Şeful grupării "64 de Comitate", REŢINUT. INTERCEPTĂRI: A cerut să se pună 20 de bombe, "să fie fum"Zoltan Szocs, liderul grupării naționalist-extremiste "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania, complicele extremistului Beke Istvan care plănuia un atentat de Ziua Naţională, a fost reţinut de procurorii DIICOT , după ce anchetatorii au efectuat marți patru percheziții în județul Covasna. Din interceptări reiese că Szocs Zoltan a cerut să se pună 20 de bombe ca "să fie fum" şi panică.

Seful gruparii "64 de Comitate", RETINUT. INTERCEPTARI: A cerut sa se puna 20 de bombe, "sa fie fum"
Şeful grupării "64 de Comitate", REŢINUT. INTERCEPTĂRI: A cerut să se pună 20 de bombe, "să fie fum"
Foto: digi24.ro

Szocs Zoltan a fost ridicat de procurori dintr-o locuință din comuna Brețcu, județul Covasna, ce aparține concubinei acestuia. Tatăl concubinei lui Szocs Zoltan este primarul comunei Brețcu, anunţă Româniatv.net.

Potrivit interceptărilor, 20 de dispozitive explozive ar fi trebuit să fie montate în timpul defilării, iar acestea urmau să fie declanşate simultan, „să producă mult fum" şi să provoace panică, informează Digi24.

„Vă închipuiți, tocmai când defilează......trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan....ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună.....parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul....toată lumea ar vorbi de noi Să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă.....", potrivit interceptărilor.

"Totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena....acolo unde se duc ei ar trebui să facem......ori la Sfântu, ori în Ciuc......trebuie să facem o încercare......nu mănânci «pizza» (termen codificat pentru D.E.I. – dispozitiv exploziv improvizat n.n) cu poftă, doar o guști, vezi cum e...mai ales dacă ai rețeta care trebuie pentru....înainte să mușcați o bucată mare trebuie să vedeți cum se poate mușca o felie....".

La discuţiile care au avut loc în 10 octombrie, atunci când s-a pus la cale atentatul, Szocs Zoltan le cerea membrilor grupării să nu fie în ţară, pentru a nu fi găsiţi de autorităţi: „în ziua respectivă....să fiți plecați undeva".

De altfel, chiar şi el a fost plecat din România din 13 octombrie până în 20 decembrie.

Potrivit DIICOT, Szocs Zoltan este acuzat de instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" – HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului "Ținut Secuiesc", ca etapă a procesului ce vizează refacerea "Ungariei Mari", în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Tg. Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetățenii români a Zilei Naționale de 1 Decembrie, inculpatul BEKE ISTVAN ATTILA, membru marcant al respectivei formațiuni naționalist-extremiste concluzionând: "FACEM".

Promotor al sloganului "Ținutul Secuiesc nu e România !" și convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mișcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM, "trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate", în calitatea deținută de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

Etichete: interceptări, reţinut, terorist

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE