SONDAJ INSCOP: Majoritatea românilor sunt de acord cu votul obligatoriuAproape jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu, relevă un sondaj INSCOP.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Care sunt calitatile esentiale ale viitorului presedinte al Romaniei
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Care sunt calitățile esențiale ale viitorului președinte al României
Foto: romaniatv.net

44,6% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu deoarece consideră că dacă vin mai mulţi oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine, în timp ce 41,7% se declară împotrivă motivând că actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine, iar 13,6 dintre respondenţi nu au răspuns la această întrebare, potrivit romaniatv.net.

"Ratele foarte scăzute de participare la vot, în special la alegerile parlamentare, reprezintă un fenomen îngrijorător pentru tânăra democraţie românească. Ipoteza introducerii votului obligatoriu poate fi o soluţie compensatorie, dar ea nu poate funcţiona în lipsa unui proces de primenire a clasei politice. Altfel, există riscul major ca măsura să fie percepută drept încercare de legitimare forţată a unei clase politice cu probleme de credibilitate, ceea ce se va traduce, în final, într-o delegitimare şi mai mare a întregului regim democratic românesc", susţine Remus Ştefureac, director INSCOP.

De asemenea, barometrul INSCOP relevă că Alianţa PSD-UNPR-PC conduce în clasamentul intenţiei de vot pentru alegerile parlamentare. În ceea ce priveşte opţiunea ideologică, aceasta este bine definită pentru 40,3% dintre români şi incertă pentru un procent egal.

Raportat la totalul populaţiei investigate, 20,3% declară că nu s-au hotărât, 9,9% spun că nu merg la vot, iar 4,9% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

În varianta a doua, cu PNL şi PDL măsurate împreună, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 43,5% dintre respondenţi care au o opţiune ar alege Alianţa PSD-UNPR-PC. Un partid format din fuziunea PNL şi PDL ar obţine 29,8% din totalul voturilor, în timp ce PMP ar obţine 7%. UDMR ar fi votată de 5,4% dintre cetăţenii care exprimă o opţiune, în timp ce Forţa Civică ar obţine 3,6%. Clasamentul este completat de PRM cu 3,3%, PPDD - 2,8%, PNŢCD - 1,2%, restul de 3,4% optând pentru un alt partid.

Etichete: sondaj alegeri, sondaj inscop, vot obligatoriu

0/1 COMENTARII
ggg
21 iul 10:25
+0
VOTURI
-0
ar trebui introdusa si raspunderea penala a celor alesi daca nu indeplinesc promisiunile electorale si eliminarea lor de pe scena politica ? ce ziceti ?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE