Strat de zăpadă de peste 2 metri şi jumătate pe Transfăgărăşan. Alertă de AVALANŞE în ParângInstabilitatea stratului de zăpadă din masivul Parâng poate conduce oricând la producerea unor avalanşe, condiţii în care salvamontiştii din Petroşani susţin că traseele de creastă din masiv sunt închise.

Strat de zapada de peste 2 metri si jumatate pe Transfagarasan
Strat de zăpadă de peste 2 metri şi jumătate pe Transfăgărăşan

Şeful Salvamont Parâng, Remus Popescu, a declarat, luni, că la altitudini de peste 1800 de metri sunt posibile avalanşe.

"În masivul Parâng, în zona de creastă traseele sunt închise. Nu recomandăm nimănui un astfel de traseu întrucât sunt posibile avalanşe. Stratul de zăpadă depus nu este stabilizat, este foarte mare, ajunge la 70 de centimetri la cota 1800 de metri, deci traseele de creastă nu sunt recomandate la acest moment", a precizat Remus Popescu, şeful Salvamont Parâng, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, în masivul Parâng a nins consistent în ultimele zile, astfel că stratul de zăpadă depăşeşte, în staţiune, jumătate de metru. Pe creste, şi acolo unde zăpada a fost viscolită, stratul ajunge la 1 metru.

Stratul de zăpadă depăşeşte 2 metri şi jumătate pe Transfăgărăşan; traseele montane, închise

Vântul a bătut cu rafale de peste 80 de kilometri la oră, luni dimineaţa, viscolind zăpada şi reducând vizibilitatea la Cota 2000 pe Transfăgărăşan la mai puţin de un metru, blocând, de asemenea, intarea în Staţia Salvamont Argeş.

"Iarna, la Cota 2000 se ajunge doar pe picioare, fie la deal, fie la vale. Duminică, dar şi în noaptea de duminică spre luni a fost viscol foarte mare. Sunt zone unde zăpada e viscolită la rasul ierbii şi alte zone foarte încărcate, unde pe drum sunt troiene foarte mari, de 2 metri şi jumătate. Aceasta este în sfârşit o iarnă aşa cum trebuie să fie. Aşa sunt iernile la munte, cu zăpadă. În ultimii 5 -6 ani am avut zăpadă foarte puţină şi teren relativ stabil, iar unii oamenii s-au obişnuit să se deplaseze peste tot. Acum, o să apară problemele pentru că vor spune: lasă, am mai fost în decembrie la munte. Numai că nu seamănă o zi cu alta, ca să nu mai spun de o lună decembrie cu o alta", a declarat Ion Sănduloiu, şef Salvamont Argeş.

Etichete: avalanşă Parâng, cota 2000, transfagarasan, zăpadă Transfăgărăşan

0/1 COMENTARII
artiom
15 Nov 10:45
+0
VOTURI
-0
Sunteti penibili rau de tot. Sau foarte prosti. Chiar nu gaseati o poza cu transfagarasanul? Ati pus o poza cu un drum dintr-un desert (probabil din Maroc, muntii Atlas).

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE