SFÂNTA PARASCHEVA, PELERINAJ, AZI, 14 OCTOMBRIE: Mii de pelerini, TRADIȚII ȘI OBICEIURISFÂNTA PARASCHEVA, PELERINAJ, AZI, 14 OCTOMBRIE: Câteva mii de pelerini din țară și străinătate și-au petrecut noaptea de luni spre marți așteptând la rând pentru a se închina la raclele moaștelor Sf Cuv Parascheva și Constantin Brâncoveanu, care au fost scoase special în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

SFANTA PARASCHEVA 2014. SF. PARASCHEVA: OBICEIURI ȘI TRADIȚII de SFANTA PARASCHEVA
SFÂNTA PARASCHEVA 2014. SF. PARASCHEVA: OBICEIURI ȘI TRADIȚII de SFÂNTA PARASCHEVA
Foto: realitatea.net

SFÂNTA PARASCHEVA, PELERINAJ, AZI, 14 OCTOMBRIE: Încolonați câte trei-patru într-un rând de un kilometru sau dormind în preajma Catedralei Mitropolei Moldovei și Bucovinei, mii de creștini de rit ortodox sau catolici din țară și străinătate au venit la Iași în speranța că vor putea asista la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de înalți prelați conduși de mitropolitul Teofan.

SFÂNTA PARASCHEVA, PELERINAJ, AZI, 14 OCTOMBRIE: În ciuda temperaturilor scăzute din timpul nopții, curtea Catedralei Mitropolitane din Iași era arhiplină la orele dimineții de marți, iar pelerinii stăteau la un rând de peste un kilometru pentru a se închina și a se ruga moaștelor celor doi sfinți.

SFÂNTA PARASCHEVA, PELERINAJ, AZI, 14 OCTOMBRIE: Până acum, potrivit estimărilor organizatorilor, peste 180.000 de pelerini s-au închinat și rugat în baldachinul din curtea mitropolitană, unde se află racla cu moaștele Sf Cuv Parascheva, și racla Sf Constantin Brâncoveanu, care a fost adusă în pelerinaj de la o biserică din București.

SFÂNTA PARASCHEVA, PELERINAJ, AZI, 14 OCTOMBRIE: De vineri dimineața, de când a început pelerinajul la moaștele Sf Cuvioase Parascheva, 400 de persoane au necesitat îngrijiri medicale întrucât li s-a făcut rău în timp ce așteptau la rând, 30 dintre aceștia fiind duși la spital.

Jandarmii și polițiștii au aplicat 80 de amenzi în valoare de 12.000 de lei.

SFÂNTA PARASCHEVA 2014. De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap;

SF PARASCHEVA 2014. La ţară, bătrânii nu făceau nici focul de Sfânta Parascheva.

De Sfânta Parascheva nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug. Ea apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei;

De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce;

SFÂNTA PARASCHEVA, 14 OCTOMBRIE: TRADIȚII DE SFÂNTA PARASCHEVA, CE SĂ FACI DE SFÂNTA PARASCHEVA

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând, scrie libertatea.ro.

SFÂNTA PARASCHEVA (cunoscută şi ca Paraschiva) este sfânta ocrotitoare a Moldovei. Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

SF PARASCHEVA este cunoscută în popor ca Sfânta vineri, personaj des întâlnit în basmele românilor.

SFÂNTA PARASCHIVA a săvârşit numeroase vindecări miraculoase şi alte minuni în timpul vieţii sale, potrivit Bisericii Ortodoxe Române.

SF PARASCHIVA este sărbătorită şi în alte state cu o puternică comunitate ortodoxă, ca Grecia şi Bulgaria.

PELERINAJ SF PARASCHEVA 2014Peste 90.000 de credincioşi s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, iar 157 de persoane care aşteptau la rând au necesitat îngrijiri medicale, în timp ce pompierii au intervenit la două incendii produse la standurile târgurilor din centrul oraşului.

SFÂNTA PARASCHEVA 2014. Racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioasei Parascheva va rămâne depusă în baldachinul instalat în curtea Catedralei cel mai probabil până miercuri, autorităţile estimând că peste 200.000 de credincioşi se vor închina în cele şase zile de pelerinaj. Punctul culminant al manifestărilor religioase de la Iaşi se va înregistra marţi, 14 octombrie, când zeci de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei IPS Teofan, vor oficia Sfânta Liturghie, la eveniment fiind aşteptat şi premierul Victor Ponta.

Etichete: 16 octombrie, AZI, obiceiuri, sfanta parascheva, traditii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE