Situaţie fără precedent la TVR: George Orbean nu a fost validat de plen, din lipsă de cvorum UPDATETeleviziunea publică trece printr-o situaţie fără precedent. Propunerea noului Consiliu de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general, George Orbean, nu a fost validat miercuri de plenul reunit din cauza lipsei de cvorum. Votul a fost amânat pentru sÎptămâna viitoare, asta în condiţiile în care interimatul Irinei Radu, actualul şef al TVR, expiră miercuri. 

SCANDAL in Parlament pe numirea sefului TVR (Foto rador.ro)
SCANDAL în Parlament pe numirea şefului TVR (Foto rador.ro)

UPDATE Validarea preşedintelui director general al TVR, funcţie pentru care George Orbean a fost ales de membrii CA, nu a întrunit miercuri cvorumul necesar în plenul reunit al Parlamentului, a rezultat la numărarea voturilor. Votul a fost secret cu bile. La exprimarea votului, 199 de parlamentari au răspuns "prezent", în condiţiile în care cvorumul necesar era 272. Majoritatea parlamentarilor PSD nu şi-au exprimat votul. De altfel, aceştia au anunţat de marţi ca nu îl vor vota pe Orbean.

Înaintea votului, la apelul nominal se constatase prezenţa a 274 de parlamentari. Şi-au exprimat votul 189 de parlamentari, înregistrându-se 130 de voturi "pentru" şi 55 de voturi "împotrivă", iar patru voturi au fost anulate. Valeriu Zgonea a anunţat că marţi la ora 18.00 va fi reluată procedura. 

Deputații și senatorii s-au întrunit, miercuri, la ora 10,30 pentru a vota şeful TVR, însă cvorumul de şedinţă a fost insuficient. După o pauză de consultări în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a încercat să-l convingă pe premierul Dacian Cioloş să emită o OUG care să permită numirea unui şef interimar al televiziunii publice, cvorumul a fost asigurat la limită, prin prezenţa a 274 de deputaţi şi senatori în plen - numărul necesar fiind 272 de aleşi.

"Singura soluție pentru deblocarea situației de la TVR este ca Guvernul să dea o ordonanță de urgență prin care să numească un director general interimar. Parlamentul, în condițiile date, nu mai poate să facă nimic, nu avem nicio soluție legală. Avem un Consiliu de Administrație ales de Parlament, dar nu avem cvorum pentru alegerea președintelui-director general. În situația de acum, nimeni nu își poate asuma semnarea documentelor, a plăților și tot ce mai e necesar pentru ca activitatea TVR să poată funcționa în condiții normale. Astăzi, la ora 24,00, îi expiră mandatul Irinei Radu", au declarat surse parlamentare.

Guvernul  nu intenționează însă să dea o ordonanță de urgență prin care să numească un director general interimar la TVR, au precizat miercuri, pentru AGERPRES, surse din Executiv.

Potrivit surselor citate, a existat o discuție între președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și premierul Dacian Cioloș pe această temă în cursul zilei de miercuri. Opinia premierului este că problema TVR trebuie rezolvată de către Parlament, au explicat sursele.

Parlamentul reunit in sedinta comuna nu a reusit, marti, sa finalizeze procedura numirii unui Consiliul de Administratie (CA) si a unui presedinte-director general (PDG) la TVR.

Dupa ce au validat, prin vot secret cu bile, componenta noului CA, deputatii si senatorii au plecat, asa incat sedinta de plen a fost suspendata din lipsa de cvorum. In paralel, noul CA a votat sa il propuna pe George Orbean - cel care a fost nominalizat de Guvern - drept candidat pentru functia de presedinte-director general, in detrimentul Irinei Radu.

La audierile din comisiile de cultura, Orbean s-a confruntat cu mai multe intrebari si comentarii ostile din partea mai multor parlamentari, iar liderul deputatilor PSD a anuntat ca PSD nu va vota pentru investirea sa. La randul sau, Orbean i-a acuzat pe acestia ca fac "bascalie generala". Nemultumiti in mod aparte de studiile candidatului, membrii comisiilor de cultura au dat de altfel un aviz negativ, care insa este consultativ. Orbean a confirmat pentru HotNews.ro ca PSD i-a cerut sa se retraga, insa a refuzat.

Situatia este fara precedent intrucat ar fi pentru prima data cand exista un CA ales si publicat in Monitorul Oficial insa nu exista un presedinte, iar interimatul directorului general expira.

Etichete: cvorum, parlament, scandal, sef TVR, tvr

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE