Sorin Cîmpeanu: 93% din şcoli nu au autorizaţii de la pompieri



Sorin Mihai Cîmpeanu, premierul interimar, a anunţat, sâmbătă, că 93% din şcolile din România nu au autorizaţii de la pompieri.

Sorin Cimpeanu: 93% din scoli nu au autorizatii de la pompieri
Sorin Cîmpeanu: 93% din şcoli nu au autorizaţii de la pompieri
Foto: gov.ro

Din cele 19.000 de şcoli din România, mai puţin de 1.300 au autorizaţii de la pompieri. Astfel, potrivit ministrului interimar al Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, care este şi premier interimar, 1.295, respectiv 93% din şcolile din România, nu au autorizaţii de la pompieri, informează Realitatea Tv.

Anunţul a fost făcut în şedinţa de Guvern de sâmbătă, când a fost prezentată starea victimelor rănite în urma tragediei din Colectiv.

"Din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie (...), cu privire la protecţie contra incendiilor", a spus Cîmpeanu, care este şi ministru al Educaţiei, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În acelaşi cadru, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că sunt în desfăşurare şi controalele în cluburi şi a atras atenţia că acestea trebuie să îşi numere clar clienţii.

"Dacă prindem un club sau o discotecă care depăşeste cifrele prevăzute prin autorizaţie, o închidem pe 60 de zile şi o să amendăm între 30 şi 100.000 de lei, aşa cum prevede legea. (...) Vor fi controale şi astăzi, şi mâine, şi poimâine, continuu", a explicat Arafat.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, întrebat câte spitale sunt fără autorizaţie de la pompieri, a răspuns că sunt în evaluare şi săptămâna viitoare va fi făcut public acest bilanţ.

Sindicatele din Educație: Avizele privind protecţia contra incendiilor trebuie obţinute de proprietarul unităţilor de învăţământ

Obţinerea unei autorizaţii cu privire la protecţia contra incendiilor este responsabilitatea proprietarului unităţilor de învăţământ preuniversitar, a declarat sâmbătă, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie 'Spiru Haret'.

'Unii şi-au dorit foarte mult o descentralizare a sistemului de învăţământ preuniversitar. Această descentralizare a impus din start ca toate unităţile, toate clădirile, să treacă în proprietatea autorităţilor locale. În momentul în care ţi-ai dorit şi acest lucru s-a şi întâmplat, ca proprietar eşti obligat să obţii toate autorizaţiile necesare pentru buna funcţionare a acestora. Ştiu că unii încearcă în momentul de faţă să treacă întreaga responsabilitate în sarcina directorilor unităţilor de învăţământ. Este o mare greşeală', a spus Nistor, citat de Agerpres.

El a precizat că un director al unei unităţi de învăţământ are alte preocupări şi că ar fi "aberant" să îşi imagineze cineva că cele 93% dintre unităţile de învăţământ fără o astfel de autorizaţie vor fi închise.

'Un director are alte preocupări la nivelul unei unităţi de învăţământ preuniversitar, trebuie să îşi facă şi obligaţia de catedră, să participe şi la toate comenzile pe care le primeşte din partea inspectoratelor şcolare şi a Ministerului Educaţiei. Atunci ne punem întrebarea: Oare autorităţile locale ce păzesc? Cred că este aberant să îşi imagineze cineva că în momentul de faţă închidem 93% din unităţile de învăţământ pre-universitar. Ce facem? Stopăm toate activitatea în învăţământ ca să rezolvăm problema autorizaţiilor?', a spus preşedintele FSE Spiru Haret.

De asemenea, acesta a menţionat că există oricând riscul declanşării unui incendiu, care cu greu poate fi prevenit în unităţile de învăţământ pre-universitar.

'Declaraţia (premierului interimar Sorin Cîmpeanu n.r.) atrage atenţia asupra unei probleme în privinţa căreia nu s-a sesizat nimeni. A trebuit să se întâmple o nenorocire ca să constatăm că peste 93% dintre unităţile de învăţământ preuniversitar din România nu au autorizaţie din partea ISU şi a pompierilor. Există oricând riscul declanşării unui incendiu care cu greu poate fi prevenit în unităţile de învăţământ preuniversitar', a explicat Nistor.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a afirmat sâmbătă că din cele 19.000 de şcoli din România doar 7% au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor.

"Pe baza principiului pe care l-am anunţat deja, al transparenţei, pentru că nerecunoaşterea problemelor nu înseamnă rezolvarea lor, vă răspund şi în calitatea pe care o am încă de deţinător al portofoliului de la educaţie: din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie (...), cu privire la protecţie contra incendiilor (...) 1.295 de şcoli mai exact", a spus Cîmpeanu, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la întrebarea câte şcoli şi grădiniţe din Bucureşti şi din ţară au avize de la ISU.

Cîmpeanu a explicat că procedura de autorizare pentru pază şi securitate contra incendiilor "nu este nici simplă, nici rapidă şi nici ieftină".

"S-a ajuns în timp prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă şi nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi. Are costuri ce se situează între 10, 12 - 15.000 de euro şi durată de realizare de 6,7,8,12 luni în funcţie de complexitatea fiecărei clădiri, fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat şi o atenţie insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect", a spus Cîmpeanu, întrebat cum explică acest lucru.

Bilanţul tragediei din Colectiv este extrem de sumbru: 38 de persoane au murit până acum, din care 6 decese au fost înregistrate doar sâmbătă. Patru dintre răniţi au murit în spitalele din Bucureşti, iar alţi doi au decedat în Rotterdam, după ce au fost transportaţi pentru a primi ajutor medical de specialitate din partea medicilor olandezi.

Etichete: autorizaţie, aviz, colectiv, incendiu colectiv, pompieri, şcoli

0/2 COMENTARII
Nicu
07 nov 16:50
+0
VOTURI
-0
Bani online! Căutăm colaboratori dornici să ni se alăture într-un mare proiect ce vizează piața de carte. Nu este necesară experiența. Ai nevoie de multă ambiție, încredere, perseverență și atenție la detalii. Instruirea se face gratuit, prin mail. Plata câștigurilor realizate este garantată prin contract legal de comision. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com
ggg
07 nov 14:31
+0
VOTURI
-0
nesimtire, nepasare... 10.000-20.000 de euro alinierea ? .. o nimica toata fata de costurile aferente unei tragedii ...
cati directori au facut notificari ca nu au asa ceva catre inspectorat minister ? 0 probabil ... romania este tara "lasa ca merge si asa "...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE