STUDENŢII unui CĂMIN bucureştean ar putea fi MUTAŢI. Spaţiul, transformat în laboratoare de chimieAproximativ 25 de studenți ai Universității București, care locuiau în Căminul Panduri, sunt predispuşi să fie mutaţi de conducerea Facultăţii de Chimie, după ce aceasta ia în calcul ca şase camere de cămin să fie transformate în laboratoare de cercetare în care să fie mutate mai multe echipamente analitice.  În vară, o clădire ce aparţine Universităţii Bucureşti, în care îşi desfăşoară activitatea Facultatea de Chimie, a fost încadrată în clasa I de risc seismic, motiv pentru care urmează să fie reabilitată. Tinerii mutaţi ar putea primi la schimb camere în alte cămine sau la etajele superioare. Cu toate acestea, ei se tem că depozitarea obiectelor respective în cămin reprezintă un pericol. Ulterior, Universitatea Bucureşti a anunţat că "s-au luat toate măsurile de precauţie ca acele substanţe să fie izolate în mod corespunzător".

UPDATE 10:58 Decanul Facultăţii de Chimie, Andrei Medvedovici, a explicat că spaţiul respectiv va fi transformat în laboratoare de cercetare, în cazul în care vor fi primite toate aprobările necesare. 

"Există într-adevăr problema reală a faptului că spaţiul din cladirea Elena Doamna nu se mai poate utiliza pentru activităţi cu studenţi. El trebuie să fie relocat. Este absolut normal. Nu este o treabă foarte simplă, datorită specificităţii spaţiilor care trebuiesc relocate, cât şi unei idei de unitate. S-a luat în considerare şi această posibilitate, să utilizăm o parte din parterul căminului pentru a reloca nişte spaţii din Departamentul de Chimie Organică, Biochimie şi Cataliză. Mutarea nu va fi una forţată, vom ţine cont de părerile studenţilor. Este vorba de o secţiune din parterul clădirii, numai şase camere. Era în studiu o astfel de posibilitate. Studenţii nu au fost încă mutaţi. Spaţiile respective nu sunt spaţii de depozitare pentru reactivi solvenţi şi cu atât mai puţin substanţe radioactive. Este vorba de nişte spaţii cu eventuale echipamente analitice care funcţionează. Echipamente care funcţionează cu analize, urme, chestii de genul ăsta. Dacă mutarea se va face, se face cu îndeplinirea legislaţiei în vigoare. Nu pot să mut nişte spaţii fără aprobări. Este pur şi simplu un studiu, încercăm să găsim alternative. Nu stăm bine cu spaţiul în Universitatea din Bucureşti. Există clădiri vechi, de patrimoniu, dar multe din ele au probleme de genul ăsta. Identificarea unor spaţii nu este o treabă uşoară", a declarat decanul Facultăţii de Chimie, Andrei Medvedovici, pentru B365.ro

"Într-o variantă super optimistă, un an de zile va însemna o perioadă scurtă pentru reabilitarea clădirii. Este o clădire foarte mare. Probabil că este vorba de o perioadă de doi ani de zile cel puţin. Eu nu ştiu să vă dau detalii. În orice caz, nu este o operaţie care să fie bătută din palmă. Este un imobil de patrimoniu, nu se pot face orice fel de modificări. Lucrurile nu sunt atât de simple. Noi încercăm să găsim soluţii. Nu este nimic bătut în cuie. Nimic nu se va face împotriva voinţei studenţilor. Spaţiile nu au avut niciodată destinaţie de depozite, de reactivi, substanţe toxice sau radioactive. Nu sunt în niciun caz laboratoare care să pericliteze. Va trebui să obţinem aprobări", a adăugat profesorul Andrei Medvedovici.

UPDATE 10:05 Universitatea Bucureşti spune că studenţii nu vor fi puşi în pericol

"Studenţii nu au fost evacuaţi. A fost nevoie de eliberarea câtorva camere de la parterul căminului, cred că cinci. Este vorba de aproximativ 25 de studenţi în cele cinci camere. Era nevoie de acele camere pentru depozitarea unor echipamente de laboratoare. Li s-a propus schimbul cu alte camere de la etajele superioare ale căminului Panduri sau din Grozăveşti. Toate camerele erau cel puţin de un confort egal cu cele de la parter.

Este adevărat că acolo se relochează echipamentele şi anumite substanţe de laborator. Nu ştiu dacă vor fi doar depozitate sau şi folosite. Ce pot să vă asigur este că s-au luat toate măsurile de precauţie ca acele substanţe să fie izolate în mod corespunzător. Nu prezintă absolut niciun pericol, nici pentru studenţii care sunt cazaţi acolo, nici pentru alte persoane care ar trece şi ar avea activităţi în jur. 

Este o situaţie temporară, deoarece nu vor rămâne acolo. Din cauza renovării clădirii Elena Doamna, care este tot acolo în Panduri. De acolo au fost remutate. Când se va termina reabilitarea, această situaţie va încete şi căminul îşi va relua funcţionalitatea iniţială. Este vorba de reabilitarea întregii clădiri, poate să dureze. Nu este vorba de niciun pericol", a declarat pentru B365.ro Mircea Sava, coordonatorul Departamentului de Comunicare al Universităţii Bucureşti.

