Societatea civilă amenință în cazul Halei Matache: Dacă se demolează Hala, blocăm bd. UranusLupta între ONG-uri și Primăria Capitalei pe seama Halei Matache a înregistrat miercuri un nou episod. Reprezentanții societății civile amenință că, dacă se va demola Hala Matache, vor bloca contrucția noului Bulevard Uranus. Aceștia au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe dovezi asupra faptului că demolarea și reconstrucția Halei este mult mai costisitoare decât păstrarea ei pe amplasamentul actual.

Dacă până acum argumentele societății civile pentru salvarea Halei Matache pe amplasamentul actual făceau apel la valoarea istorică și culturală a monumentului, acum retorica protestelor a trecut într-un registru mai "calculat", cu referire la legislația în domeniu și la o analiză a costurilor. 

Stelian Tănase, Șerban Sturza, Mircea Toma, Nicușor Dan, Liviu Mihaiu și Irina Zamfirescu au prezentat mai multe proiecții de costuri pentru păstrarea Halei pe amplasamentul actual și pentru translatarea ei din care ar rezulta faptul că primul scenariu ar avantaja mai mult bugetul Primăriei Capitalei. Potrivit studiului prezentat, păstrarea pe amplasament a Halei Matache ar costa Primăria circa 1,4 mil. de euro, în timp ce strămutarea Halei ar costa cu 50% mai mult din cauza costurilor mari pentru reconstrucție. Nicușor Dan, alături de Mircea Toma și Șerban Sturza, au adresat o cerere de audit către Curtea de Conturi, cerând acestei instituții să analizeze dacă soluția aleasă de municipalitate este cea mai eficientă din punct de vedere al cheltuirii banilor publici. 

În plus, Nicușor Dan și Șerban Sturza au susținut faptul că demolarea Halei Matache, proces care a început în urmă cu câteva zile, contravine legislației românești și europene în domeniu.

"Există două posibilități: dacă nu există avizul ministerului culturii pentru demolare, ministerul este obligat să intervină, iar dacă avizul este dat, este ilegal. Legea interzice strămutarea pentru o șosea, se face doar în cazuri de forță majoră", acuză Nicușor Dan, care adugă faptul că mutarea s-ar face în ilegalitate și din cauza faptului că nu există un PUZ și o autorizație de construcție valabilă.

Nicușor Dan amintește și de faptul că municipalitatea, în frunte cu primarul Sorin Oprescu, a încălcat înțelegerea făcută în 2011 când a promis, că va pastra Hala Matache pe amplasament, o va renova si o va integra in circuitul cultural si turistic al capitalei, gest supranumit de ong-iști Pacea de la Matache.  "Dacă Primăria va demola hala, vom întreprinde toate măsurile pentru a bloca construcția (n.r. Bulevardului Uranus). Este o înțelegere pe care Primarul General a încălcat-o și va suporta consecințele. 

Șerban Sturza a criticat și soluția aleasă de municipalitate pentru reamenajarea spațiului după mutarea Halei Matache. În urmă cu o săptămână cele 3 PUZ care descriu felul în care se va amenaja zona Matache au fost rediscutate în Comisia de Urbanism, informație transmisă de B365.ro la vremea respectivă. După ce acestea vor fi aprobate de Consiliul General al Capitalei, iar Hala va fi demolată, municipalitatea va organiza un concurs de soluții de arhitectură pentru a stabili noua configurație peisagistică a zonei.

"În mod normal, concursul ar fi trebuit să fie primul gest și apoi soluția câștigătoare să fie introdusă în PUZ. Așa concurenții pleacă de la o temă absurdă. Cerem ca acest concurs să fie făcut înainte de avizarea PUZ, luând în calcul atât scenarii pentru rămânerea Halei pe loc cât și pentru mutare", comentează cazul arhitectul Șerban Sturza. 

Reprezentanții societății civile au prezentat și un studiu de trafic care ar demonstra faptul că Bd. Uranus ar fi putut fi construit și cu păstrarea Halei Matache pe amplasaemntul actual, ideea care fusese agreată inițial și de municipalitate odată cu "Pacea de la Matache". Amintim că în urmă cu doi ani, un grup de arhitecți voluntari, condus de Șerban Sturza, a realizat o soluție alternativă de amenajare a zonei prin care Hala Matache nu ar mai trebui mutată sau dărâmată, ci lăsată pe actualul loc, circulaţia putând să se desfăşoare, conform arhitecţilor, pe două benzi pe sens, pe lângă clădire. 

Etichete: bulevardul berzei buzesti stadiu constructie, demolare Hala Matache, hala matache nicusor dan, unde se muta hala matache

0/19 COMENTARII
elena
04 Mar 10:22
+0
VOTURI
-0
Oricne îşi poate da seama că Bucureştiul a reuşit să se schimbe destul de mult şi chiar a reuşit să se transforme o capitala europeana... Dacă vrem o ţară ca afară, tot Oprescu ar fi cel mai bun preşedinte.
fely
04 Mar 10:21
+0
VOTURI
-0
Daca ma intrebi pe mine, Sorin Oprescu a facut in acesti ani de mandat cat nu s-a facut in 20. Oprescu e in slujba cetateanului, nu a buzunarului!
gina
04 Mar 10:20
+0
VOTURI
-0
Daca in capitala putem sa spunem ca s-a mai schimbat lucrurile, cand faci un pas mai inainte sau inapoi de Bucuresti, te ingrozasti, si numa refer aici numai la felul in care arata astrazile, ci si la nivelul de trai al oamenilor care traiesc in provincie. Sper ca pana sa ajunga Oprescu presedinte, n-o sa se golesasca de tot vistieria statului.
petre
04 Mar 10:18
+0
VOTURI
-0
Oricât ne place nouă să dăm altora în cap, mai sunt şi câte unii care încearcă să schimbe ceva. Că n-o fi fost Bucureştiul un Paris pe vremea lui Videanu, că erau câini şi pe la 1900, dar n-au fost mereu haite de netrebnici care să distrugă ce au construit alţii. Dacă până acum se mergea pe ideea că cine mai vine trebuie să se pună să ia totul de la cap, să îşî facă alte proiecte şi să gândească alt Bucureşti, cel puţin Oprescu a dus o treabă la bun sfârşit.
amalia
04 Mar 10:17
+0
VOTURI
-0
Cred că se pot face uşor-uşor toate. Cred asta pentru că am văzut că până la urmă s-au putut face şi Pasajul Basarab şi Centrul Vechi.
crina
04 Mar 10:15
+0
VOTURI
-0
 Bucureştenii n-au văzut poate cum e prin alte zone ale ţării, dacă se plâng aici. Fireşte, aici nu mă refer la tacticile PDL de manipulare a electoratului. Sincer, ca student ca a venti aici să înveţe şi să eventual să îşi găsească un loc de muncă apoi, nu mă pot plânge de cum arată orasul, mă pot plânge de cum e la cămin. Apoi, în Bucureşti sunt mult mai multe posibilităti. Cei care locuiesc de mai mult timp aici ar trebui să fie recunoscători.
maria
04 Mar 10:14
+0
VOTURI
-0
Dacă e să ne gândim bine, în mandatul acesta Oprescu a reuşit să facă un lucru extraordinar pentru România. S-a reuşit cu Arena Natională să se trimită un semnal către Occident despre România. Acest eveniment va avea o mare relevanţa când vorbim de imaginea României.
camelia
04 Mar 10:12
+0
VOTURI
-0
capitala s-a dezolvatat enorm. As vrea sa vad si in alte orase o modernizare la fel de spectaculoasa. Centrul Vechi si Pasajul Basarab sunt niste realizari importante. Apoi, primaurul s-a implict si in alte activitati, cum este cea de fata.
pieton
28 Feb 12:45
+0
VOTURI
-0
Cand s-a demolat cinematograful Feroviarul s-a fact mare tambalau. Acum o luna s-a prezentat macheta viitoarei constructii a carei fatada va semana cu fatada originala. Important este pentru cei care vor trece pa laga noua constructie, ca-si vor aduce aminte de cinematograf. Asa va fi si cu hala Matache, peste 5 ani, nu va mai conta ca a fost reconstruita, ci doar faptul ca este curata si funtionala.
vlad
28 Feb 11:55
+0
VOTURI
-0
Lupta e pierduta din start... nici macar nu stiu daca hala asta merita salvata. Dar este o chestie de principiu, daca darama cladirea asta care e pe o lista a monumentelor, pe urma pot darama absolut orice. Cum am zis, o sa se faca asa cum vrea Oprescu, o sa se faca numai blocuri moderne de sticla pe bulevardul ala.. asa cum sunt spre Piata Victoriei. Oprescu are toata sutinerea din lume, nu o sa se impedice in niste legi. Este insa excelent ca se protesteaza, ca se face ceva... sa vada si ei ca exista o opozitie. Conteaza pentru viitor.
Augustin
27 Feb 23:58
+0
VOTURI
-0
Lasati-o dracu de treaba, am locuit si locuiesc de peste 20 de ani langa Hala Matache, cati dintre voi ati intrat inauntru macar o singura data in viata? ati venea sa vomiti la un metru de intrare!cel mai imputit loc! ce patrimoniu! sunt atatea cladiri cu o valoare arhitecturala de pretuit si ne tatonam la mizeria asta!

conjuratie de imbecili!
DRAGULANESCU NICOLAE
27 Feb 22:16
+0
VOTURI
-0
De ce comentariile de aici se refera doar la OAMENI (cu defectele lor inerente) si NU se refera la IDEI si FAPTE?? In plus, informatia privind inceperea demolarii este TOTAL ERONATA!!!EDILII PMB au decis sa mai faca praf niste bani construind UN ZID CA CEL AL BERLINULUI IN JURUL HALEI! Chiar cred ei ca asa ceva va rezista interlopilor carora nici Politia si nici tribunalele nu le fac fata (sub justificarea "nu prezinta pericol social!") ??????????...DACA NU AVEM BANI, STRANGEM CUREAUA dar NU FACEM CHELTUIELI INUTILE DOAR CA SA INCHIDEM GURA UNORA!!!
Vlad
27 Feb 21:32
+0
VOTURI
-0
Dobitocilor, nu tin cu Oprescu , nu vreau largirea soselelor ci, dimpotriva, limitarea traficului rutier in orase, nu vreau nici macar parcari in centru pentru ca vor atrage indubitabil trafic. Tot ce vreau e ca Nicusor Dan sa va bage, cretinilor, in bordeiele si ruinele pe care vrea sa le salveze. Cat despre Sturza, daca a facut interioarele unor case, asta nu-l califica pt. a-si da cu parerea despre urbanism care nu e acelasi lucru cu arhitectura (nu ca la arhitectura ar fi vreun geniu). Cat despre voi, prostanacilor, trebuie sa calatoriti in strainatae sa va mai deschideti mintea, sau daca ati fost deja, v-ati intors si mai idioti, n-ati inteles nimic. Bordeiele fara valoare (si nun puteti spune voi taranilor daca o cladire are valoare sau nu) nu sunt conservate nicaieri in lume.
Dumi
27 Feb 16:38
+0
VOTURI
-0
In mintea lui Vlad, saracul de el, a imbunatati traficul inseamna a largi sosele. :)) Mai multe sosele, mai multe largiri, egal mai multe masini in oras, haos si aglomeratie, egal blocaje etc. Pune mana pe-o carte, citeste materiale despre viziunea, in secolul XXI, de a trai in orasele civilizate.
Pentru VLAD
27 Feb 16:16
+0
VOTURI
-0
@Vlad
Impusca-te bah. Du-te la Oltenita sau....de unde esti tu. Sigur esti un parvenit care acum isi da cu parerea despre Bucuresti. Rusine!
Bucurestean
27 Feb 16:13
+0
VOTURI
-0
Asta este ultima reduta. Ma bucur ca mai sunt oameni carora le pasa de valorile Bucurestiului. Multumim!
Vai de tine
27 Feb 16:10
+0
VOTURI
-0
Draga Vlad, imi este absolut mila de tine si-mi pare rau ca trebuie sa impart orasul cu indivizii ca tine. Tu pur si simplu nu vei intelege nimic din toate demersurile astea. Despre Sturza iti spun ca esti in balarii rau de tot. Am lucrat si lucrez cu acest om, il cunosc destul de bine, este cu 10 capete peste nivelul multor arhitecti din acest oras.Du-te sa vezi interiorul casei lui Ion Mincu, daca stii cine fotbalistul asta, actualul sediu OAR. Vezi interiorul librariei Carturesti...si astea sunt sunt doar cateva. In ceea ce-l priveste pe Nicusor Dan...ne-ar fi mult mai bine tuturor bucurestenilor cu el la Primarie. Te intreb un singur lucru: E bine acum? Iti place mijeria in care a ajuns RATB? Iti place ca nu poti merge cu bicicleta in orasul asta? Iti place cata poluare exista? Te simti in siguranta? Abia cand poti raspunde pozitiv la aceste intrebari, abia atunci sa crezi ca ai votat in primar dibace. Pana atunci, noi ceilalti, te injuram pentru ca ai votat cu Oparescu. Imi e lehamite!
Vlad
27 Feb 15:26
+0
VOTURI
-0
Arhitectul Sturza e un mos slab pregatit profesional (a profesat toata viata in comunism, deci a fost foarte limitat sa invete si sa eperimenteze). Generatia lui de arhitecti a creat blocurile oribile care impanzesc orasul. Urbanismul e o stiita noua pt. romani, de-abia de 10 ani a inceput sa fie aprofundata de studentii de la Arhitectura. Ceilalti "membri" ai acestui grup tembel care se opune oricarui proiect de modernizare a orasului, n-au nici in clin nici in maneca cu arhitectura si mai ales cu urbanismul. Sunt niste ziaristi si atata tot. Cat despre Nicusor Dan, acest tzaranus care a studiat la Paris (dar nu s-a lipit nimic concret de el, in afara de matematica) si-a gasit vocatia in a contracara orice initiativa a Consiliului Local de a imbunatati traficul sau de a asana zone de mahala (Matache e una din ele). Acest individ, mare aparator al bordeielor si ruinelor din oras (care nu poate fi considerat chiar prost, ci mai degraba bolnav ) intarzie prin actiunile lui tembele punrea in aplicare a proiectelor Primariei. Viziunea lui e simpla : salvati bordeiele, nu construiti nimic pt. ca viitoarea cladire atrage trafic, lasati totul cum era acum 100 de ani......Intr-o societate ca a noastra era firesc sa apara si un astfel de individ.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h