Secretul din staţia de metrou Politehnica. Puţini călători ştiu acest lucru FOTOStaţia de metrou Politehnica. Marmura de pe pardoseala staţiei Politehnica este colorată în modele neobişnuite, care sunt de obicei extrem de rare în plăcile de marmură. Puţini pasageri au observat aceste marcaje. Şi mai puţini ştiu că ei calcă în picioare fosile vechi de 80 de milioane de ani, scrie descopera.ro.

Staţia de metrou Politehnica a fost construită în 1983, în timpul regimului comunist, şi a fost decorată cu dale de calcar extrase din Munţii Apuseni. La acel moment nimeni nu ştia că aceste forme ciudate, frumoase, care sunt vizibile pe dale, sunt fosile ale fiinţelor preistorice.

Cele mai multe dintre aceste fosile aparţin unui grup de organisme numit rudists, care a trăit în medii marine de mică adâncime din perioada târzie a Jurasicului şi în perioada Cretacicului târziu. Munţii Apuseni au fost creaţi în această perioadă de timp, datorită convergenţei microplăcilor Tisia şi Dacia. Pe măsură ce plăcile s-au ciocnit, muntele a crescut din marea care conţinea aceste vietăţi marine. De-a lungul a milioane de ani, exoscheletele şi corpurile lor au fost fosilizate în calcar.

Un profesor de geologie de la Universitatea din Bucureşti afirmă că toate staţiile de metrou din Bucureşti sunt acoperite cu asemenea plăci de calcar care conţin fosile din diferite perioade geologice.

Din păcate, starea de conservare, densitatea şi vizibilitatea acestor fosile sunt mai mici decât cele din staţia de metrou Politehnica. Geologii sunt de acord că aceste fosile încorporate în dale de marmura de la staţia de metrou au o valoare ştiinţifică incomensurabilă.

Potrivit unui articol din 2014 publicat pe Romania-Insider.com, operatorul metroului din Bucureşti, Metrorex, intenţionează să instaleze ecrane interactive în interiorul staţiei, subliniind istoria staţiei şi explicând originea acestor fosile. Acest fapt va permite pasagerilor şi vizitatorilor să înveţe interactiv paleontologia chiar în interiorul staţiei de metrou. Lucru care, din păcate, nu s-a întâmplat până acum.

Etichete: metrou politehnica, pardoseala metrou Politehnica, politehnica, statia de metrou Politehnica

0/4 COMENTARII
Cris
04 Apr 08:01
+0
VOTURI
-0
Daca nu l-ati fi prezentat in stil tabloid "secretul din statia de metrou" sau "ce se ascunde sub picioarele voastre" v-as fi acordat circumstante atenuante. Asa insa - tabloid infect.
Secundarul General
04 Apr 07:36
+0
VOTURI
-0
Astia au playlist la articole ca la Winamp. I-au dat "repeat" si "shuffle". Singura solutie sa gaseasca niste subiecte noi ar fi sa-i ingropam pe toti politrucii infecti care au distrus Romania in statiile de la M5 pana nu le finiseaza. Si sa vezi articol de articol peste 10 ani!
Fosila
03 Apr 19:23
+0
VOTURI
-0
Acum cateva luni? Articolul asta se tot repeta de vreo 10 ani cel putin. Si niciodata calatorii habar n-au pe ce calca.

Deja mi-e scarba de statia aia nenorocita cu toate fosilele ei cu tot.
Cris
03 Apr 13:32
+0
VOTURI
-0
Articol reciclat de tabloid infect. Ati mai scris acu cateva luni despre acelasi lucru. Nu le mai toti reciclati. Dati-i afara pe cei care scriu astfel de articole. Trimiteti-i la sapa, daca nu-s in stare sa scrie ceva nou.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE