SFÂNTA MARIA MARE: 10.000 de pelerini, aşteptaţi la Mănăstirea Curtea de Argeş Sfânta Maria Mare - Adormirea Maicii Domnului. Autoritățile locale de la Curtea de Argeș se pregătesc pentru venirea pelerinilor de Sfânta Maria Mare - Adormirea Maicii Domnului. 

SFANTA MARIA MARE (ADORMIREA MAICII DOMNULUI) - 15 AUGUST. Traditii si obiceiuri de SFANTA MARIA
SFÂNTA MARIA MARE (ADORMIREA MAICII DOMNULUI) - 15 AUGUST. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA
Foto: sfantulandrei.org

 Sfânta Maria Mare - Adormirea Maicii Domnului:Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş, autorităţile estimează că, la fel ca în anii trecuţi, aproximativ 10.000 de persoane vor participa la manifestările religioase care vor avea loc, vineri şi sâmbătă, la Mănăstirea Curtea de Argeş.

Întrucât la Curtea de Argeş sunt aşteptaţi foarte mulţi pelerini din alte zone ale ţării, autorităţile au stabilit locuri speciale de campare şi parcare pentru aceştia. Astfel, pelerinii vor putea campa în zona Grupului Şcolar Agricol "Constantin Dobrescu", pe Bulevardul Basarabilor din municipiul Curtea de Argeş şi în zona stadionului din comuna Valea Iaşului. De asemenea, cei care vor merge la Curtea de Argeş cu autoturismul vor putea parca fie în Curtea de Argeş, pe Bulevardul Basarabilor şi pe strada 1 Decembrie, fie pe stadionul comunal din localitatea Valea Iaşului.

 Sfânta Maria Mare - Adormirea Maicii Domnului: Autorităţile anunţă că este interzisă camparea în incinta şi în zonele adiacente lăcaşului de cult şi că nu este permisă comercializarea băuturilor alcoolice de către firmele din zona adiacentă mănăstirii, în intervalul desfăşurării slujbelor religioase şi procesiunilor.

 Sfânta Maria Mare - Adormirea Maicii Domnului: Un număr de 60 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine la Curtea de Argeş, în perioada sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

 

SĂRBĂTOARE 15 AUGUST: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARE

Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este praznuita in fiecare an la 15 august. In dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor, notează creştinortodox.ro.

Ciobanii coboara oile de la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei. Tot de Sfanta Marie, fetele poarta o planta numita "navalnic", care ar avea puterea sa aduca petitori.

SĂRBĂTOARE 15 AUGUST: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARE

Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloresc trandafirii, este considerat semn ca toamna va fi lunga.

Conform tradiţiei creştin-ortodoxe, femeile merg la biserică pentru a pomeni morţii şi a sfinţi vasele, mâncarea şi vinul pe care le vor da de pomană, apoi se duc la cimitir, pentru a tămâia mormintele rudelor.

Se spune că e interzis să îţi tunzi părul şi să-l arunci, pentru că nu o să mai crească (bărbaţii pot chiar să şi chelească).

Este ultima zi în care se mai pot aduna plante de leac.

Dacă în apropierea zilei Sfintei Maria înfloresc trandafirii, se zice că toamna va fi lungă.

SĂRBĂTOARE 15 AUGUST: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARE

Florile culese azi sunt puse la icoane şi se zice că au puteri tămăduitoare, că alină durerile şi că protejează de fulgere.

O altă datină spune că uşa trebuie ţinută deschisă, pentru ca Maica Domnului să poată intra în casă ca să aducă binecuvântare.

Dacă vor să nu fie loviţi de soartă, bărbaţii nu trebuie să se scalde în apele curgătoare.

Se spune, conform tradiției populare, că această sărbătoare, a Sântămăriei, se ține mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară, cât și pentru vindecări.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

SĂRBĂTOARE 15 AUGUST: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARE

În fiecare, an, între 1 şi 14 august, credincioşii ţin Postul Adormirii Maicii Domnului. Iar la 15 august, se slăveşte momentul în care Născătoarea de Dumnezeu şi-a dat sufletul în mâinile Fiului său, Iisus, informează volumul Tradiţii şi Obiceiuri ROmâneşti, coordonat de editura Falcăra.

Cărţile sfinte spun că, atunci cand a binevoit să o ia pe Maica Sa în Ceruri, Iisus a trimis un înger care să o pregătească. Mesagerul lui Dumnezeu a fost Arhanghelul  Gavril cel care îi dăduse şi vestea că a fost aleasă pentru a-l naşte pe Mântuitorul Lumii. Dacă atunci Gavril purta în mâini un crin alb, de data aceasta el i-a adus Fecioarei Maria o ramură de finic. Când a primit vestea, Maria a mers să se roage pe Muntele Măslinilor, locul Înălţării lui Iisus la cer, iar pomii se plecau în faţa ei, cinstind-o.

Etichete: ADORMIREA MAICII DOMNULUI, sfanta maria mare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE