Stocul de carduri de călătorie pentru RATB, insuficient. Cum pot scăpa călătorii de amenziStocul de carduri „Activ” al Regiei Autonome de Transport Bucuresti s-a diminuat, iar la unele centre de emitere şi reîncărcare carduri nu au mai fost disponibile aceste titluri de călătorie, însă, potrivit reprezentanţilor Regiei, situaţia s-a remediat ulterior, fiind repartizate carduri de la alte casierii RATB. Totuşi, în cazul în care călătorii nu au de unde să cumpere carduri, conducerea Regiei dă asigurări că nimeni nu va lua amendă de la controlori.

De ce vrea RATB sa scumpeasca calatoriile: Tariful de 1,3 lei e cel mai mic din tara
De ce vrea RATB să scumpească călătoriile: Tariful de 1,3 lei e cel mai mic din ţară
Foto: plimbare.ro

De la sfârşitul săptămânii trecute, cardurile de călătorie RATB sunt împărţite la ghişee cu porţia, după ce stocul RATB a fost aproape epuizat, scrie adevărul.ro. „Au fost anumite situaţii când s-au terminat cardurile distribuite la centrele din Bucureşti. Noi am demarat o procedură de achiziţie pentru carduri din luna decembrie a anului trecut şi cei doi furnizori câştigători ne-au asigurat că în această săptămână se va rezolva problema, vor fi aduse noi carduri. De exemplu, luni au fost distrubuite în tot Bucureştiul 2.000 de carduri", a declarat Constantin Tobescu, şeful Biroului de Relaţii Publice de la RATB.

De asemenea, Tobescu a ţinut să precizeze că cei care se urcă în mijloacele de transport în comun din staţii în care se află ghişee ce au rămas fără carduri de călătorie nu vor fi amendaţi de controlorii RATB. "Există o colaborare între centrele de vânzare şi corpul de control. Călătorii care nu au avut de unde să îşi cumpere carduri nu vor fi amendaţi. Ne asumăm efectiv acest lucru, iar călătorii care nu au de unde să cumpere carduri nu vor fi amendaţi. Acolo unde se epuizează stocul activitatea de control va fi pe prevenţie, nu se vor mai da sancţiuni, dacă oamenii nu au avut de unde să cumpere carduri. Noi avem în circulaţie 3 milioane de carduri care se încarcă periodic. Unele sunt încărcate lunar sau chiar de mai multe ori pe lună. Nu e o problemă pentru călătorii bucureşteni, ci doar pentru cei ocazionali. E o situaţie provizorie. Marţi dimineaţă au fost distribuite 800 de carduri "Multiplu" şi "Activ". În zonele în care stocurile de carduri se epuizează se solicită titlul de transport, iar dacă oamenii spun că nu avut de unde să cumpere carduri şi argumentează că nu au găsit carduri la centrul de vânzare şi controlorii ştiu asta nu vor fi amendaţi", a explicat Constantin Tobescu, pentru B365.ro.

Angajatele de la centrele de emitere şi reîncărcare carduri susţin însă că nu ştiu de o asemenea colaborare. „De ce nu v-aţi luat până acum carduri? Este o problemă la nivel de Bucureşti, aşteptăm altele noi pentru că s-au terminat în tot oraşul. Normal că luaţi amendă în cazul în care vă urcaţi fără card de călătorie", a spus, citată de adevarul.ro, o angajată de la un centru de vânzare din Sectorul 3 al Capitalei.

Constantin Tobescu a declarat anterior, pentru B365.ro, că stocul de carduri de călătorie nu s-a epuizat, ci s-a diminuat. La finele săptămânii trecute RATB a scos la vânzare circa 4.000 de carduri "Activ" şi "Multiplu", care au fost distribuite în special la centrele din zona Gara de Nord şi de lângă Aeroportul Otopeni, după cum a declarat anterior pentru B365.ro, Constantin Tobescu.

Potrivit acestuia, au fost situaţii în care, din cauza stocului diminuat, s-au epuizat stocurile la centrele de emitere şi reîncărcare carduri, însă, ulterior au fost repartizate carduri din alte casierii RATB. Unele dintre chioşcurile RATB care nu au mai putut comercializa pentru o perioadă carduri "Activ" sunt în cartierul Militari, în zona Apusului. Însă, conform reprezentantului RATB, situaţia a fost remediată ulterior, prin repartizarea altor carduri din alte casierii.

Tobescu a mai precizat, pentru B365.ro, că s-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că s-a organizat o nouă licitaţie pentru achiziţia de carduri de călătorie. "Actuala conducere a vrut un cost mai mic pentru carduri, iar licitaţia a fost câştigată de două firme, alţii decât cei cu care colaboram noi până acum. Prin această licitaţie s-a reuşit astfel obţinerea unui preţ foarte bun, aproape la jumătate faţă de cel din contractul precedent. Fiind firme noi au avut nevoie de timp pentru procedurile tehnice pentru cardurile de călătorie. Sperăm ca de săptămâna viitoare să intre în vânzare noile carduri", a mai declarat Constantin Tobescu pentru B365.ro.

Potrivit unui anunţ postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Regia a atribuit pe 8 ianuarie 2015, un contract privind încheierea unui acord-cadru pentru achiziţia de carduri inteligente (carduri "Activ", "Multiplu" şi carduri de suprataxă). Licitaţia a fost câştigată de 2 firme: Inform Lykos SA, căreia i-a fost atribuit un lot cu o valoare totală de 200.880 euro cu TVA inclus, şi Meximpex SRL, căreia i-au fost atribuite două loturi, în valoare totală de 116.560 euro cu TVA inclus. Acordul-cadru prevede achiziţia a minim 899.250 şi maxim 1.137.500 de carduri inteligente. Durata contractului este de 7 luni de la data atribuirii contractului.

Anterior, conform unui anunţ publicat în SEAP, pe 9 august 2013, RATB a atribuit firmei Quantum Protect SRL un contract privind încheierea unui acord-cadru pentru achiziţia de carduri inteligente. Valoarea totală a contractului s-a ridicat la peste 1,1 milioane de euro cu TVA inclus. Anunţul viza încheierea a 4 contracte subsecvente, cantitatile estimate pentru un contract subsecvent: minim 340.000 bucati si maxim 530.000 bucati pentru lotul 1; minim 50.000 bucati si maxim 140.000 bucati pentru lotul 2. În acest caz durata contractului a fost de 12 luni de la data atribuirii contractului.

Cardurile „Activ" pot fi încărcate cu cel puţin două călătorii şi cu până la 50 de lei. Totodată, aceste echipamente pot găzdui orice tip de abonament (de o zi, de o săptămână sau de o lună) pe o linie, pe două linii sau pe toate liniile de transport de suprafaţă din municipiu. 

Bucureştenii care nu deţin un card „Activ” au la dispoziţie alte mijloace, mai costisitoare, pentru a circula legal. Printr-un SMS la numărul 7456 puteţi cumpăra un abonament de o zi valabil pe toate liniile de transport ale RATB, însă vă costă 8,8 lei. A doua variantă ar fi achiziţia unui card „Multiplu” (albastru) care poate conţine de la 2 la 10 călătorii. Dacă mai găsiţi la chioşc vreun exemplar el vă costă între 2,6 şi 13 lei, la care adăugaţi 1,6 lei costul cardului.

Etichete: amendă RATB, card de călătorie, card ratb, RATB, Regia Autonomă de Transport Bucureşti

0/1 COMENTARII
Cris
10 feb 19:10
+0
VOTURI
-0
Articol reciclat ca sa aveti ce scrie. Lasati-va de meserie!
Mergeti la sapa!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE