Care este cel mai periculos sector din Bucureşti. Surpriză: nu este Sectorul 5Criminalitatea din Sectorul 5, redusa comparativ cu celelalte zone administrative ale Capitalei (Foto: caleaeuropeana.ro)
Criminalitatea din Sectorul 5, redusă comparativ cu celelalte zone administrative ale Capitalei (Foto: caleaeuropeana.ro)

În ultimii trei ani, criminalitatea s-a menţinut în aceiaşi parametri la nivelul municipiului Bucureşti. Anual au fost sesizate, în medie, în 2009 şi 2010, aproximativ 98.000 infracţiuni, arată statisticile furnizate B365.ro de către Poliţia Municipiului Bucureşti. În 2011, comparativ cu anii anteriori, infracţiunile sesizate au scăzut cu circa 5%, ajungând până la 93.400 de cazuri, la nivelul întregului an, în Capitală.

Cele mai multe infracţiuni stradale, 4.380, au fost comise, în 2011, pe raza Sectorului 3. În topul criminalităţii stradale urmează Sectorul 1, unde s-au raportat 3.002 cazuri antisociale. De asemenea, la nivelul anului trecut, în Sectorul 2 s-au comis 2.992 acte ce criminalitate stradală, iar pe raza Sectorului 6 au fost sesizate 2.861 încălcări ale legii penale, în plină stradă. La polul opus se află sectoarele 5 şi 4, care, după numărul de infracţiuni stradale, par cele mai sigure zone administrative din Bucureşti. În 2011, s-au raportat 2.329 de cazuri antisociale stradale, iar pe străzile din Sectorul 4 s-au sesizat 2.125 de infracţiuni.

Dacă unii ar explica ponderea mică a criminalităţii din Sectorul 5 spunând că ”hoţul nu fură niciodată de lângă casă” sau ”hoţ pe hoţ nu se fură niciodată”, Poliţia Capitalei motivează că infracţiunile stradale înregistrează diferenţe cauzate de suprafaţa teritoriului şi a valorilor demografice variate.

Din totalul abaterilor sesizate în 2011, cele mai multe, respectiv 63%, sunt infracţiuni contra patrimoniului. Furturile din şi de pe autoturisme au o pondere de 19,7%, furturile de pe rafturile magazinelor reprezintă 9,3% din totalul infracţiunilor, furturile din buzunare ocupă 5,4% din cazurile sesizate, iar restul este reprezentat de alte infracţiuni de furt.

”Furturile comise în segmentul stradal acoperă o plajă extinsă pentru că acest gen de fapte nu implică mijloace complexe de săvârşire, fiind astfel accesibile unui segment extins de persone cu comportament antisocial”, a declarat, pentru B365.ro, Alexandru Niculae, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Din totalul infracţiunilor contra patrimoniului cele cu mod de operare care necesită o anumită specializare a autorilor au o pondere redusă. Astfel, tâlhăriile deţin 3% din acest segment, furturile de autoturisme ocupă 1,8% din totalul cazurilor sesizate, furturile din locuinţe comise prin efracţie şi furturile din societaţi comerciale comise prin efracţie au, fiecare, o pondere de 1,3% din totalul infracţiunilor.

La nivelul anului 2011, 16% din cazuri au fost infracţiuni contra persoanei. Din totalul actelor de criminalitate raportate anul trecut, 41% au fost acuzaţii pentru “loviri şi alte violenţe”, 25,6% din faptele antisociale comise au fost cele de “vătămare corporală din culpă”, în vreme ce ameninţările împotriva persoanei au o pondere de 21,3% din cazuri. Potrivit Poliţiei Capitalei, infracţiunile grave se regăsesc într-un procent redus, sub 1% din total pe fiecare segment în parte. Astfel, la nivelul Capitalei, pe tot parcursul anului trecut, au fost sesizate aproximativ 750 violuri, peste 185 de cazuri de omor şi circa 750 de tentative de omor.

În ultimii trei ani, infractorii bucureşteni s-au orientat către comiterea unor fapte penale din categoria micii criminalităţi, precum furturi de pe rafturile centrelor comerciale, mall-uri, hipermarket-uri şi furturi de componente auto, geamuri, oglinzi, ştergătoare sau capace roţi, pentru că aceste acte de criminalitate se pot comite uşor, iar sancţiunile pe care le riscă autorii în aceste cazuri sunt reduse.

Etichete: criminalitate, furt, infractiune, Marian Vanghelie, Poliţia Capitalei, promo, realitatea, sector, Sector 1, Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6, statistica, zonă

0/1 COMENTARII
Jim
04 sep 06:13
+0
VOTURI
-0
Cat de cacat, la 750 de violuri e jumate din ce a avut New York City pe 2011, dar populatia NYC e peste 8 milioane si Bucuresti n-are nici 2, Oribil
cristi
17 apr 12:45
+0
VOTURI
-0

i-auzi, sectorul 4 si 5 cele mai sigure sectoare, cine ar fi crezut? rahova si berceni :)) bravo piedone, asta-i meritul tau!

ancutza
17 apr 10:24
+0
VOTURI
-0

sectorul 4 a devenit cel mai sigur sector datorita lui piedone, care a impanzit cartierele cu politisti locali. inainte era destul de periculos...

dinu florinel
16 apr 16:39
+0
VOTURI
-0

http://www.myeconomist.info/sondaj-de-opinie-pentru-functia-de-primar-sectorul-5

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE