Șeful Curţii de Conturi: Bugetul de stat, păgubit cu peste 2 miliarde de euro în ultimii 10 aniNicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi, a declarat că bugetul de stat a fost fraudat cu 2,1 miliarde de euro în ultimii 10 ani,  din pricina corupţiei, a neglijenţei în serviciu, dar şi din cauza schimbării permanente a legislaţiei.

Șeful Curtii de Conturi: Bugetul de stat- pagubit cu peste 2 miliarde de euro in ultimii 10 ani
Șeful Curţii de Conturi: Bugetul de stat- păgubit cu peste 2 miliarde de euro în ultimii 10 ani
Foto: stiri.acasa.ro

Şeful Curţii de Conturi a precizat că cele mai multe prejudicii sunt comise cu bună ştiinţă, chiar şi la nivel guvernamental. De exemplu, numai în 2014, Guvernul, condus de Victor Ponta, a luat de la bugetul de investiţii 2 miliarde de lei. Banii au fost transferaţi la fondul de rezervă al Guvernului şi împărţiţi nejustificat primăriilor şi consiliilor judeţene prin ordonanţe de urgenţă.

"Este îngrijorător faptul că aceşti două miliarde s-au dus la creşterea rezervei Guvernului şi au plecat către primării şi s-au dus spre alte destinaţii. Deci au majorat fondul ăla de rezervă. Ceea ce mă îngrijorează (este – n.r.) că restul de valoare de investiţii, prevăzut în buget, daţi afară din 26 de miliarde trei sau şase şi rămân 20 de miliarde. Banii aceia trebuie utilizaţi cu maximă eficienţă", a declarat Nicolae Văcăroiu, la Europa FM.

În ultimii ani, instituţia a sesizat parchetele în aproape 700 de cazuri. Alte 70 de sesizări urmează să fie trimise procurorilor. Unul dintre ele se referă la vânzarea unui teren al unei instituţii de stat cu 2 euro metrul pătrat deşi valoarea sa era de 1.500 de euro metrul pătrat. Cazul a fost trimis la DNA.

"Avem şi situaţii în care prejudiciul produs pe un caz depăseşte 500 de milioane de euro. Este vorba, într-un caz, de vânzarea de proprietăţi la preţuri mult inferioare sau o situaţie în care s-au produs modificări prin norme în legislaţie, fără ca normele să fie publicate în Monitorul Oficial, deci nule de drept, producând prejudicii de dimensiunea asta", a precizat Nicolae Văcăroiu.

O altă fraudă majoră adusă la bugetul de stat este rambursarea ilegală de TVA. "Aici este un teren teribil. Suntem şi noi implicaţi, şi ANAF. Sper ca ANAF să intre în forţă mult mai bine în acest sector", a mai spus preşedintele Curţii de Conturi.

Etichete: buget de stat, nicolae vacaroiu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE