SFÂNTUL VASILE- 1 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL VASILE CEL MARESFÂNTUL VASILE CEL MARE este sărbătorit anual pe 1 ianuarie. Această zi aduce cu sine o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice.

SFANTUL VASILE- 1 IANUARIE. Traditii si obiceiuri de SFANTUL VASILE CEL MARE-
SFÂNTUL VASILE- 1 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL VASILE CEL MARE-
Foto: doxologia.ro

SFÂNTUL VASILE CEL MARE - 1 IANUARIE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SFÂNTUL VASILE:

SFANTUL VASILE s-a nascut in anul 330, in Capadocia, intr-o familie numeroasa. A avut patru surori si patru frati. Cinci din cei noua au devenit sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe, alaturi de parintii lor, iar oi dintre fratii sai au ajuns episcopi. El a studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol si Atena, insusindu-si tot ceea ce era mai bun din cultura pagana. In anul 356 revine in tara si devine profesor de retorica.

Paraseste cariera de profesor si intra in monahism. Prima forma de monahism pe care sfântul studiat-o a fost cea urmata de ucenicii episcopului Eustatiu de Sevasta, insa, nu s-a regasit in monahismul predicat de acesta. 

SFANTUL VASILE a calatorit pentru cunoasterea monahismului in Siria, Palestina, Egipt si Mesopotamia. Planul de organizare a vietii monahale l-a alcatuit dupa anii petrecuti alaturi de ucenicii Sfantului Pahomie cel Mare si de anahoretii care traiau dupa regulile Sfantului Antonie cel Mare, informează creştinortodox.ro. Acest plan a fost pus in practica la Annesi, un vechi domeniu al familiei sale, din vecinatatea raul Iris. Viata ascetica de la Annesi se schimba dupa venirea in acel loc a Sfantului Grigorie de Nazianz. Se construiesc noi chili, iar munca este impletita cu studiul si rugaciunea.

SFÂNTUL VASILE CEL MARE - 1 IANUARIE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SFÂNTUL VASILE:

Pe 1 ianuarie, fetele nemăritate împletesc crenguţe de măr, pe care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un şir de mărgele şi un inel. Apoi ascund aceste crenguţe afară. În tradiţia populară, se spune că, dacă a doua zi, găsesc aceste împletituri acoperite cu brumă, se vor mărita cu un om bogat. În caz contrar, se vor căsători cu un om sărac.

Tot în această zi, fetele nemăritate se duc în grajd sau în cocină, lovesc vaca sau porcul cu piciorul şi spun „anul acesta“ sau „anul viitor“. Dacă porcul guiţă, ori vaca se mişcă de la prima strigare, fata se va mărita în următoarele luni. În cazul în care se mişcă la vreuna din următoarele strigări, domnişoara se va căsători peste unul sau peste doi ani.

SFÂNTUL VASILE CEL MARE - 1 IANUARIE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SFÂNTUL VASILE:

Prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă în ziua de SFANTUL VASILE CEL MARE trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir.

În ziua aceasta e bine verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.

Dacă, în ziua de SFANTUL VASILE CEL MARE, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.

Totodată , dacă dormi în această zi, rişti să fii leneş tot anul, informează yupi.md.

Etichete: 1 ianuarie, obiceiuri, sfantul vasile, traditii, traditii sfantul vasile, vasile cel mare

0/1 COMENTARII
elena
01 Jan 14:43
+0
VOTURI
-0
OFERTA de lucru la domiciliu, in tara sau strainatate !Part time sau full time, poti castiga din prima luna 100 Euro !!!
Se lucreaza comod, de acasa 2-3 ore pe zi si fiecare isi stabileste programul de lucru!
Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare.Conditii necesare:
- calculator + internet, cunostinte minime operare
Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii trimise prin email.
Se ofera contract legal !
TU CE MAI ASTEPTI?
Daca crezi ca ai aptitudinile necesare trimite un mesaj cu subiectul DETALII la adresa de email: mami_meda@yahoo.com

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h