SFANTUL ION. Aproape 2 milioane de români îşi serbează azi onomasticaAproape două milioane de români îşi serbează azi onomastica, cu ocazia Sfântului Ion. Două treimi dintre sărbătoriţii zilei sunt bărbaţi care poartă numele Ion, Ioan sau Ionuţ. 

SFANTUL ION. Aproape 2 milioane de romani isi serbeaza azi onomastica (Foto ush.ro)
SFANTUL ION. Aproape 2 milioane de români îşi serbează azi onomastica (Foto ush.ro)

Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica. Cei mai mulţi, peste 1,4 milioane, sunt bărbaţi şi se numesc Ioan, Ion sau Ionuţ. Dintre românce, peste 530 de mii răspund la numele de Ioana, Ionela sau Nela.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost cel care l-a botezat pe Iisus în apele Iordanului. În trecut se spunea că în ziua şi în noaptea Sfântului Ioan, femeile sunt stăpâne în casă. Ele organizau ospeţe şi petreceri la care bărbaţii nu aveau acces. Tradiţia era numită şi "Iordănitul Femeilor", iar în unele zone din ţară se mai păstrează şi azi, scrie realitatea.net. 

Pentru moldoveni, ucrainieni şi ruşi este, de asemenea, sărbătoare. Astăzi, aceştia sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Oamenii au luat parte la slujba din timpul nopţii, apoi au mers spre case unde s-au înfruptat din bucatele tradiţionale, stropite din abundenţă cu vin roşu şi votcă.

Etichete: aniversare, ioana, Ion, ionuț, nume, sfantul ion

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE