Sfântul Ioan, 7 ianuarie 2018. Cele mai frumoase MESAJE, urări şi felicitări de Sf. IonSfântul Ioan, 7 ianuarie 2018. Cele mai frumoase MESAJE, urări şi felicitări de Sf. Ion. Ioan este un nume iudaic: "Iohanan" prescurtare din "Iehohanan" si inseamna "Dumnezeu s-a milostivit". Foarte multi romani poarta numele de Ion (forma neaosa), Ioan sau Ioana, fie ca atare, fie in diferite variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica sau Oana, alcatuind cea mai bogata familie onomastica din Romania.

La multi ani, Ioane!
La mulţi ani, Ioane!


Sfântul Ioan, 7 ianuarie 2018. Cele mai frumoase MESAJE, urări şi felicitări de Sf. Ion. Potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 1.957.468 de cetățeni români, dintre care 1.429.887 bărbați și 527.581 femei, poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.

Din totalul româncelor, 369.219 se numesc Ioana, 140.333 — Ionela, 11.323 — Nela, iar 6.706 — Ionelia. Majoritatea bărbaților se numesc Ioan — 521.561, Ion — 418.448, Ionuț — 317.270, Ionel — 146.035, Nelu — 21.847 sau Ionică — 4.726.

In aceasta zi de sarbatoare nu lipsesc nici traditiile si obiceiurile populare. In trecut de Sfantul Ioan avea loc Torontoiul sau Iordanitul femeilor, un ritual din care s-a mai pastrat doar ospatul final, ospat ce incheie astfel ciclul sarbatorilor de iarna. Iordanitul femeilor avea un ritual strict, in care nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna.

Un gand bun si-o sarutare,
Azi, la ceas de aniversare,
Sfantul Ioan sa te-ocroteasca,
Visele sa ti se-mplineasca!
La multi ani!

Realizari si bucurie,
Dragoste mereu sa fie,
Sfantul tau sa te-ocroteasca,
Visele sa-ti implineasca.
Sa-ti dea Domnul sanatate,
Judecata inteleapta,
Viata lunga pamanteasca,
Ce doresti sa se-mplineasca!
La multi ani, Ioan, Ion, Ioana, Ionut, Ionela, Ionica, s.a.m.d.!

Sfântul Ioan, 7 ianuarie 2018. Cele mai frumoase MESAJE, urări şi felicitări de Sf. Ion.

Astazi numele-ti serbam
Si cu drag vrem sa-ti uram,
La multi ani cu sanatate,
Bafta si noroc in toate.
La multi ani!

Cu simple cuvinte
Iti urez fierbinte
Multi ani inainte!
Ani cu cer senin
Si noroc deplin,
Ani cu portile deschise
Pentru nenumaratele tale vise!
La multi ani, Ioanilor, Ioanelor!

Un cer albastru fara nori,
In calea ta sa fie,
Sa ai in viata numai flori,
Noroc si bucurie.
La multi ani, Ioan, Ion, Ioana, Ionela, Ionut, Oana, etc.!

Sa ne traiesti draga Ioana/Ioana,
In aur viata sa iti scrie epopeea,
Povestea fericirii si-a iubirii,
A-mbelsugarii, sanatatii si-mplinirii.
La multi ani!

Sfântul Ioan, 7 ianuarie 2018. Cele mai frumoase MESAJE, urări şi felicitări de Sf. Ion.

In fericita zi a Sfantului Ioan
Te lasa sub a veseliei abandon,
Iar anu-ntreg sa iti aduca-n cale
Doar impliniri si banii in cale.
La multi ani!

Un cer albastru fara nori,
In calea ta sa fie,
Sa ai in viata numai flori,
Noroc si bucurie.
La multi ani de Sf. Ioan!

Hai noroc si voie buna,
Sa petrecem impreuna,
C-astazi este o zi mare,
Si-i motiv de sarbatoare.
La multi ani, Ioan, Ionut, Ioana, Ion, Ionela, Ionica, Ionelia, etc.!

De ziua ta, Ioane/Ioana, ma lasa
Sa dau cuvant dorintei ce m-apasa
De a-ti spune ca mi-esti drag(a) si iti doresc
Tot binele din lume si noroc ceresc.
La multi ani!

Sfântul Ioan, 7 ianuarie 2018. Cele mai frumoase MESAJE, urări şi felicitări de Sf. Ion.

SFANTUL ION, SEMNIFICAŢIA NUMELUI 

"In multe sate din Maramures se mai tine obiceiul Vergelului sau, altfel spus, spargerea Craciunului. Fetele de maritat pregatesc cosuri cu bautura si mancare. Feciorii merg si iau fetele de acasa si le dic in curtea unde se tine Vergelul. Tot ei sunt si cei ce platesc muzicantii. In hora intra fetele ce se vor marita in acest an si formeaza viitoarele cupluri, toata petrecerea incheiundu-se cu un ospat comun, care sparge perioada sarbatorilor de iarna", a declarat pentru citynews.ro conferentiar universitar Delia Suiogan.

Sfântul Ioan, 7 ianuarie 2018. Cele mai frumoase MESAJE, urări şi felicitări de Sf. Ion. Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de "Sânt-Ion", "Înaintemergătorul Domnului" sau "Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul". Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice. În ziua de Sfânt Ion există obiceiul "Iordănitul femeilor", care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se "iordănesc".

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este "Iordăneala". Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii "iordăniți" trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Sfântul Ioan, 7 ianuarie 2018. Cele mai frumoase MESAJE, urări şi felicitări de Sf. Ion. Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.Se spune conform tradiției populare că după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Pe 7 ianuarie, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul. De ce acum? Pentru că, după fiecare sărbătoare importantă, se sărbătoreşte şi sfântul care a participat la ea. În aceast caz, a doua zi după Bobotează, îl sărbătorim şi pe cel care L-a botezat pe Hristos în Iordan.

Sfântul a fost vărul după trup al Mântuitorului, născut în chip minunat din Elisaveta şi Zaharia, pe când aceştia nu mai sperau că vor avea copii, fiind prea bătrâni. A tresăltat în pântecele mamei sale, atunci când aceasta s-a întâlnit cu Fecioara Maria care-L purta pe Iisus.

A dus o viaţă sfântă şi s-a retras în pustie postind şi rugându-se. Oamenii veneau la el pentru a-i cere sfatul, iar Sfântul Ioan le spunea să se pocăiască, îi îndruma să ducă o viaţă curată şi-i boteza pentru iertarea păcatelor. Nu dădea nimănui să facă mai mult decât poate: vameşilor, care nu erau iubiţi pentru că luau mită şi erau în slujba romanilor, le spunea doar să fie corecţi. Tot aşa, ostaşilor le spunea să se mulţumească cu leafa lor.

Sfântul Ioan, 7 ianuarie 2018. Cele mai frumoase MESAJE, urări şi felicitări de Sf. Ion. Ziua Sfântului Ion Botezătorul reprezintăîncheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de "Sânt-Ion","Înaintemergătorul Domnului" sau"Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul".

Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

În ziua de Sfânt Ion există obiceiul "Iordănitul femeilor", care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se "iordănesc".

Sfântul Ioan, 7 ianuarie 2018. Cele mai frumoase MESAJE, urări şi felicitări de Sf. Ion. Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este "Iordăneala". Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii "iordăniți" trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Se spune conform tradiției populare că după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

De Sfantul Ion, toată lumea trebuie să se veselească.

Sfântul Ioan, 7 ianuarie 2018. Cele mai frumoase MESAJE, urări şi felicitări de Sf. Ion.

Etichete: 7 ianuarie 2018 Cele mai frumoase MESAJE, Sf. Ion, Sfântul Ioan, urări şi felicitări

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE