"Ceaușescu- vin în cinci minute" - de ce a făcut un celebru artist român stencilurile din BucureştiMai toți bucureștenii au văzut stencilurile cu "Ceaușescu- vin în cinci minute" ce au împânzit străzile Capitalei în ultimii nouă ani. Puțini știu însă că sunt făcute de un artist plastic român care și-a expus lucrările în spaţii importante din țară și străinătate. Iar, prin proiectele pe care le desfășoară pe străzi, vrea să creeze un tip de artă care să stârnească reacţii de tot felul şi să-şi găsească, astfel,posibili interlocutori şi în afara galeriilor.

 

Regizorul Thomas Ciulei l-a numit pe Dumitru Gorzo "un om care produce într-o ţară în care nu se produce nimic."
Dumitru Gorzo produce- şi produce şi în afara spaţiilor de expunere închise. Arta lui poate fi văzută astfel de bucureşteni şi din mers, în drum spre muncă. Pentru că e expusă şi pe stradă. El e cel care a făcut stencilurile cu Nicolae Ceauşescu din Bucureşti şi de la el am aflat ce scop au şi de ce a ales să le expună în spaţiul public.

Ne-a povestit că a ales să folosească imaginea lui Ceauşescu pentru că e una care încă-i mai bântuie pe mulţi şi, prin ironie, imaginea asta poate fi degradată. Iar Ceauşescu, pe care-l numeşte "un mitocan cu o imagine estompată de vreme, plâns de o gloată de naivi şi lichele" e o ţintă bună pentru ironie.

Primul stencil l-a făcut în 2003, pe zidul unei clădiri de pe strada Eminescu. A continuat apoi în câteva zeci de locuri, pe o arie cuprinsă între Piaţa Tineretului şi Victoriei, în general zone prin care trece multă lume.

Dumitru Gorzo

A ales să-şi expună lucrările pe stradă deoarece crede că sunt destui posibili interlocutori care nu o să ajungă niciodată în galerii şi "pentru mine sunt importanţi şi ei; plus că, în stradă, lucrarea se eliberează, cel puţin pentru un timp, de faptul că e parte din opera cuiva."

Povesteşte că reacţiile oamenilor, când au văzut imaginea pe ziduri, au fost diferite, ceea ce şi-a şi dorit: de la râs la acuze şi la nervi. Despre lucrarea "Ceauşescu vin în 5 minute" spune că poate să-i supere şi pe nostalgicii comunismului, dar şi pe anticomunişti, în acelaşi timp. "Unora le iau în băşcălie idolul, iar alţii cred că este imoral să foloseşti imaginea unui criminal într-un context în care critica nu este radicală", detaliază.

Dumitru Gorzo

N-a avut probleme cu poliţia din cauza lucrării şi nici nu a fost acuzat c-ar fi comunist, cel puţin din câte ştie el. Şi spune că-i bine că Ceauşescu n-are cum să se întoarcă.

Despre stencilul cu "Băsescu- plec în cinci minute", pe care l-a făcut câţiva ani mai târziu, povesteşte că n-a vrut să sugereze o asemănare între cei doi preşedinţi. A fost făcut ca să amendeze, într-adevăr, "un anume fel de-a fi al preşedintelui."

sursa foto: stencil.ro

A fost acuzat de partizanat PSD pentru că l-a făcut, dar crede că aici a fost vorba de o neînţelegere. 

A început seria de proiecte stradale în București cu "Coconii Roz", din 2003, pe care i-a lipit pe zidurile din centrul Capitalei. A lipit 350 de coconi într-o singură noapte.

dumitru gorzo

dumitru gorzo

 A ales coconul pentru ca a dorit un obiect într-o formă inventată, dar puțin familiara: "În așa fel încât omul care-i vede să nu găsească un înțeles imediat, ca fiecare trecător să dea o înterpretare personală." Și scopul a fost atins- povesteşte că trecătorii i-au luat ba ca simboluri sataniste, ba ca reacţii contra ori pro avort, ba ca bulină pentru atestarea riscului seismic ba ca ca semne ce delimitează zonele unor interlopi. Interesantă a fost şi reacţia televiziunii Antena 1, care a făcut un material special despre ei, argumentând că ar fi semne ale unei grupări satanice  şi că "centrul Capitalei a devenit loc de întâlnire pentru membrii unor grupări oculte." 

Pe Strada Banului din Capitală, în 2007, a făcut portretele unor oameni din satul său natal, Ieud. I-a postat pe stradă în ideea ca fiecare om să poată accesa arta cum vrea: s-o atingă, să intervină asupra ei, s-o și distrugă, dacă vrea. Însă completează că o imagine nu poate fi distrusă, indiferent de intervenţia pe care o ai asupra ei: "Bine, mai puţin dacă o acoperi în întregime cu vopsea. Dar cei care atacă lucrările, contribuie, de fapt, la proiect."

dumitru gorzo

dumitru gorzo

În 2009, a urmat a urmat alt proiect pe străzile bucureştene. Proiect pe care l-a numit "Lumea ca visul unei bătrâne stând la balcon" şi pe care spune că l-a gândit cam ca o carte.

dumitru gorzo

dumitru gorzo

A plecat din Bucureşti în 2007 pentru că simţea nevoia unei schimbări de context, însă se întoarce des în ţară, încă mai are un atelier aici. Spune că, într-o oarecare măsură, nu a plecat de tot. 


Acum s-a stabilit în America. Nu a făcut şi acolo genul ăsta de stenciluri, dar a expus lucrări pe stradă. În acest moment, are în desfăşurare, în New Jersey, proiectul "Heads", adică o expoziţie pe pereţii oraşului, care constă în 50 de lucrări de 244/122 cm aşezate în nouă locuri diferite. Proiectul este organizat în cadrul muzeului NJMoCA.

dumitru gorzo


dumitru gorzo

În New York, a deschis un muzeu umblător, proiect în cadrul căruia invită artiştii să execute câte un proiect pe care apoi îl cară, împinge ori târăşte pe străzile metropolei americane.

Nu crede că sunt diferenţe foarte mari în ceea ce priveşte reacţia publicului românesc faţă de cel american, când vine vorba de lucrările lui. Strada, cel puţin, cunoaşte peste tot o mare diversitate de oameni. 
"Arta mea a avut parte de reacţii bune în ambele locuri, însă nu aş putea spune exact care a fost aportul talentului şi cât a fost noroc în privinţa asta."

Nu a mai făcut stenciluri pe străzi de câţiva ani, dar nu garantează că n-o să mai facă. Ce anume va face, dacă va face, nu vrea să ne spună: "Nici prietenii apropiaţi nu le cunosc dinainte. După mine, surpriză e unul dintre ingredientele importante în ceea ce priveşte recepţia artei expuse în stradă."

În acelaşi timp, spune că mai sunt proiecte făcute de el pe străzi, dar nu şi le-a revendicat public. Asta deoarece, în privinţa unora dintre ele, vrea să mai rămână în anonimat: "în acelaşi fel în care anonimi sunt mulţi dintre cei care îmi devin, într-un fel, interlocutori prin intermediul acestor imagini."

Dumitru GorzoDUMITRU GORZO

Etichete: promo, realitatea

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE