SFÂNTUL ION 2016. Ce semnifică numele ION, IOANA, IOANSFÂNTUL ION 2016. Numele Ioan înseamnă „dar de la Dumnezeu”. Numele de băiat Ioan este poate cel mai comun nume, folosit in diferite forme in cele mai multe limbi. Compus din „Jahve” in forma sa scurta „Jo” si „hanan” (a avea mila), semnificatia numelui Ioan este „Jahve a avut mila”, „Dumnezeu este milos”. Numele este la origine o formula de multumire fata de o divinitate care a facut posibila nasterea unui copil, de aici semnificatia „dar de la Dumnezeu”.

SFANTUL ION 2016. Ce semnifica numele ION, IOANA, IOAN (fOTO teotrandafir.com)
SFÂNTUL ION 2016. Ce semnifică numele ION, IOANA, IOAN (fOTO teotrandafir.com)

SFÂNTUL ION 2016. Ioana este de asemenea un nume folosit in onomasticile romana si bulgareasca, de origine evreica insa. Alta interpretare este ca ar putea fi forma savanta a numelui Ion care reproduce, prin intermediul slavonei bisericesti, gr. „Ioannes".

Ioana este un nume extrem de indragit de parintii romani, iar unul dintre motivele popularitatii lui este simbolistica, care in ebraica se traduce prin „binecuvantarea Domnului" sau „gratie".

SFÂNTUL ION 2016. Nici rezonanta biblica nu lasa parintii indiferenti, fiind un derivat de la masculinul Ioan, purtat de Sfantul cu acelasi nume.

Fetele care poarta acest prenume sunt vesele, sociabile si inclinate spre romantism, avand o fire visatoare. Sunt foarte sensibile din punct de vedere emotional, acesta fiind si cea mai vulnerabila latura a firii lor. Cele care poarta acest prenume mai sunt strigate si sub numele de Oana sau Ana, scrie copilul.ro.

SFÂNTUL ION 2016. Despre etimologia acestui nume, specialiștii susțin:

„Se poate afirma ca Ion a fost si este inca cel mai raspindit si frecvent nume de persoana nu numai la romani, ci la toate popoarele europene (bineinteles, in forme specifice fiecarei limbi). Forma specific romaneasca Ion reproduce un vechi nume pers. ebr. Johanan; incadrat in bogata familie a teoforicelor frazeologice, acesta este format din /o-, abreviere normala si curenta pentru Jahve (—> Ilie) si vb. hanan „a face favoare, a avea mila" (de aici si foarte frecventul -» Ana). Semnificând „Jahve a avut mila, a facut favoare", Johanan este la origine o formula de multumire adresata divinitatii care a favorizat nasterea unui copil mult asteptat de parinti.

SFÂNTUL ION 2016. Formele sub care este cunoscut astazi numele ebraic in diferitele limbi europene continua fie gr. Ioannes, fie pe cel latin Iohannes. Dupa cum atesta izvoarele grecesti, in care numele apare destul de frecvent, si cu larga raspindire, Ioannes era pronuntat in patru silabe, prima fiind scurta iar celelalte lungi (I-o-an-nes, iar apoi, prin inchiderea lui e, I-o-an-nis) ca o exceptie, este atestata o singura data pronuntarea in 3 silabe lungi; Iohannes, atestat in epigrafia crestina, devine in latina tirzie Ioannis, sub influenta pronuntiei grecesti.

SFÂNTUL ION 2016. In Apus, numele este rar pina in sec. 4, frecventa crescind continuu, mai ales dupa anul 1000. in orice caz, Ion face parte dintre putinele nume biblice care au devenit populare inainte de Reforma, cind este introdusa masiv in Occident onomastica biblica. La germani de ex., unde Iohannes este de multe secole cel mai popular si cel mai folosit nume de botez (sub nenumarate forme), uzul, excesiv chiar, a dus la schimbarea numelui in porecla (Groshans este folosit cu semnificatia „laudaros, fanfaron", iar vb. hanseln „a-i zice cuiva Hans" are valoare depreciativa, insemnind de fapt „a lua in ris").

Etichete: semnificatie nume ioan, semnificatie nume ioana, SFANTUL ION 2016

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE