SFÂNTUL ONUFRIE, sărbătorit pe 12 IUNIE. De ce nu e bine să plouă aziSFÂNTUL ONUFRIE este sărbătorit pe 12 iunie, pentru recolte bogate. Această zi mai este numită şi SĂRBĂTOAREA ŞOARECILOR întrucât oamenii respectă o serie de obiceiuri şi tradiţii pentru ca viermii şi şoarecii să nu le mănânce recoltele. 

SFANTUL ONUFRIE, sarbatorit pe 12 IUNIE. De ce nu e bine sa ploua azi
SFÂNTUL ONUFRIE, sărbătorit pe 12 IUNIE. De ce nu e bine să plouă azi
Foto: hdwallpaper.ro

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SFÂNTUL ONUFRIE - 12 IUNIE 2015

Sărbătoarea Sfântului Onufrie, sau Onufrei, este considerată o zi a miezului de vară. Numită şi “SĂRBĂTOAREA ŞOARECILOR”, se ţine pentru ca viermii şi şoarecii să nu mănânce recoltele. Se spune şi că, dacă plouă, nu vor mai fi şoareci tot anul. Ca şi Sfântul Vartolomeu, Sfântul Onufrei aduce grindină şi vijelii.

Oamenii considerau că, serbând această zi va fi „belşug în câmp", la SFÂNTUL ONUFRIE încheindu-se practic primăvara, spunându-se totodată că soarele dă înapoi, cu foarte puţin, începând mersul său spre iarnă, informează artadeatrai.ro.

În comunităţile tradiţionale româneşti, semănăturile trebuiau neapărat puse în pământ cu o săptămână înainte de SFÂNTUL ONUFRIE , în săptămâna dinaintea acestei sărbători putându-se semăna numai hrişcă.

Prin satele Moldovei, se credea că o ploaie pe 12 iunie, de SFÂNTUL ONUFRIE, însemna dispariţia şoarecilor pentru tot restul anului, tocmai de aceea ziua SFÂNTULUI ONUFRIE  mai era numită şi SĂRBĂTOAREA ŞOARECILOR SAU NUNTA ŞOARECILOR.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SFÂNTUL ONUFRIE - 12 IUNIE 2015

Prin unele locuri, NUNTA ŞOARECILOR era la SfÂntul Petru de iarnă (16 ianuarie) sau la Foca, pe 23 iulie. Oricum, la una din aceste zile, şoarecele cel mai mare le zicea celorlalţi şoareci:

„Dragii mei, nuntaşii mei, / Cătaţi şi vă ospătaţi / Şi de bortă cătaţi, / Că nunul cel mare, / Rea cătătură are". Naşul cel mare, adică motanul, ar fi fost creat special de Dumnezeu pentru a salva corabia lui Noe ameninţată de mulţimea de şoareci care începuseră să roadă pînă şi lemnul corabiei.

Potrivit mentalităţii arhaice, şoarecele nu putea fi decât opera Dracului, românii crezând că e făcut din balele lui Scaraoţchi; s-a spus chiar că şoarecele e curat dracul, „că el ce pozne îţi face, numai dracul ţ-o face". 

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SFÂNTUL ONUFRIE - 12 IUNIE 2015

Gospodarii ale căror pisici nu reuşeau să le vină de hac acestora, recurgeau la tot felul de practici magice; aşa se lua aţa de la un sac, se legau 99 de noduri şi se zicea: „eu nu leg aţa, ci leg gura şoarecilor de la casa mea, şi-i trimit la moară, unde este hrană de ajuns"; alţii reuşeau să-i descânte în aşa fel încît şoarecii se adunau în cîrduri şi porneau spre locul indicat de descântător

Ce legătură este între o sărbătoare a belşugului şi şoareci? Ei bine, oamenii de altădată vedeau în şoareci încarnarea unor spirite ale strămoşilor, aceste spirite răspunzând adesea şi de rodul ogoarelor; în măsura în care erau respectate, ele asigurau acest rod.

CINE A FOST SFÂNTUL ONUFRIE:

SFÂNTUL ONUFRIE a trait in jurul anilor 350-400, in pustiul Egiptului. Dupa ce a primit botezul, a fost dus de tatal sau la o manastire, pentru a creste potrivit voii lui Dumnezeu, informeaza crestinortodox.ro. Mai tarziu, SFÂNTUL ONUFRIE paraseste manastirea si merge in desert. Calauzit de un inger, ajunge la Ieremia, un batran sihastru. Acesta l-a invatat ce inseamna viata in singuratate. Dupa cateva zile, l-a condus la o pestera si i-a spus ca acela este locul in care trebuie sa se nevoiasca. Batranul a continuat sa-l viziteze o singura data pe an, pana cand a trecut la cele vesnice. De la moartea acestuia, SFÂNTUL ONUFRIE a ramas fara nicio prezenta omeneasca.

Etichete: obiceiuri, sfantul onofrie, șoareci, traditii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE