SONDAJ IRES: Scădere abruptă a încrederii românilor în BisericăConform unui sondaj IRES, încrederea românilor în Biserică a scăzut sub 60 de procente- pentru prima dată în ultimii 25 de ani.

SONDAJ IRES: Scadere abrupta a increderii romanilor in Biserica
SONDAJ IRES: Scădere abruptă a încrederii românilor în Biserică
Foto: greatnews.ro

Românii chestionaţi spun că se simt deranjaţi de faptul că li se cer bani atunci când se căsătoresc, când merg să boteze un copil ori să-şi îngroape morţii. În plus, atitudinea preoţilor, imediat după tragedia de la Colectiv, i-a îndepărtat şi mai tare de biserica ortodoxă, în special pe tineri, notează autorii sondajului, citați de gandul.info.

În 2003, de exemplu, cota de încredere a românilor în Biserica era la 90 la sută, mai mult decât în orice altă instituţie. După o uşoară scădere, în 2011 a avut o revenire la 84 de procente. Apoi încrederea s-a scufundat, la propriu. A ajuns astăzi la 58 la sută. Este cel mai jos punct atins de Biserica de când se fac astfel de măsurători în România, spun sociologii.

Sondajul celor de la IRES a mers însă mai departe. I-au întrebat pe oameni câtă încredere au în preoţi: doar 14% au declarat "foarte multă", 37% – multă. Împreună, aceste două răspunsuri însumează 51%, sub cele 58 de procente ale bisericii. Restul – 47 de procente – şi-au pierdut încrederea, iar 2% sunt nehotărâţi.

Etichete: biserică, incredere, IRES, sondaj

0/1 COMENTARII
Parintele Sofronie
04 feb 07:40
+0
VOTURI
-0
E normal ca a scazut increderea in Biserica, mai ales daca stam sa ne gandim ca o parte a celor care aveau incredere au dat coltul, mergand pe vesnicele plaiuri ale vanatorii. Iar partea ramasa nu da semne prea bune (pentru popi), dorind sa-i urmeze pe cei deja plecati.
Daca se mentine tendinta, pardon trendul, in 20 de ani nici nu vor mai fi popi. Ce-au semanat, aia sa culeaga! Asa sa-i ajute Dumnezeu!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h