Studenţii care locuiesc în Căminul Panduri se tem că deciziile Facultăţii de Chimie îi vor afecta direct, după ce conducerea a decis să relocheze laboratoarele aflate în clădirea de risc seismic I în cinci camere de cămin aflate la parter.  Aceştia consideră că nu sunt îndeplinite normele de siguranță pentru depozitarea acestor aparaturi și substanțe. 

 "Vă aducem la cunoștință următoarele: în urma unor zvonuri potrivit cărora unele laboratoare aparținând Facultății de Chimie, se află într-o cladire cu risc seismic, clădire aflată în imediata vecinătate a căminului studențesc menționat, conducerea facultății a dispus evacuarea studentilor cazați la parterul căminului în vederea depozitării aparaturilor și substanțelor chimice din clădirea cu pricina! Studenții au primit ordin de evacuare, propunându-li-se locuri de cazare în Campusul Studențesc Grozăvești pentru înlăturarea unor atitudini potrivnice!

Cu toate că Universitatea dispune de alte soluții de rezolvare a inconvenienței create de această mutare, Prof. Pârvulescu insistă ca acestea să fie mutate la parterul acestui cămin!Faptul acesta este de o gravitate inimaginabilă din mai multe puncte de vedere:

1. După începerea anului universitar, studenții cazați sunt evacuați și nevoiți să se mute, ceea ce presupăune absențe de la programele de curs ale facultăților la care sunt înscriși (cu precădere la Facultatea de GEografie)

2. Căminul studențesc Panduri este un spațiu locativ, iar introducerea aparaturilor și substanțelor chimice (reactivi, solvenți sau chiar substante radioactive!!!), pot afecta sănătatea celor care locuiesc în acest imobil!!!

3. NU sunt îndeplinite normele de siguranță pentru depozitarea acestor aparaturi și substanțe! În urma unui cataclism natural (seism) sau incendiu, acestea pot crea o adevărată tragedie!

4. Această mișcare, ce reprezintă un abuz bine pus la punct, poate crea un precedent periculos, în condițiile în care Locurile de cazare în Căminele Universității din București nu pot acoperi decât o foarte mică parte din numărul total al studenților înscriși la facultălite din cadrul acestei universități!

Prin aceasta, se doreste a se face public abuzul conducerii Facultății de Chimie și cel al Universității, prin care, viața studenților locatari în Căminul Panduri este pusă într-un adevărat pericol! Aceste substanțe pot fi adevărate „bombe cu ceas" și pot duce la un „Colectiv 2"!

Toate acestea se datorează cu precădere Prof. Vasile Pârvulescu, cel care, datorită comodității de care domnia sa dă dovadă, preferă să pună în pericol viața atâtor tineri, decât să mute aparatura într-un spațiu propice desfășurării activităților de cercetare în domeniu! Asa ceva este de neconceput! Studenții cazați în acest imobil sunt revoltați și cer să scoată la iveală acest caz!", a fost mesajul studenților, potrivit stiripesurse.ro.

În vară, o clădire ce aparţine Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii din Bucureşti, în care funcţionau spaţii de învăţământ, a fost încadrată în clasa I de risc seismic. Construită în 1862, clădirea va fi consolidată prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), iar suma alocată lucrărilor este de 22 de milioane de lei.

Clădirea din Șoseaua Panduri nr. 90 a adăpostit fostul Azil Elena Doamna cu Şcoală normală, Şcoală pedagogică, Şcoală primară şi Şcoală profesională. Ulterior, destinaţia clădirii s-a schimbat în spaţii pentru învăţământ ale Universităţii Bucureşti, respectiv Facultatea de Chimie, precum şi spatii inchiriate, iar destinaţia actuală a clădirii este de spaţii de învăţământ.

"În conformitate cu expertiza tehnică efectuată în anul 2014 și actualizată în anul 2015, ca urmare a modificării normelor seismice, rezultă foarte clar că această clădire nu rezistă chiar și la seisme mai mici, devenind total improprie pentru desfășurarea procesului didactic", se arată în proiectul de act normativ.

În ultimii ani, autorităţile au consolidat un număr mic de clădiri încadrate în clasele de risc seismic. Bugetul alocat anul acesta pentru efectuarea de lucrări de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate este de 5,6 milioane de euro.

În toamna anului trecut, Guvernul a adoptat Legea 282/2015, potrivit căreia nu se mai pot desfăşura activităţi comerciale în clădirile încadrate în clase de risc seismic pericol public.

Etichete: caminul panduri, chimie, studenţi, studenti evacuati

0/2 COMENTARII
qwerty
25 Oct 15:05
+0
VOTURI
-0
* raniti
Sa nu uit: "Colectiv 2". CHiar nu va este rusine?
qwerty
25 Oct 13:16
+0
VOTURI
-0
Acest articol este scris clar cu intentia de a crea senzatie. De la ineptia „rectorul facultatii“ ( ziaristu' lui peste, facultatea are decan), pana la reactia „studentilor“ care habar nu au ce se intampla, ce anume se muta, dar „reactionează“ la un zvon. Mai ales „studentii“ de la Geografie se dau reaminti... LOL

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE