Singura imagine color cu demolarea bisericii Sfânta Vineri din Bucureşti - iunie 1987 FOTODupă aproape 30 de ani de la demolarea bisericii Sfânta Vineri, una dintre cele mai cunoscute din Capitală, avem la dispoziţie, la rezoluţie înaltă, o imagine color din timpul demolării.

Singura imagine color cu demolarea bisericii Sfanta Vineri din Bucuresti FOTO
Singura imagine color cu demolarea bisericii Sfânta Vineri din Bucureşti FOTO
Foto: Friedrich Wibbeling, via Alex Galmeanu- muzeuldefotografie.ro

Alex Gâlmeanu a publicat, pe MuzeuldeFotografie.ro, o fotografie color realizată în timpul demolării bisericii Sfânta Vineri din Bucureşti. După cum explică acesta pe blog, fotografiile din timpul demolărilor comuniste sunt rare, întrucât erau făcute pe furiş. 

"Probabil, dintre toate bisericile demolate de regimul comunist, despre biserica Sfânta Vineri se vorbeşte cel mai mult. Cu toate aceastea, imaginile din timpul demolării sunt foarte rare. Noi cunoaştem trei fotografii ce surprind momente din acele zile, binecunoscuta imagine a lui Andrei Pandele, o imagine realizată de Mihai Gadinceanu, publicata de noi în premiera aici, şi aceasta imagine, singura color, realizată de Friedrich Wibbeling, publicată pentru prima dată la rezoluţie înaltă.", precizează fotograful în descrierea imaginii de mai sus.

Autorul fotografiei, Friedrich Wibbeling, este un profesor de limbi străine care locuieşte lângă Munchen, fiind căsătorit cu o bucureşteancă, după cum explică Alex Gâlmeanu.

"Prima dată a venit în Capitală în anul 1987, iar această fotografie este realizată exact în acest context. Îşi aminteşte că a urcat undeva la un etaj al Halei Unirii şi a declanşat camera pe ascuns (o cameră foto nou-nouţă, cumparată din Germania special pentru călătoria din România), pozând prin deschizătura hainei, fără a viza. A realizat un singur cadru, o singură fotogramă, dar a reuşit să încadreze şi să expună perfect întreaga scenă. Miliţia şi securitatea se aflau în spatele lui, l-au remarcat rapid fiind cetăţean străin, dar nu au observat şi aparatul de fotografiat. Neatenţia autorităţilor de atunci devine astăzi o şansă pentru noi de a avea o nouă perspectivă, de data aceasta în culori, a uneia dintre scenele de distrugere fără sens ale acelor vremuri."

O puteţi consulta la rezoluţie înaltă AICI.

Imaginea este realizată în iunie 1987, cu puţin timp înaintea demolării efective a bisericii.  

Biserica Sfânta Vineri, poziţionată în spatele Halei Unirii, a fost construită între anii 1645-1650, în vremea lui Matei Basarab, şi a fost demolată în urma unei decizii luată de Elena Ceaușescu.  

„În 13 iunie 1987, după ce, în prealabil, se ajunsese la concluzia că se va face un bloc și chiar făcusem acte cu primăria că se va face un bloc în față, ca să nu se distrugă ctitoria lui Matei Basarab, în ziua de 13 iunie a trecut dictatoare și, între altele, i s-a explicat de către Dincă că se va pune un bloc în față. Actele pregătitoare erau făcute deja și toată lumea se aștepta să vină să-și pună blocul în față și noi să rămânem pe locul respectiv. Ea a privit puțin și i-a spus lui Dincă: Jos porcăria! Atunci mi-am dat seama că totul e pierdut”, povestea, în urmă cu doi ani, Gelu Bogdan, preotul paroh al lăcașului de cult, într-un interviu pentru Digi24.

♦♦♦

MuzeuldeFotografie.ro, despre care B365.ro a relatat AICI, a fost creat de Alex Gâlmeanu în 2007, pentru a înlocui lipsa unui muzeu de fotografie propriu-zis în România. La arhivă poate contribui oricine- publicul fiind invitat să trimită materiale fotografice vechi, fotografii de familie, fotografii-document, fotografie de artă sau orice imagini din categoria celor publicate pe site. 

Etichete: Alex Gâlmeanu, Biserica Sfânta Vineri, demolare, demolare biserica, muzeul de fotografie

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h