Spectacol în centrul Capitalei. Spotlight 2017 a debutat cu un show de jonglerii de lumini VIDEOFestivalul Internaţional al Luminii – Spotlight 2017 a debutat, joi seară, în Piaţa ”George Enescu” din Bucureşti, cu un show susţinut de echipa austriacă Phoenix Fire Dancers, în prezenţa câtorva sute de persoane. Calea Victoriei, devenită arteră pietonală, a fost deschisă drept spaţiu expoziţional pentru mai multe de instalaţii de artă, care pot fi văzute în fiecare seară a acestui sfârşit de săptămână.

Festivalul Spotlight
Festivalul Spotlight
Foto: Claudiu Popa

Deschiderea oficială a fost marcată prin spectacolul "Illuminaire" – muzică, dans şi jonglerii cu cercuri luminoase şi foc. De altfel, "foc" a fost şi cuvântul de ordine al austriecilor ajunşi, după cum au anunţat în deschidere, "în a doua iarnă din 2017".

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, în Piaţa "George Enescu", pentru a urmări deschiderea festivalului. Spectacolul, însoţit de ploaie, a cuprins jocuri de lumini, acrobaţii, jonglerii şi dans.

Compania Phoenix are 20 de ani de experienţă, iar echipa este formată din artişti din Austria, Germania, Bulgaria, Letonia, Marea Britanie şi Finlanda.

Cu o întârziere de zece minute, producţia austriecilor a debutat pe ritm de tobe, iar persoanele adunate în faţa Atheneului Român au urmărit timp de jumătate de oră show-ul compus din momente de dans, jonglerii şi acrobaţii.

Odată cu încheierea spectacolului din Piaţa "George Enescu", oamenii au pornit pe Calea Victoriei, pentru a urmări traseul festivalului. Muzica răsuna din mai multe boxe amplasate pe marginea străzii, iar vânzătorii ambulanţi îşi făceau, deloc timid, apariţia, oferind brăţări fosforescente ori baloane modelate în diverse forme.

Dacă pe Biblioteca Central Universitară "Carol I" şi pe o parte a Muzeului Naţional de Artă al României erau proiectate imagini realizate de companii din Germania, respectiv Ungaria, pe Calea Victoriei, trei globuri disco luminoase conduceau spre Palatul Telefoanelor, unde jocul "Pacman" a prins viaţă timp de două ore.

După ora 21.30, la intersecţia Căii Victoriei cu strada Câmpineanu, mai mulţi angajaţi Romprest încercau să înlăture, cu ajutorul câtorva mături, apa adunată pe carosabil... Teatrul Odeon, la fel şi Muzeul Naţional de Istorie, erau apăraţi de gardieni ai timpului.

Spaţiul expoziţional utilizat pentru Spotlight, 7.000 de metri pătraţi, după cum au declarat organizatorii, a fost împărţit între parcul Kreţulescu, Piaţa Revoluţiei, piaţeta din faţa Teatrului Odeon, Palatul CEC şi râul Dâmboviţa.

Şi clădirea monument istoric de la numărul 22, recent vopsită cu var, este protagonistă a festivalului. Blocul Rosenthal găzduieşte "Horizontal interference", proiect al unei echipe poloneze.

Fulgii de zăpadă, care au căzut în jurul orei 22.00, nu au reuşit să alunge oamenii ieşiţi să ia parte la eveniment. Familii, cele mai multe cu copii, au urmărit proiecţia de pe Cercul Militar Naţional, realizată de Mindscape. "Energia Bucureştiului" a adunat cel mai mare număr de persoane dintre instalaţiile prezentate pe Victoriei.

Majoritatea instalaţiilor montate pe traseul festivalului bucureştean s-au încadrat în categoria video mapping – de la imagini apocaliptice la jocuri, de la începuturile erei computerelor şi până la proiecţii laser.

La ediţia de anul acesta a Spotlight participă companii din 9 ţări, cu 21 de instalaţii de artă, amplasate pe 7.000 de metri pătraţi de spaţiu expoziţional.

De la festival nu lipsesc instalaţii de artă digitală şi multimedia ale unor artişti din Germania, Ungaria, Slovacia, Finlanda, Cehia, Polonia, Finlanda şi România.

Până duminică, inclusiv, Calea Victoriei va fi închisă traficului, de la ora 20.30 până la 23.00, între Muzeul Naţional de Artă al României şi Splaiul Independenţei.

Etichete: Festivalul Internațional al Luminii, festivalul spotlight, spotlight

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE