Senatorii vor să impună restricții Fiscului: Să nu se atingă de banii de campanie ai partidelorSenatorii vor să interzică Fiscului accesul la banii de campanie ai partidelor. Senatul va discuta un proiect de lege care interzice Fiscului să execute silit, prin poprire, conturile de campanie electorală aparținând partidelor politice. Același proiect de lege permite partidelor să închirieze sediile aflate în patrimoniul propriu pentru orice tip de activitate. În prezent, închirierea spațiilor este permisă doar pentru conferințe sau acțiuni social-culturale și pentru organizarea birourilor parlamentare.

Senatorii vor sa impuna restrictii Fiscului: Sa nu se atinga de banii de campanie ai partidelor
Senatorii vor să impună restricții Fiscului: Să nu se atingă de banii de campanie ai partidelor

Proiectul de lege, inițiat de senatorii PSD Nicolae Moga, Șerban Nicolae și Florea Voinea, propunea inițial doar extinderea sferei de activității pentru care partidele pot închiria spații din propriile sedii.

Legea privind finanțarea partidelor prevede că acestea pot obține venituri din “închirierea spațiilor aflate în patrimoniul propriu pentru conferințe sau acțiuni social-culturale și pentru organizarea birourilor parlamentare”.

Invocând dreptul la proprietate, care conferă titularului atributele posesiei, folosinței și dispoziției asupra bunului, precum și exercitarea acestora în mod absolut, senatorii PSD propun anularea limitării tipurilor de acțiuni pentru care se pot închiria spațiile aflate în patrimoniul partidelor. Prin urmare, senatorii vor ca partidele să închirieze sediile aflate în patrimoniul propriu pentru orice tip de activitate, care să nu aducă însă “atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”, scrie profit.ro. 

În decembrie 2013, PSD și UNPR au încheiat cu RA-APPS contracte pentru cumpărarea propriilor sedii, beneficiind de o lege care le asigură achiziționarea acestora în rate și la un preț sub cel al pieței. Pentru sediul central din Kisellef, clădire aflată pe lista monumentelor istorice, PSD plătește în rate 936.000 euro, în timp ce pentru vila alăturată, în care își are sediul central UNPR, prețul este de 110.000 euro.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat în octombrie, iar la începutul acestei luni senatorii din Comisia Juridică au introdus un nou amendament, potrivit căruia conturile bancare ale partidelor deschise în vederea campaniei electorale vor fi exceptate de la executarea silită prin poprire.

“Conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin. (1) și (2) și la art. (3) alin. (9), au statut de afecțiune specială și nu sunt supuse executării”, prevede amendamentul adus la art. 28 al Legii finanțării partidelor, amendament însușit și adoptat, cu majoritate, de senatorii din Comisia Juridică.

 

 

 

Etichete: campanie, Fisc, partide politice, Senat, senatori

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h