Strada cu un singur număr din Bucureşti - cea mai neobișnuită adresă din CapitalăStrada Vasile Adamache din Capitală este una deosebită. În primul rând, deoarece găzduieşte Sinagoga Mare, una dintre puţinele sinagogi ale Bucureştiului care au scăpat de demolare. Totodată, mai are ceva ce alte străzi nu au: doar un singur număr.

Strada Vasile Adamache din Bucureşti (fosta stradă a Sinagogii) are un singur număr: numărul 11. Explicaţia o găsim în demolările care au avut loc în zonă în perioada comunistă, dar şi în "închiderea" Sinagogii Mari, care se află la această adresă, între blocurile ceauşiste, după cum a povestit Anca Tudorancea - Ciuciu, cercetător în istorie la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, într-o conferinţă susţinută la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Lucrările la Sinagoga Mare au început în 1846, fiind finalizate un an mai târziu, când a fost inaugurată de marele rabin Meşulam Zalman Fränkel şi de rabinul Zalman Barav. Conform cercetătorului citat, sinagoga a fost ridicată în urma unei hotărâri a comunităţii evreilor lehi, proveniţi din Polonia.

Sinagoga a fost salvată printr-un protest internaţional, dar şi datorită faptului că Academia Română a declarat-o monument arhitectonic, adaugă Anca Tudorancea. Aici a funcţionat şi Şcoala Israeliţior pământeni, prima şcoală a evreilor din Bucureşti. Din anul 1991, Sinagoga mare găzduieşte Muzeul Holocaustului din România.

Etichete: realitatea

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE