SFÂNTUL IOAN- 7 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORULSFÂNTUL IOAN- 7 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL: Pe 7 ianuarie este sărbătorit SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL, iar credincioşii respectă o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice.

SFANTUL IOAN- 7 IANUARIE. Traditii si obiceiuri de SFANTUL IOAN BOTEZATORUL
SFÂNTUL IOAN- 7 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL
Foto: ziuaveche.ro

SFÂNTUL IOAN- 7 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL:

În trecut, de SFANTUL IOAN BOTEZATORUL, avea loc Torontoiul sau Iordanitul femeilor, un ritual din care s-a mai pastrat doar ospatul final, ospat ce incheie astfel ciclul sarbatorilor de iarna. Iordanitul femeilor avea un ritual strict, in care nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna.

Sărbătoarea SOBORUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

SFANTUL IOAN este protectorul pruncilor și, de aceea, sărbătoarea se ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de SFANTUL IOAN este o zi de bucurie, și se spune, despre cine nu se bucură în această zi, că va fi trist tot timpul anului.

SFÂNTUL IOAN- 7 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL:

Un alt obicei întâlnit în ziua de SFANTUL IOAN este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat agheasmă de la preot, în ajunul SFANTULUI IOAN, merg, în dimineața sărbătorii de SFANTUL IOAN, la biserică și, după terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

 Tradiția ne spune că, în dimineața zilei de SFANTUL ION, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Se mai spune totodată, conform tradiției populare, că după SFANTUL IOAN se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

Etichete: Sfântul Ioan, sfantul ioan botezatorul, sfantul ion, traditii sfantul ioan

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE