferențele de preț.

Cartea "De Republica Hebraeorum libri tres... / Cunaeus Petrus ; editi a Johanne Nicolai. - Lugduni Batavorum : Apud Henricum Teering", din anul 1703, poate fi găsită aici și aici. Cartea se găsește pe piața de specialitate la prețul maxim de 2040 lei, iar Rotaru a cumpărat-o cu 12000. Cartea "Felix literatus ex infelicium periculis et casibus, sive De vitiis literatorum commentationes historico-theosophicÊ, quibus infelicium exanimo, h.e. vitiosorum literatorum calamitates et miseriÊ, conquisitis exemplis et documentis selectioribus exponuntur, atque eruditis, ad verÊ et imperturbatÊ felicitatis sedem tendentibus via tutissima ostenditur / authore Theophilo Spizelio. - Augustae Vindelicorum [Augsburg] : apud Theophilum Goebelium, literis Koppmayerianis", anul 1676, poate fi găsită aici și aici. Pretul maxim pe piata de specialitate este de 2411, iar Biblioteca Metropolitană a cumpărat-o cu 25000 lei. Cartea "Tannh‰user : a dramatic poem / by Richard Wagner ; freely translated in poetic narrative form by T.W. Rolleston ; presented by Willy Pog·ny. - London : G. G. Harrap", anul 1911, poate fi găsită aici, la prețul maxim de 13125, iar Pavelescu Constantin a primit pe ea 40000 lei.

Unele dintre cărțile din acea listă se găsesc și în facsimil (reproducere exactă a unui text, a unei semnături, a unui desen sau a unei picturi cu ajutorul fotografiei, al fototipiei, prin copiere manuală), dar Florin Rotaru a dat sume exorbitante pentru a cumpăra carte în original, deși nu era responsabilitatea acestui tip de instituție să o cumpere. Un astfel de exemplu este cartea "Rouman anthology, or Selections of Rouman poetry, ancient and modern, being a collection of the national ballads of Moldavia.../ by the Hon. Henry Stanley. - Hertford : Stephen Austin, 1856", care se găsește aici, în facsimil, la prețul de 143,5 lei, iar Florin Rotaru a cumpărat-o de la Pavelescu, în variantă originală, de 244 ori mai scumpă: 35000 lei.

Anticarul Mircea Stuparu face parte din comisia de achiziţii de carte a Bibliotecii Metropolitane. A participat doar la două şedinţe şi nu ştie nimic legat de aceste achiziţii suspecte.

"Nu semnez actele, particip ca specialist anticar. Nu am participat niciodată la mai mult de două şedinţe pe an. Acolo se vedeau cărţile şi se preţuiau. Şi întotdeauna cărţile care s-au preţuit în comisiile acestea două pe an la care am participat, argumentele de preţ erau foarte bine documentate. Pentru că pretenţiile celor care care veneau, inclusiv cele ale domnului Pavelescu, erau mult prea mari. Şi întotdeauna am adus lucrurile cu picioarele pe pământ. Prin exemple de cum s-au vândut anumite cărţi la casele de licitaţie sau în cataloagele anticarilor din străinătate. Niciun preţ din comisiile la care am participat nu poate fi atacat. Niciodată nu s-a dat un preţ mai mare, chiar s-au cumpărat cărţi la preţuri mai mici. Mie mi-e greu să vă spun, participând la două comisii pe an... În niciun caz nu poate să fie suma asta... Într-adevăr, a avut cărţi foarte importante. Este posibil să fi fost, dar în comisiile la care am participat eu nu îmi aduc aminte. Eu vă pot zice doar ce ştiu şi la ce am participat: cărţile pe care le-a adus la comisiile la care am participat eu au avut preţul just. Eu la ce am fost şi am văzut cu ochii mei aşa ceva nu s-a făcut niciodată.  Restul nu este problema mea", a declarat Mircea Stuparu pentru B365.ro.

Directorul Rotaru, un personaj controversat

Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane, a fost acuzat de angajaţi că îi folosește pe post de sclavi, în interes personal. Două femei angajate în instituţia pe care Rotaru o conduce au declarat, pentru B365.ro, că au fost umilite, jignite şi exploatate de director şi soţia acestuia, Julieta Rotaru. Ascultați mărturiile femeilor tratate ca sclave de director.

Un alt scandal în care a fost implicată Biblioteca Metropolitană a fost pictorialul sexy pe care Roxana Nemeş l-a făcut printre cărţile instituţiei. Blonda a pozat goală, în ipostaze lascive, printre cărți, în incinta sediului central al Bibliotecii Metropolitane București, instituție finanțată de la bugetul Primăriei Municipiului București.

Julieta Rotaru, soția directorului, este colegă de muncă cu soţul său, fiind angajată pe un post de cercetător ştiinţific la Biblioteca Metropolitană. Femeia a devenit cercetător în cadrul instituției în timp ce soţul său, Florin Rotaru, era director al instituţiei. Întrebat în luna iulie de jurnaliştii B365.ro dacă a făcut parte din comisia de acordare a gradului științific, Florin Rotaru a negat acest lucru, spunând că "titlul de cercetător ştinţific nu e dat de Primărie, ci de Ministerul Educaţiei în urma evaluării de către o comisie din care fac parte şi membrii ai Academiei Române. Eu nu am făcut parte din această comisie". Dar soţia acestuia este cercetător de gradul III, iar Ministerul Educaţiei validează doar gradele de cercetător I şi II şi nu pe cele de asistent de cercetare, cercetător principal şi cercetător principal III, care cad exclusiv în sfera angajatorului. În cele din urmă, directorul a recunoscut că a făcut parte din comisie și că, la momentul în care a fost întrebat, "nu și-a mai amintit".

Cu toate că B365.ro a semnalat neregulile care au loc în cadrul Bibliotecii Metropolitane, care se află în subordinea Primăriei Capitalei, reprezentanții Primăriei nu au răspuns niciuneia dintre solicitările privitoare la situația din interiorul acestei instituții.

 

 

Etichete: achizitii de carte, achizitii de carte Biblioteca Metropolitana, Biblioteca Metropolitană, carti luate la suprapret de Rotaru, carti supraevaluate, conflict de interese, dezmat sexy Biblioteca Metropolitana, director Biblioteca Metropolitana, exploatare angajati, Florin Rotaru, Florin Rotaru sclave la director, Julieta Rotaru, pictorial sexy Biblioteca Metropolitană, promo, realitatea

0/17 COMENTARII
Gheorghe Bobo
25 Sep 17:51
+0
VOTURI
-0
Aproape toate comentariile postate sunt fabricate şi acestea ies in evidenta repede.Scopul lor a fost pregătirea unui dosar directorului F.R.care deeranja mafia imobiliară si interesele fiului lui Oprescu.Cloaca este mare si adâncă şi pute îngrozitor.Jenant este cînd pentru ceva mărunţiş ,lucrători cu pixul ,fără frica de Dumnezeu ,işi vând sufletul. TEMETI-VA OAMENI DE MÂNIA LUI DUMNEZEU,CACI FIECARE VOM PRIMI RĂSPLATA DUPA FAPTA NOASTRA ! AMIN !
gheorghe Bobo
25 Sep 17:36
+0
VOTURI
-0
jurnalistii pot aprofunda ancheta pt.a stabili dedesubturile stergerilor de pe site BMB a unor documente care acum sunt capete de acuzare in dosarul fabricat lui F.F.Dezvăluirea unor metode de la incputurile comunismului,folosite de nepotul tortionarului DITA ar fi o faptă de curaj şi de probitate profesionala.Din păcate azi nu mai contează aceste valori,contează doar BANUL ,care-i,chiar dacă PUTE.
Gheorghe Bobo
25 Sep 17:29
+0
VOTURI
-0
Acum BMB este condusa din umbra de nepoti si stranepoti de tortionari in colaborare cu " ALECU" dela Primaria fiului unui general de securitate.Asa DA CULTURA SOCIALISTA combinata cu INTERESE IMOBILIARE
Gina
04 Apr 13:39
+0
VOTURI
-0
Ar trebui dati jos si altii care i-au tinut trena, care au terorizat oamenii din institutie alaturi de el : Dita Alexandru, Ileana Serbanescu, Laszo Paula, Rodica Lupusanschi,
Vasilica
05 Dec 12:17
+0
VOTURI
-0
@O bibliotecara: Macar cele doua au facut ceva sa-l demaste pe directorul-hot. Restul 200 ce fac? Macar acum cand este auditul acolo, asa cum afirma Oprescu, sa aveti curaj sa va desolidarizati de Rotaru si sa nu il mai acoperiti!
O bibliotecara
04 Dec 19:43
+0
VOTURI
-0
Domnule director, se pare ca doamna Laszlo si doamna Lupusanschi v-au tras-o rau de tot. Veti pleca de la noi cu coada intre picioare si nu imi pare rau de dumneavoastra ca ati facut numai rau bibliotecii. Semnat: o bibliotecara de la sediul central care a tinut la dumneavoastra pe vremea cand ne minteati frumos.
Gigi
03 Dec 11:58
+0
VOTURI
-0
Dar angajatii institutiei cand iau atitudine? Lucrurile dezvaluite de presa in ultima vreme nu sunt straine niciunui angajat din biblioteca. Cand se va termina cu mentalitatea de negrisor pe plantatia lui don Florin si al donei Julieta? Nu v-ati saturat de abuzurile, injuriile si bataia de joc la care ati fost supusi ani la randul? Nu uitati de momentul greu cand s-au taiat salariile cu 25% si au fost dati oameni afara... Rotaru ce facea? Baga sute de mii de euro intr-un simpozion fara rost, isi imbraca casele in marmura si cumpara de la Pavelescu carti la suprapret ca sa se intoarca banetul la el! Institutia a ajuns sa fie aratata cu degetul, ti-e rusine sa mai spui ca esti bibliotecar la Metropolitana, locul unde se fura bani, se dezbraca parasutele si angajatii muncesc ca sclavii la stapan. Cat mai rabdati, dragi bibliotecari? Pana va fi inchisa institutia cum se vehiculeaza de cativa ani incoace? Stiu ca sunteti la capatul rabdarii. Hai sa ne adunam la sediu in curte sa il alungam pe dictator!
seller
30 Nov 20:58
+0
VOTURI
-0
ASA SE FAC AFACERILE IN ROMANIA !! MA INTREB -OARE AUTORITATILE CITESC ACEST ARTICOL ??? UNDE NAIBA SUNT CAND E NEVOIE DE EI ? SAU SI-AU TRAS SI EI PARTE DIN MILION ?
NELU
29 Nov 13:17
+0
VOTURI
-0
Nu prea te duce capul. In discutie nu sunt cartile, ci banii carer se fura in numele lor. Si e clar ca numai la lista asta Rotaru si-a tras peste 1.000.000 de euro.
vax -albina
29 Nov 11:50
+0
VOTURI
-0
Il invidiez pe omul care a reusit sa stranga asemenea carti deosebite.
tudose
29 Nov 11:00
+0
VOTURI
-0
Inca o pata pe obrazul primarului Sorin Oprescu, pe zi ce trece aflam in ce afaceri paguboase si ce oameni ii sunt prieteni primarului.
Dupa esecul numit renovarea Centrului Vechi, operatie finalizata daca ne-am lua dupa vorbele primarului insa mai sunt multe cladiri care stau sa pice peste turisti, dupa contractele de consultanta care au dublat pretul Stadionului National, dupa aventura cu suma care o plateste primaria ca si chirie, dupa pretul de cateva mii de euro pe metru patrat platit pentru dezapezirea de anul trecut, dupa aprobarile de constuire cladiri de birouri mamut langa cladiri aflate in patrimoniul istoric ... iata ca aflam ca Primarul Sorin Oprescu a platit cu buna stiinta sume exorbitante pentru niste carti care deja se afla in patrimoniul public.
Rusine Sorin Oprescu.
visi
29 Nov 10:54
+0
VOTURI
-0
Ma mir ca Google sa plateasca 10 000 eur pentru o carte sa o scaneze..in conditiile in care multe dintre carti sunt pe goolge books deja:)
justitiarul
29 Nov 10:15
+0
VOTURI
-0
Chiar in aceste momente se desfasoara "auditul" la Biblioteca Metropolitana, condus de insasi Clarisa Venciu de la Primaria Bucurestiului, audit menit sa-l scoata "basma curata" pe directorul Rotaru, care este mana in mana cu sefa achizitiilor de la Primarie, Irina Bologa. Pana angajatii nu ies in strada sa-l dea jos pe dictator nu se va intampla nimic. Insa angajatii nu au curaj nici acum cand presa este alaturi de ei. Rusine!!!
Flores1961
29 Nov 10:14
+0
VOTURI
-0
unde sunt interese politice bazate pe spiritul de casta nu se poate inerveni fara a obtine aprobarea din partea dulaului.
mihai
29 Nov 09:56
+0
VOTURI
-0
hai pe ei cu dna, curtea de conturi, daca tot a sesizat media asemenea furtisag
raluca
29 Nov 09:28
+0
VOTURI
-0
mi se face scarba de astfel de oameni, care ajung sus prin furt. Mai mult, ma surprinde ca de la primul articol despre acest caz (de acum o luna parca) pana acum, nu s-a intamplat nimic: nici o ancheta , nici un vinovat...
e cazul sa facem o petitie ca sa sesizam necesitatea unei anchete in acest caz? facem, daca trebuie!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE