Spitalul Victor Gomoiu, în pericol să piardă finanţarea europeană. DECIZIA CGMBSpitalul de Copii Victor Gomoiu ar putea să piardă finanţarea europeană, pentru că nici acum, când mai sunt doar trei luni până la expirarea termenului limită pentru finalizarea și recepția lucrărilor, noul ambulatoriu integrat al spitalului nu are proiect pentru realizarea rețelelor de utilități. Un proiect în acest sens a fost supus aprobării Consiliului General al Municipiului București în ședința de miercuri însă nu a fost aprobat pentru că nu avea toate documentele necesare.

 

Spitalul Victor Gomoiu, in pericol sa piarda finantarea europeana, va fi racordat la utilitati
Spitalul Victor Gomoiu, în pericol să piardă finanţarea europeană, va fi racordat la utilităţi
Foto: cornelpieptea.ro

Situația la Spitalul de copii Victor Gomoiu s-a agravat după ședința Consiliului General al Municipiului București de miercuri. Peste trei luni expiră termenul limită finalizarea și recepția lucrărilor, iar conducerea spitalului nu are nici acum un proiect pentru realizarea rețelelor de utilități.

Pe ordinea de zi a ședinței CGMB de miercuri a fost un proiect care prevedea aprobarea studiului de fezabilitate pentru racordarea la utilităţi a Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu. 

Proiectul a fost respins însă pentru că majoritatea consilierilor generali s-au abținut de la vot, după ce primarul general interimar a cerut ca proiectul să fie discutat și votat in ședinba următoare pentru că nu are documentația completă. În plus, pentru neregulile de la Spitalul Victor Gomoiu, primarul l-a demis, miercuri, pe directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Bogdan Gangură.

Potrivit proiectului CGMB, finanţarea obiectivului de investiţii „Realizare racordare la utilităţi a instalaţiilor şi amenajare exterioară a ambulatoriului integrat a Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu” va fi asigurată de la bugetul local, prin bugetul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

„Conform Raportului de Specialitate comun al Direcţiei Generale de Dezvoltare şi Investiţii şi Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, documentaţia supusă aprobării stabileşte lucrările necesare pentru realizarea racordării la utilităţi (energie electrică, gaze, apă, canalizare) precum şi unele amenajări exterioare (iluminat exterior, garduri etc) aferente Ambulatoriului integrat al spitalului, ambulatoriu la care se realizează prin Primăria Municipiului Bucureşti lucrări de reabilitare, modernizare şi echipare, cu finanţare din fonduri nerambursabile, prin POR 2007-2013. (...)

Întrucât în documentaţia pentru realizarea proiectului nu au fost incluse categoriile de lucrări şi valorile aferente realizării/reabilitării racordării la utilităţi, Primăria a stabilit ca lucrările respective să fie realizate prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti", se arată în expunerea de motive a proiectului supus votului în şedinţa CGMB.

Pentru acest proiect a fost întocmit un studiu de fezabilitate de către firma SC Specialist Consulting SRL (societate care a realizat proiectul lucrării), care prin contractul de sponsorizare nr. 10 din 15.07.2015 pune la dispoziţia Administraţiei Spitalelor documentaţiile privind elaborarea proiectelor de realizare racorduri la utilităţi a instalaţiilor şi amenajărilor exterioare respective:

- alimentarea cu energie electrică la nivelul necesar, prin instalarea unui post de transformare amplasat în exteriorul construcţiei, montat conform soluţiei tehnice date de furnizorul de energie electrică;

- realizarea unui branşament de gaze naturale în regim de presiune redusă printr-un post de reglare-măsurare amplasat la linia de proprietate, cu acces din afara proprietăţii;

- realizarea unui branşament de apă la reţeaua publică, contor de apă rece, cămin pentru amplasarea apometrului;
racord la reţeaua de canalizare stradală printr-un cămin de racord;

- realizarea/reabilitarea împrejmuirii şi iluminatul exterior."

Valoarea lucrărilor este de 671.941 lei, iar durata de execuţie estimată este de 6 luni.

Valoarea sponsorizării este de 121.000 lei, inclusiv TVA, iar sponsorizarea este destinată elaborării documentaţiei proiectelor de realizare racorduri la utilităţi a instalaţiilor şi amenajărilor exterioare a proiectelor „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu" şi „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Ortopedie Foişor".

Viceprimarul Capitalei: Spitalul Gomoiu riscă să piardă finanţarea de la UE

Potrivit viceprimarului Capitalei, Cornel Pieptea, noul ambulatoriu integrat al spitalului de copii Victor Gomoiu riscă să piardă finanţarea europeană pentru că nu are proiect pentru realizarea rețelelor de utilități, cu 3 luni înainte de termenul limită pentru finalizarea și recepția lucrărilor.

"Primarul suspendat, doctor de profesie și manager de oraș, a privit nepăsător vreme de aproape 5 ani cum un proiect important de sănătate se realizează fără rețelele de utilități.

Sorin Oprescu avea la îndemână soluții. Una dintre cele mai simple era refacerea proiectului cu includerea modernizării rețelelor de utilități.

A doua soluție, proiectul fiind totuși acceptat fără utilități, presupunea doar o delegare a responsabilității realizării acestora unei entități administrative din subordinea sa, alta decât UIP-ul (Unitatea de Implementare a Proiectului) însărcinat cu gestionarea proiectului european.

Desigur, vina aparține în egala măsura și echipei sale de directori cu atribuții în proiect, care au fugit de responsabilitatea gestionării investiției în rețelele de utilități, ascunzându-se sub pretexte procedurale", a declarat recent viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea care a adăugat că, pentru a evita pierderea fondurilor externe, a solicitat Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București realizarea urgentă a proiectului pentru utilități. În acest sens, proiectul de hotărâre se află pe ordinea de zi a sedinței Consiliului General din data de 30 septembrie.

De asemenea în proiectul de rectificare a bugetului Municipalității București pe anul 2015, Pieptea susţine că va propune alocarea sumelor necesare pentru finanțarea efectivă a modernizarii rețelelor de utilități care deservesc ambulatoriul spitalului Victor Gomoiu.

Aprobate de către Consiliul General al Municipiului București în anul 2010, lucrările de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului integrat al spitalului de copii Victor Gomoiu au demarat în august 2014. Obiectivul de investiții, cu o valoare a contractului de atribuire de peste 6 milioane lei, este finanțat cu circa 4,5 milioane lei din fonduri europene.

Ponta și Oprescu au verificat stadiul lucrărilor la noul spital clinic de copii "Dr. Victor Gomoiu"

Premierul Victor Ponta, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au verificat, în urmă cu aproape un an, stadiul lucrărilor la noul spital clinic de copii "Dr. Victor Gomoiu" din București, aceștia exprimându-și atunci speranța că, în mai 2015, noua clădire să devină funcțională.

Termenul până la care sunt disponibile sumele externe nerambursabile este de 31.12.2015, în prezent investiția fiind finalizată în procent de 70%.

După această dată, municipalitatea are posibilitatea de a termina lucrările din fonduri proprii până la data de 31 iunie 2016, fără a pierde sumele externe decontate până la 31 decembrie 2015.

Noul ambulatoriu integrat și spitalul propriu-zis, care la rândul sau a intrat în extindere, modernizare și dotare, își propuneau să devină cel mai modern centru de tratament pentru copii din România.

Etichete: Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Cornel Pieptea, finanţare europeană, fonduri europene, lucrari Spitalul Clinic pentru Copii "Victor Gomoiu", Primăria Capitalei, proiect utilitati, spital, spital victor gomoiu, spitalul victor gomoiu, utilităţi, victor gomoiu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE