Şeful DIICOT anunţă înfiinţarea unui aparat propriu de poliţie: "E un deziderat al nostru"Șeful DIICOT, Daniel Constantin Horodniceanu, a declarat miercuri că printre prioritățile instituției pe care o conduce se numără crearea unei poliții judiciare, un aparat de poliție propriu, dar nu neapărat de tipul celui care funcționează în DNA.

Șeful DIICOT, Daniel Constantin Horodniceanu
Șeful DIICOT, Daniel Constantin Horodniceanu

"Crima organizată are alt specific, polițistul de crimă organizată trebuie să fie în stradă, trebuie să penetreze grupurile infracționale, să fie în legătură cu vectorii crimei organizate. E un deziderat al nostru. Crima organizată din România a fost dezarticulată prin Legea 39/2003. Prin schimbarea Codului penal în 2014 s-a disipat autoritatea DIICOT-ului", a spus Horodniceanu, într-un interviu acordat Digi 24 HD.

El a criticat lipsa unei strategii naționale, a unei analize naționale de risc. "Ministerul Public, MAI și Ministerul Justiției trebuie să concure la crearea unei strategii naționale. Este foarte important pentru DIICOT să își creeze o unitate proprie de analiză a informațiilor și o unitate de cercetări în domeniul financiar pentru confiscarea produsului infracțional. Cred că este foarte important (...) să nu se lase produsul infracțional în mâna infractorului. Am elaborat deja proiectul, este pe masa Ministerului de Justiție și avem o mare deschidere în ceea ce-l privește", a spus șeful DIICOT.

Horodniceanu a vorbit și despre pericolul terorismului, arătând că DIICOT a dat întotdeauna atenție acestei amenințări, având un serviciu specializat.

"Din fericire, România nu a traversat o perioadă mai grea ca în alți ani, dar am acordat o atenție mai mare în 2015 acestui fenomen, deoarece un număr mai mare de cetățeni străini au tranzitat teritoriul țării. DIICOT lucrează cu SRI în acest domeniu, suntem întotdeauna prezenți acolo unde e nevoie. Nu este o amenințare reală în acest moment. Trebuie să vedem cum decurg lucrurile în continuare: dacă primim refugiați, dacă se păstrează spațiul Schengen", a afirmat Horodniceanu.

Procurorul-șef a spus, legat de cazul tânărului din Craiova, că poate ar trebui pedepsită consultarea site-urilor care incită la radicalizare islamistă, prezintă execuții sau torturi, la fel cum sunt pedepsite site-urile pornografice cu copii.

"Tânărul din Craiova are interdicția de a accesa anumite site-uri și de a frecventa anumite locuri. Acestea pot fi făcute prin monitorizarea providerului de Internet. Există un proiect de lege promovat de MJ legat de interdicția anonimizării cartelelor telefonice", a mai arătat Horodniceanu.

El a precizat că, în ultima perioadă, tânărul contactase anumite persoane cărora le cerea achiziționarea unor arme de asalt și a două grenade.

"Medicul legist care l-a examinat prima dată a spus că e un tânăr de 17 ani teribilist, însă după anamneza de două ore nu a mai avut aceeași părere", a declarat șeful DIICOT.

Etichete: Daniel Constantin Horodniceanu, diicot

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE