Senat: Pensie specială în cuantum de 80% din salariu, pentru militari şi poliţiştiiPotrivit unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, adoptat de Senat luni, pensiile pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special vor fi calculate în cuantum de 80% din salariu. Amendamentul a fost susținut de senatorul PSD Viorel Arcaş.

Senat: Pensie speciala in cuantum de 80% din salariu, pentru militari si politistii
Senat: Pensie specială în cuantum de 80% din salariu, pentru militari şi poliţiştii
Foto: rfi.ro

Amendamentul susţinut de Arcaş prevede că pensiile se calculează în cuantum de 80% din salariu, în timp ce amendamentul adoptat de Comisia pentru buget prevedea 80% din baza de calcul, informează mediafax.ro.

"Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 litera f, de cel puţin 25 de ani, beneficiază la împlinirea vârstei prevăzute de lege de pensie de serviciu în cuantum de 80% din salariu calculat, prevăzut la articolul 28", este amendamentul adoptat în plen.

Un alt amendament, adoptat de senatorii din Comisia pentru buget şi votat şi în plen, prevede că pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul.

roiectul de lege a fost adoptat în plenul Senatului cu 96 de voturi "pentru" şi două abţineri, Senatul fiind prima cameră sesizată.

OUG 57/2015 a fost contestată de foşti militari, care au protestat în faţa Guvernului la sfârşitul lunii decembrie pentru că ordonanţa nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de şase luni consecutive din ultimii cinci ani.

În forma iniţială a OUG 57/2015, formula de calcul pleacă de la o bază de 65% din salariu, la care se adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând creşte doar până la 85%.

Etichete: pensii, pensii militari

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h