Si reporterii gresesc. Expresii intalnite deseori la televizorGreselile gramaticale sau cele de exprimare sunt cat se poate de normale, intr-o societate in care se vorbeste o limba grea. Nu ne mira sa o auzim pe vanzatoarea de la colt sau pe vecina de deasupra vorbind incorect. Ne mira si ne intriga insa, atunci cand pornim televizorul si auzim reporteri sau prezentatori TV vorbind gresit. In teorie, acestia ar trebui sa aiba un vocabular diversificat, sa se exprime corect si sa transmita mesaje intr-un mod cat mai clar.

Dictionar online
Dictionar online

Din pacate, teoria nu se intelege intotdeauna cu practica, motiv pentru care exista cateva emisiuni de pamflet, ce se leaga de balbele de la TV si putem enumera o multime de greseli intalnite la televizor.

Sub deviza "Fa ce zice popa, nu ce face popa", va prezentam cateva expresii intalnite deseori in lumea televiziunii sau chiar in lumea radioului, care nu sunt corecte.

Aparitia unei dileme genereaza o multime de probleme

In dexonline.net putem descoperi ca "dilema" reprezinta o situatie din care se poate iesi in doua feluri. Continuarea definitiei precizeaza ca ambele situatii sunt defavorabile. Deseori, prezentatorii prezinta ca fiind o dilema alegerea dintre mare si munte sau alegerea dintre club si relaxarea la un film. In mod evident, dilema este inexistenta in aceste cazuri, ceea ce face expresia incorecta.

O dilema poate sa aiba elevul care alege intre a chiuli si a primi absenta sau a sta la ora si a primi nota 4 pentru ca nu stie sensul cuvantului "dilema".

Consideram prezentatorii care vorbesc incorect a fi patetici. De fapt, patetic are un sens cu totul si cu totul diferit.

De cate ori nu am auzit critici la adresa unei persoane care are un comportament imoral sau care se milogeste? De tot atatea ori am inteles aceste critici in mod gresit. Atunci cand te milogesti pentru putin sau atunci cand ai un comportament deviant, nu esti patetic, ci esti jalnic.

Intr-un dictionar online, patetic inseamna cu totul si cu totul altceva. O persoana patetica este o persoana cu mult patos, care reuseste sa impresioneze si sa emotioneze.

Exista un motiv pentru confuzie, iar acesta este sensul englezesc al cuvantului "pathetic", care se refera chiar la jalnic sau vrednic de mila. Pana una alta, noi suntem romani!

Doua alternative sunt, de fapt, patru optiuni

"Hotul a avut doua alternative: sa fuga si sa lase prada in urma sau sa fie prins de politie". Totul pare in regula la aceasta expresie, insa nu este. Alternativa se refera deja la doua optiuni, asadar, atunci cand trebuie sa alegi intre doua variante, ai o singura alternativa.

In momentul in care te referi la alternative, variantele pe care le ai se inmultesc, fiind cel putin patru.

Datorita, din cauza, gratie si din pricina, cuvinte folosite frecvent in mod gresit

"A murit datorita unui accident auto", "A pierdut toata averea gratie unei decizii neinspirate", "A castigat la Loto din cauza norocului" - Pentru multi dintre noi, greseala din aceste expresii este evidenta. Pentru altii insa, pare a fi totul cat se poate de normal.

Evident, exista o greseala in fiecare afirmatie, iar aceasta este data de semnificatia cuvintelor datorita, gratie, din cauza sau din pricina.

"Datorita" si "gratie" se refera la o cauza benefica, asadar, un rezultat negativ nu poate sa fie exprimat prin aceste doua cuvinte. De partea cealalta, "din cauza" si "din pricina" sunt forme ce pot fi folosite in cazul unei intamplari negative.

A adjudeca este un cuvant folosit intr-o singura situatie: in cadrul unei licitatii publice, atunci cand cel care ofera mai mult achizitioneaza un bun. Prezentatorii sportivi care spun despre o echipa ca " si-a adjudecat locul 1" fac o mare greseala. Singura varianta prin care pot exprima ceea ce doresc sa exprime este prin verbul "a castiga". Echipa a castigat locul 1 si va fi campioana Romaniei, nu si-a adjudecat acest loc.

Salutar, greseala frecventa in discursuri

Dictionarul explicativ roman are un singur sens pentru cuvantul "salutar": Folositor sanatatii si vietii, salvator. Un doctor poate sa fie salutar. Un gest, in schimb, nu poate sa fie salutar. De foarte multe ori, "salutar " este folosit cu sensul de "meritoriu", ceea ce este total gresit.

"Salutar" are origine latina, vine de la salutaris si reprezinta exact ceea ce spune dictionarul ca reprezinta. Desi este foarte asemanator cu salutul, nu are nicio legatura cu acesta. Din pacate, este una dintre cele mai frecvente greseli intalnite in presa.

Lucrativ nu are nicio legatura cu verbul "a lucra"

Auzim deseori vorbindu-se despre "spatiile lucrative" dintr-un sediu de firma. Aceste spatii nu exista, fiind, mai degraba, spatii pentru lucru. "Lucrativ" poate sa fie definit ca profitabil, care aduce castig, este folositor sau rentabil. Seamana intr-adevar cu verbul "a lucra", insa vine de la frantuzescul "lucratif" si de la cuvantul din latina "lucrativus" Ambele au sensul de profitabil.

"Am servit masa alaturi de o persoana importanta", nimic mai gresit

Singurul care poate servi masa este chelnerul. Daca vrei sa te referi la actiunea de a manca, poti spune ca ai luat masa alaturi de o persoana importanta. Fara a intelege cu exactitate sensul cuvantului si percepandu-l ca fiind mai elevat, multi oameni prefera sa "serveasca " masa atunci cand ies in oras. Ceea ce nu stiu este faptul ca, in fata unui cunoscator al limbii romane, efectul este unul total negativ.

Boala cronica nu este o boala grava

Nu in ultimul rand, descoperim cuvantul "cronic", folosit deseori in presa si in general, in societate. Majoritatea oamenilor folosesc cronic atunci cand se refera la o boala fara scapare, extrem de grava. In Dex, poti descoperi ca explicatia cuvantului "cronic" este cu totul si cu totul alta. O boala cronica este o boala care evolueaza lent si este de durata. Este adevarat ca nu este usor de inlaturat, insa nu este 100% incurabila.

Vezi si cele mai mari greseli de vorbire si de scriere pe care le fac romanii pe ziare.com.

 

0/8 COMENTARII
kebiyjawug
27 Jun 04:16
+0
VOTURI
-0
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500 Mg ceh.euij.b365.ro.udo.fk http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
ekocigalaflij
27 Jun 03:42
+0
VOTURI
-0
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin 500 Mg wnc.lpdb.b365.ro.yce.on http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Dol99larvof
18 Aug 15:46
+0
VOTURI
-0
В наше время только лишь бездеятельный не зарабатывает в онлайне! ©
Как бросить быть тем «ленивцем», что еще не имеет выгоду от всемирной сети интернет? Ответ на настоящий вопрос можно встретить на все тех же просторах интернета. Но, основополагающей задачей является вопрос не «Как успешно заработать?», а вопрос «Какой в частности вид доходов нам с вами больше всего подходит?». Среди множества вариантов заработка в webе особенно интересными для нас останутся те, что не требуют капиталовложения монет и титанических усилий для организации бизнес процесса. Таким видом извлечения доходов является использование партнерских и реферальных программ инвестиционных и брокерских компаний. Рентабельность от ведения торговли на экономических рынках способна оказаться довольно высокой, что вынуждает людей стадом бежать к агентам и заводить к ним капитал. А с этих денег партнер способен получить существенную сумму в виде партнерских процентов. Став партером и разместив гиперссылку на своем вэб-ресурсе либо на всяческих форумах (для типичного юзера сети интернет) можно иметь постоянн
Avia777Pync
17 Aug 00:14
+0
VOTURI
-0
Авиабилеты по РУ за 60 процентов от цены кассы. по МИРУ - 50%| Телеграмм @AviaRussia только этот, другие не используем.

Надежно. Выгодно. Без слётов. И БЕЗ каких-либо проблем.

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!
________

авиабилеты дешево s7 airlines7 официальный
дешевые авиабилеты +из санкт петербурга
купить дешево авиабилеты онлайн без комиссии
авиабилеты скидки спецпредложения
купить авиабилеты дешево аэрофлот официальный сайт
Avito777whed
16 Aug 06:10
+0
VOTURI
-0
Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant

Мое почтение, дорогие друзья!

Рады предоставить Всем вам сервис по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, совершенно новые). Если Вам надо конкретные балансы - пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito).

Аккаунты не Брут. Живут долго.

Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте.
Если необходим залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса.
Для постоянных клиентов гибкая система бонусов и скидок!
Гарантия:

И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как - Постоплата!!! Вперед денег не просим... А также, гасим Штрафы ГИБДД за 65% ...

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!

Залив Авито канал Телеграмм @t.me/avito50
________

авито сайт бесплатных объявлений
смарт баланс авито
авито детские вещи пакетом омск
гироскутеры со скидкой авито
скидки +на авито
Dol11larkn
13 Aug 21:15
+0
VOTURI
-0

http://rrr.regiongsm.ru/32

Благоустройство и асфальтрование в Краснодаре и г.Курганинск. Решение любого вопроса по асфальтированию в Краснодарском крае. Под КЛЮЧ

Подробнее... Благоустройство-Краснодар.РФ ... +78612412345
___________________________
муниципальная программа благоустройство города нижнего новгорода
благоустройство и озеленение территории виды работ
асфальтирование территории детского сада
муп комбинат благоустройство чусовой
благоустройство торопец
Dol33larkn
12 Aug 19:42
+0
VOTURI
-0
Добро пожаловать на наш сайт
V.I.P. Услуги
OpenVPN
DoubleVPN Service
Proxy/Socks Service

http://0.00000007.ru/3#d8Afw5BxHy

------------------------
Всегда огромное количество socks и proxy серверов онлайн
сейчас: 33557 IP в 198 странах
Очень высокая анонимность - мы гарантируем, что все наши прокси сервера целиком и полностью анонимны
(тоесть не ведут логов и не видоизменяют http заголовки)

Шифрация траффика до сокс сервера, собственные технологии туннелирования траффика!
Сверхнадёжная защита IP и всех соединений без эксплуатации VPN
Возможность защищённого соединения с сокс серверами включена на всех тарифах! Сохранить в тайне или сменить ваш IP можно 2-я кликами мыши.

Совместимо с Windows 2k/2k3/XP/Vista/Seven/Win8
Совместимо с MacOS, Linux, BSD (100% работоспособность через WINE)
Совместимо с любыми виртуальными машинами

Безусловно САМЫЕ низкие расценки на анлимитный доступ при самом высоком качестве
Наше правило - больше приобретаешь - меньше платишь
Возможность выбора наиболее подходящего анонимного прокси сервера - фильтрация по маске
-IP Hostname Language Uptime Country City Region-
Неизрасходованные прокси не сгорают пр
LUCRU LA DOMICILIU!
11 Aug 18:00
+0
VOTURI
-0
Oferta noua munca part-time: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com sau accesati site-ul http://bit.ly/2vX6g35

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE