Şoferii nu se grăbesc să îşi plătească amenzile. Cât s-a încasat în 2015 din contravențiile rutiereȘoferii români nu își fac o prioritate din plata rapidă a amenzilor în trafic, primarii reușind să încaseze anul trecut, în bugetul local, doar 25% din totalul amenzilor rutiere aplicate, scrie profit.ro

Soferi amendati, in trafic
Şoferi amendaţi, în trafic

De la persoanele juridice amendate pentru diverse contravenții rutiere, precum necomunicarea identității persoanei careia i-a încredintat mașina pe drumul public sau neaducerea drumului la starea inițială după o lucrare, au încasat numai 40% din totalul amenzilor, iar concluzia autorităților este tristă: efectul corectiv nu există, scrie sursa citată.

Pentru acest an, însă, speranțele primarilor sunt mari și cred că pot dubla gradul de încasare, de la 25% la 65%, respectiv de la 40% la 80%, ca efect al noului Cod de procedură fiscală, care stabilește că amenzile sunt primele datorii care trebuie achitate la bugetul local, înaintea taxelor pentru clădiri și mașini.

În România, gradul de încasare a amenzilor prevăzute de Legea circulației este extrem de scăzut, comparativ cu nivelul de peste 90% din alte state membre ale Uniunii Europene, în Olanda sumele plătite cifrându-se la 98%.

"Amenzile contravenționale sunt aplicate pentru încălcări ale prevederilor legale, sancțiunea având scopul de a corecta comportamentul contravenientului și de a preveni, pe viitor, încălcarea legii. În condițiile în care aceste amenzi nu sunt achitate de contravenienți, efectul corectiv este inexistent", este trista concluzie a autorităților. Aceasta deoarece autoritățile locale nu dispun de pârghii legale eficiente de constrângere la plata amenzii, iar amenda poate fi prescrisă în 5 ani.

În 2014, numai pentru circulația fără rovinietă valabilă au fost aplicate 226.069 amenzi, iar anul trecut au fost semnate mai mult de 357.531 procese-verbale de sancționare.

Etichete: amenzi soferi, şoferi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE