Zgonea a fost EXCLUS din PSD: "În loc să plece Dragnea, plec eu. Scapă cine poate" UPDATEValeriu Zgonea a fost exclus din PSD. Social-democraţii au luat decizia cu unanimitate de voturi, miercuri, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional. Zgonea a fost dat afară din partid după a cerut demisia lui Liviu Dragnea în urma condamnării acestuia la doi ani de închisoare cu suspendare în Dosarul Referendumului. Dragnea declara, înaintea şedinţei, că nu mai poate face echipă cu Zgonea. "În loc să plece Dragnea, plec eu", a spus Zgonea, la finalul reuniunii. Conform unor surse, Florin Iordache urmează să preia șefia Camerei Deputaților, în locul lui Zgonea.

UPDATE 18.04 Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache este creditat cu cele mai mari şansă să îi succeadă în funcţie lui Valeriu Zgonea pe linie parlamentară, au precizat surse social-democrate pentru MEDIAFAX.RO, pe lista vehiculată în PSD afându-se şi Gabriel Vlase şi Marian Neacşu.

UPDATE 16.50 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, după Comitetul Executiv Național al PSD, că nu i-a propus lui Victor Ponta să fie preşedintele Camerei Deputaţilor, în locul lui Valeriu Zgonea.

"Nu i-am propus lui Victor Ponta sa fie presedintele Camerei Deputatilor. In ceea ce priveste presedintia Camerei Deputatilor, in primul Biroul Permanent National de dupa Paste, vom lua o decizie politica in ceea ce priveste succesorul de la Camera Deputatilor, in conditiile in care se va elibera pozitia respectiva. Noi astăzi am luat o decizie politică, de aici înainte sunt proceduri parlamentare. Teoretic și în mod firesc acea poziție se va elibera", a declarat Liviu Dragnea.

UPDATE 16.00 Comitetul Executiv Național al PSD a decis să mențină sprijinul pentru președintele Liviu Dragnea și excluderea președintelui executiv Valeriu Zgonea, a anunţat președintele Comisiei de integritate a partidului, Florin Iordache.

UPDATE 15.40 Victor Ponta ar urma să fie propus pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, relatează România TV.

UPDATE 15.30 "Am asistat astăzi la o decizie profund nedreaptă. Am acceptat decizia lor, nu comentez. În loc să plece el (Dragnea - n.r.), plec eu. Asta e decizia lor, am acceptat-o, nu comentez", a spus Valeriu Zgonea, după şedinţa CEx.

"Sunt de peste 20 de ani în acest partid. Astăzi am asistat la o decizie profund nedreaptă. Mi-am amintit de Inchiziţie, de ideea în care dacă exprimi o opinie automat eşti condamnat pentru că ai o opinie. Delictul de opinie, după 26 de ani, a devenit ceea ce dumneavoastră aţi aflat astăzi. (...)

"Liderii partidului nu trebuie să transfere povara problemelor lor asupra candidaţilor din aceste zile. Din respect pentru sutele de mii de membri şi votanţi ai PSD, pentru cei care astăzi încep să se pregătească de campania electorală care debutează pe 5 mai, mă voi abţine de la alte comentarii. În loc să plece el, plec eu, asta e decizia, eu mă supun deciziei. Le-am explicat, nu am înţeles că din raportul Comisiei de integritate unde avem în statut de partid politic în România în 2016 sancţionarea delictului de opinie, dar m-am supus deciziei colegilor mei", a spus Zgonea.

Zgonea a precizat că îşi duce la capăt mandatul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar PSD e liber să-i retragă sprijinul şi să-l revoce.

El a adăugat că decizia s-a luat pe baza unui raport, însă el nu a fost chemat în faţa Comisiei de integritate şi că se face scut împotriva deciziilor justiţie. "În acest moment, a face scut împotriva deciziilor justiţiei este mai important decât orice altceva", a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat când se va întoarce în PSD, Zgonea a spus că nu este decizia sa şi că aparţine celor care l-au exclus din partid, dar că rămâne un om de stânga.

"Îi datorez acestui partid 20 de ani din viaţa mea, nu cred că am afectat prin deciziile mele oamenii cinstiţi şi oneşti din România, cei care cred că Parlamentul este o instituţie pentru oameni, cei care cred că un partid politic cere votul pentru oameni ca să le facă viaţa mai bună, să-i protejeze şi să le dea o speranţă pentru ei şi pentru copii lor. Astea sunt valorile mele, le susţin, cred în ele, nu abdic de la ele", a accentuat el.

Întrebat dacă regretă decizia de a cere demisia preşedintelui partidului, Zgonea a răspuns: "Niciodată nu regret opiniile şi principiile pe care le exprim. Am respectat întru totul procedurile partidului, le-am spus în interior, în grupuri mici, mari, formale sau informale. Când am văzut ce decizie luăm şi iar facem scut împotriva justiţiei, m-am revoltat şi am spus care este opinia mea." El a exclus intrarea într-un alt partid pentru că inima sa "bate social democrat" sau o negociere cu PNL pentru a evita revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, spunând că nu a negociat niciodată, cu excepţia proiectelor de lege. "Cei care negociază, cei care s-au întâlnit nopţile, cei care se întâlnesc ad-hoc, ăia să vă răspundă la aceste întrebări", a adăugat Zgonea scrie Mediafax.

"Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele gnu şi în procesul lor de a căuta să ajungă acolo unde vor trec peste un râu şi masculul alfa sare în râu şi fără să gândească, fără să simtă ceea ce se poate întâmpla cu ele, toate sar după masculul alfa. Singura problemă este că acel râu este renumit ca fiind plin cu crocodili. Aici se află şi PSD astăzi, scapă cine poate. Eu am atras atenţia că este o mare eroare dacă liderul nu-şi asumă responsabilitatea funcţiei pe care o are fiind principalul partid din România", a conchis Zgonea.

UPDATE 15.20 Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD. Decizia a fost luată, în unanimitate,  în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, au declarat surse social-democrate. În urma acestei decizii, ar urma ca PSD să îi retragă formal şi sprijinul politic pentru funcţia de al treilea om în stat, cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Comitetul Executiv Național al PSD s-a reunit miercuri, la Palatul Parlamentului, pentru "o analiză la rece" a situației din partid, în urma condamnării definitive a lui Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul", dar şi pentru a decide soarta in partid a presedintelui executiv al PSD, Valeriu Zgonea.

În urma deciziei instanţei, preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, a cerut demisia lui Dragnea de la vârful PSD. 

Potrivit unor surse, la Comitetul Executiv se va cere excluderea din partid a lui Valeriu Zgonea. 

Întrebat înainte de şedinţă dacă mai poate face echipă cu Zgonea, după ce acesta i-a cerut demisia, Dragnea a răspuns: "Categoric, nu!".

Liviu Dragnea a mai spus că nu va încerca să influenţeze în niciun fel decizia CExN în privinţa unei sancţiuni a lui Valeriu Zgonea.

"Colegii mei vor decide ce se va întampla (...) Nu o să am niciun punct de vedere", a comentat liderul PSD.

La şedinţă şi-a făcut apariţia şi Valeriu Zgonea care a spus că îşi menţine poziţia exprimată anterior şi va face declaraţii de presă după CExN, anunţă Mediafax.

Luni, la finalul Biroului Permanent Naţional al PSD, Dragnea a spus că "Zgonea nu mai e o prioritate" şi că partidul trebuie să se reconecteze la campania electorală.

"Eu nu i-am cerut lui Valeriu Zgonea să demisioneze din nicio funcţie. Pentru mine din acest moment şi pentru cea mai mare parte a partidului, Valeriu Zgonea nu mai este o prioritate acum. Acum avem prioritate zero pregătirea candidaţilor, pregătirea campaniei electorale şi câştigarea alegerilor locale. (...) Ceea ce m-a interesat pe mine a fost să depăşim ziua de vineri, şi am depăşit-o bine şi acum membrii noştri de partid, simpatizanţi, sunt reconectaţi la pregătirea campaniei electorale. (...) Până miercuri sunt patru, cinci zile în care adrenalina scade şi vom avea o discuţie aşezată şi despre acest subiect", a declarat Dragnea.

