Senatorii au cheltuit deja o treime din bugetul pentru deplasări externeMembrii Biroului Permanent al Senatului sunt îngrijoraţi de faptul că, în doar două luni de la începutul sesiunii parlamentare, au cheltuit deja o treime din banii pentru deplasări externe pe acest an.

Senatorii au cheltuit deja o treime din bugetul pentru deplasari externe
Senatorii au cheltuit deja o treime din bugetul pentru deplasări externe

Discuţia privind bugetul de cheltuieli cu deplasările externe al senatorilor a avut loc la sfârşitul lunii februarie, când conducerea Senatului a respins participarea a doi senatori din Comisia de politică externă ca parte a delegaţiei Guvernului într-o vizită de lucru în Republica Elenă, la invitaţia ministrului delegat pentru Diaspora, Dan Stoenescu.

Pentru că această deplasare nu făcea parte din planul anual de deplasări, Biroul Permanent a fost solicitat să hotărască oportunitatea participării celor doi senatori, Viorel Badea şi Mariana Câmpeanu, de la PNL, în această delegaţie.

Senatorul Viorel Badea a precizat în şedinţă că el, personal, s-a retras din această delegaţie, şi a menţionat că actualul ministru delegat pentru românii de pretutindeni doreşte ca, în deplasările pe care le face, să fie însoţit şi de parlamentari.

„Mie mi se pare o chestiune binevenită. Acum trebuie văzute cheltuielile şi... Eu m-am retras, pentru că am zis că nu ar avea sens să mergem două persoane, dar nu ar fi rău. E vorba de o reuniune cu comunităţile de români de acolo, în care se va discuta modul în care vor fi făcute înscrierile în Registrul electoral. O să fie o problemă foarte mare pentru toată lumea, pentru toate partidele politice”, a explicat Viorel Badea.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) s-a declarat nemulţumit de faptul că Executivul nu asigură finanţare pentru aceste deplasări.

„Domnul ministru Stoenescu, dacă face asemenea invitaţii, să asigure finanţare, că noi nu o să ne opunem niciodată. Doi. Am cheltuit deja o treime din disponibilităţile Senatului pentru deplasări externe şi suntem la o lună şi jumătate de la începutul anului. Eu sunt generos cu toată lumea. Nu am o problemă, însă asta e situaţia”, a arătat Chelaru.

Şi senatorul PNL Cristian-Petru Bodea, chestor al Senatului, a intervenit în discuţie. ”Guvernul ne-a tăiat fondurile când am cerut bani. Dacă are un plan de politică externă, Guvernul să asigure fonduri, dacă consideră că este bine să integreze şi parlamentari”, a spus senatorul liberal.

Bodea a continuat: ”Ori ne suplimentează bugetul de externe din oficiu, că aşa... Ori asigură ei cheltuielile. Îmi pare rău. Când duc o delegaţie de 20 de ziarişti, pot să suporte cheltuielile. La parlamentari nu pot să le suporte. Îmi pare rău. Să se descurce! E strategia lor, e foarte bună, dar să o şi finanţeze, că, până la urmă, ei ne taie şi nouă banii”.

În urma discuţiilor din şedinţa conducerii Senatului, s-a decis să nu se aprobe participarea senatorilor în delegaţia pentru Grecia, scrie news.ro, citată de Digi24.ro. 

Senatul are alocat în 2016 un buget de 900.000 lei pentru deplasările externe.

Etichete: buget, cheltuieli, deplasari, Senat

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE