ŞEDINŢĂ la MAI privind securitatea României, vineri dimineaţăVicepremierul Gabriel Oprea a convocat, vineri dimineaţă, la sediul MAI, comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă, în contextul tragediei din Franţa.

Gabriel Oprea, despre "locul din celula" pastrat de Vanghelie: Nu cred in dusmanii politice
Gabriel Oprea, despre "locul din celula" păstrat de Vanghelie: Nu cred în duşmănii politice
Foto: sursazilei.ro

Vicepremierul Gabriel Oprea a convocat, vineri dimineaţă, la sediul MAI, comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă, în contextul tragediei din Franţa, anunţă Realitatea TV.

Conform sursei citate, în şedinţa MAI, la care vor participa şi reprezentanţi ai MAE, se va lua în discuţie achiziţia cartelelor prepay doar cu cartea de identitate şi legea Big Brother privind stocarea datelor convorbirilor telefonice pentru o perioadă de şase luni, act normativ pe care CCR l-a declarat neconstituţional. Autorităţile vor încerca să găsească toate soluţiile legislative necesare în acest caz.

Chiar dacă nivelul de alertă antiteroristă nu se modifică, autorităţile de la Bucureşti au convocat pentru astăzi o şedinţă a structurilor menite să răspundă unor aşa-numite situaţii speciale de urgență.

Reprezentantii SRI, DIICOT, DNA si cei ai Ministerului de Interne au fost chemati sa discute despre legea botezata "Big Brother", care a fost respinsa anul trecut.

S-a discutat despre doua legi declarate neconstitutionale de CCR. Prima dintre ele impunea operatorilor de comunicatii sa stocheze timp de 6 luni datele privind convorbirile efectuate, durata si locul unde au avut loc. Cealalata voia sa oblige clientiii sa isi dea datele personale, inclusiv CNP-ul, la cumpararea unei cartele PrePay, anunta stirileprotv.ro.

Acum autoritatile cauta o solutie constitutionala pentru a introduce aceste masuri in legislatie sau cel putin o mare parte a lor.

"Ca urmare a dinamicii situației de securitate la nivelul Uniunii Europene și în zonele de interes strategic ale României, precum și pentru dezvoltarea capabilităților pe linia intervenției în situațiile speciale de urgență, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat vineri, 9.01.2015, la ora 9.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o ședință comună a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea și combaterea macrocriminalității și a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, având pe ordinea de zi următoarele puncte:

1.Prezentarea situației de securitate la nivelul Uniunii Europene și în zonele de interes strategic ale României;

2.Necesitatea asigurării instrumentarului normativ necesar structurilor din domeniul securității naționale, în vederea prevenirii și combaterii terorismului și a criminalității de mare anvergură, respectiv proiectul de lege privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului, proiectul de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice, precum și platforma comună de monitorizare și plată on-line a amenzilor la regimul circulației pe drumurile publice.

În conformitate cu competențele Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în cadrul ședinței vor fi prezentate măsurile de intensificare pe linia creșterii capacității operaționale a sistemului național integrat de reacție la situații speciale de urgență pentru a asigura toate forțele și mijloacele necesare acoperirii întregului spectru de nevoi în această zonă.

În acest context, cele două organisme - Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea și combaterea macrocriminalității și Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, vor colabora pentru a asigura mijloacele necesare asigurării unui climat de securitate și siguranță publică" anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Etichete: gabriel oprea, MAI, Ministerul Afacerilor Interne, şedinţă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h