Întrebat dacă au fost colegi care au cerut excluderea lui Valeriu Zgonea din partid, liderul PSD a spus că i-a rugat pe social-democraţi să se abţină de la comentarii publice pe această temă.

"Eu i-am rugat pe colegii mei să încerce foarte mult să se abţină să mai iasă în spaţiul public cu astfel de discuţii pentru că, din nefericire pentru toţi românii, am avea despre ce să discutăm: despre neperformanţa din ce în ce mai evidentă a actualului guvern, despre faptul că de abia acum premierul Cioloş a cerut demisia ministrului Fondurilor Europene, în condiţiile în care suntem deja în aprilie şi România riscă să piardă foarte mulţi bani. (...) I-am rugat să se abţină, ce avem de discutat, discutăm în partid. Am văzut vineri domnul Zgonea se gândeşte până luni, astăzi face invitaţii pentru a i se retrage sprijinul politic. Eu nu intenţionez să fac lucrul acesta pentru că vreau ca în aceste două zile toţi să se reconecteze la campanie. Vom vedea miercuri. Avem alte priorităţi. Să discutăm despre ofertele candidaţilor noştri. Atunci o să am o reacţie în funcţie de ce zic colegii", a mai spus preşedintele PSD.

Ion Iliescu: PSD să-și facă datoria, nu să se piardă în lupte pentru putere

Fostul președinte Ion Iliescu le-a transmis miercuri un mesaj social-democraților în care subliniază că PSD trebuie să-și facă datoria, "nu să se piardă în lupte pentru putere, care nu au nicio miză pentru români".

"Mă adresez dumneavoastră într-un moment pe care îl consider delicat pentru partid. Considerați acest mesaj drept expresia îngrijorării mele, îngrijorare determinată de evoluțiile la vârful partidului. Esența acestui mesaj este un apel la unitate și continuitate în PSD. Să nu repetăm greșeli ale trecutului, care ne-au costat. Înainte de orice, partidul are responsabilități atât față de membrii și simpatizanții săi, de oamenii de stânga din România, cât și față de toți cetățenii. Trebuie să-și facă datoria, nu să se piardă în lupte pentru putere, care nu au nicio miză pentru români. Știți foarte bine că nu sunt adeptul excluderilor și al altor măsuri de forță. Ele ne-au făcut mult rău. Dacă apelăm și acum la așa ceva, nu vom rezolva nimic", a scris Iliescu, pe blogul personal.

El a reamintit că președintele și președintele executiv au fost aleși de membrii PSD, respectiv de delegații la Congres, pentru "ceea ce au făcut pentru partid".

"Domnul Liviu Dragnea a dat măsura capacităților sale de organizator în anii care s-au scurs de la venirea sa în partid. I-am transmis, vineri, după anunțarea sentinței, faptul că am considerat și consider lipsită de sens condamnarea sa. Domnul Valeriu Zgonea a venit în PSD în anii în care eram în opoziție, în urma cu două decenii, și îmi amintesc de entuziasmul cu care își asuma răspunderi și lucra în folosul partidului", a afirmat Iliescu.

Fostul președinte a mai subliniat în mesajul său că nu este de folos nimănui conflictul.

"PSD trebuie să se concentreze pe campania pentru alegerile locale, unde avem ceva de demonstrat: că suntem partidul cu un program coerent de guvernare locală, pentru prosperitatea comunităților locale. Este timp, după alegeri, pentru o analiză aprofundată a situației din partid. Închei reiterând apelul meu la calm și la responsabilitate", a completat Iliescu.

Etichete: dragnea, Liviu Dragnea, psd, Şedinţa Comitetului Executiv al PSD, şedinţă PSD, valeriu zgonea, zgonea

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE