Siguranța la locul de muncă – scurt ghid pentru sudori, pompieri, electricieniCând vine vorba de protecția la lucru, riscurile de accidentare variază pentru fiecare domeniu de activitate. În funcție de munca prestată, un echipament de protecție complet poate include incaltaminte de protectie, precum bocanci de protectie, cizme de protectie sau sandale de protectie și îmbrăcăminte de protecție, salopete de lucru, jachete de protecție, halate de protecție, tricouri de protecție, mănuși, diverse echipamente de protecție a capului, șorțuri sau veste de protecție și inclusiv echipamente de protectie la înălțime.

Siguranta la locul de munca – scurt ghid pentru sudori, pompieri, electricieni
Siguranța la locul de muncă – scurt ghid pentru sudori, pompieri, electricieni

Pentru ocupațiile cu riscuri crescute de accidentare, protecția adecvată poate face diferența între viață și moarte. Pompierii, electricienii și chiar sudorii sunt doar câteva dintre ocupațiile ce înfruntă riscuri majore de accidentare la munca de zi cu zi. Deci, cum se protejează la lucru?

Expunerea la temperaturi înalte necesită o imbracaminte de protectie ce se conformează standardelor EN 11612 CE. Acest tip de echipament de protecție este realizat din materiale ignifuge, rezistente la căldură radiantă, de contact sau de convexie. Poate cel mai utilizat material este bumbacul ignifugat de densitate mare, în combinație cu materiale sintetice precum carbon și Kevlar, care conferă un plus de rezistență.

Acest tip de material este folosit la realizarea echipamentelor de protecție pentru sudori, electricieni sau pentru alte aplicații riscante. Îmbrăcămintea de protecție pentru pompieri este realizată de obicei din fibre sintetice de ultimă generație, precum Kevler sau Nomex; pe lângă rezistența excelentă la solicitări fizice, aceste echipamente de protecție dispun de o croială în mai multe straturi, pentru o protecție crescută la extreme de temperatură.

Pentru o protecție termică crescută, fibrele aramide de Nomex sau Kevlar sunt folosite cu succes la croiala mănușilor antitermice, folosite la lucrul cu sticlă sau metale încinse. Totuși, materialele tradiționale încă sunt folosite cu succes la croiala echipamentelor de protecție: șorțurile de protecție și mănușile din piele oferă o bună protecție împotriva stropirii cu metal topit sau scântei. Astfel, acestea sunt ideale atât pentru sudori, cât și pentru cei cu ocupații de risc scăzut, care caută totuși o protecție adecvată la un preț accesibil.

Încălțămintea de protecție are cerințe speciale pentru ocupațiile predispuse la accidentare: încălțămintea antistatică și ESD facilitează împământarea, pentru a evita descărcările electrostatice. Încălțămintea izolatoare electric este folosită pentru a preveni curentarea accidentală, la lucrul cu tensiuni de peste 1000V. Pentru aceleași riscuri se folosesc și mănușile izolatoare din cauciuc natural, destinate utilizării de către electricieni.

Indiferent de nivelul de siguranță oferit, echipamentele de protecție trebuie supuse unor testări riguroase, pentru a asigura un maxim de eficiență. După evaluarea riscurilor, se pot stabili nevoile de protecție. Deși specificațiile și materialele din care sunt croite variază, trebuie reținut: atât pentru ocupațiile cu riscuri majore de accidentare, cât și pentru aplicațiile uzuale, echipamentele de protecție certificate CE sunt cea mai bună alegere.

Etichete: electricieni, pompieri, scurt ghid pentru sudori, Siguranța la locul de muncă

0/1 COMENTARII
Xulescu
26 May 15:34
+0
VOTURI
-0
Reclama ieftina spre cadou!! Evident, una scrie la titlu si cu totul alta in articol! "Scurt ghid"... de siguranta la locul de munca? :-) Presupun ca asta se invata odata cu meseria: de exemplu electricianul ar trebui sa stie sa nu tina cu o mana faza si cu cealalta nulul, pompierul ar trebui sa arunce in foc cu apa si nu cu gaz sau benzina etc. :-)

Interesant este ca "siguranta" se rezolva dand niste bani pe ceva costume speciale. Or fi suficiente? Daca porti "cascheta", e OK sa tii cu o mana faza si cu cealalta nulul? Sau o fi OK sa arunci benzina pe foc in loc de apa, daca porti o "cascheta smechera"?

Evident, gunoi pe post de articol, articol/gunoi pe post de reclama!...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE