Studenții se revoltă! Acuzații grele la adresa GuvernuluiStudenții se revoltă după de Guvernul le-a limitat gratuitatea la CFR. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere Guvernului să oprească toate demersurile în acest sens.

Tren CFR
Tren CFR

Aceștia susțin că transportul cu trenul este una dintre facilitățile cu cel mai mare impact asupra calității vieții studenților și că limitarea contribuie semnificativ la creșterea numărului de studenți din medii socio-economice defavorizate.

„Problemele sociale cu care se confruntă România în momentul de față constituie un aspect suficient de alarmant pentru a determina decidenții să aloce resursele financiare necesare pentru a facilita accesul categoriilor defavorizate la studii universitare", se arată într-un comunicat.

ANOSR se mai arată îngrijorată și de posibilitatea adoptării unor măsuri prin care să se reducă bursele studenților, „deoarece s-ar produce un regres al tuturor demersurilor care au fost făcute în ultimii ani pentru dezvoltarea învățământului superior”.

„Astfel, se distrage atenția de la soluționarea problemelor reale, care persistă în continuare, spre exemplu, rată ridicată a abandonului universitar, condițiile din cămine și problemele de infrastructură cu care se confruntă majoritatea universităților într-un sistem educațional subfinanțat.

Amintim faptul că aceeași guvernare a introdus aceste reglementări în legislație în urmă campaniei 'Viitorul Implică studenții', pe care ANOSR a demarat-o în 2017, măsurile fiind incluse în programul de guvernare al României pentru perioada 2017-2020, adoptat de Parlament”, precizează sursa citată.

Studenții atrag atenția că intenția de a restricționa drepturile câștigate de studenți în timpul aceleiași guvernări demonstrează o inconsecvență decizională.

„Totodată, adoptarea unei astfel de măsuri de restricționare ar duce la încălcarea unui principiu fundamental al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care prevede că un drept odată dobândit poate fi doar extins, în niciun caz restrâns”, evidențiază ANOSR.

Asociația arată că doar 20% din numărul total de bilete vândute îl reprezintă biletele emise pentru studenți, potrivit unor informații obținute de la CFR Călători în luna ianuarie.

„Astfel, găsim această reacție a reprezentanților Guvernului că fiind doar un alt motiv de a nu respectă dreptul studenților de a călători gratuit cu trenul, reglementat prin Legea nr. 1/2011 a educației naționale", se mai arată în document.

ANOSR mai transmite că discursul coaliției de guvernare este absurd, denigrează imaginea studenților și, de fapt, distrage atenția de la gestionarea ineficientă a bugetului CFR Călători.

Etichete: anosr, CFR, gratuitate, studenţi

0/15 COMENTARII
anabella
04 Nov 08:53
+0
VOTURI
-0
Subscriu la ce a zis "Zorro", cu mentiunea ca mai sunt si needucati, in sensul ca : stau cu picioarele pe bancile trenului unde se aseaza copii, sunt obraznici,raspund ironic daca indraznesti sa faci vreo observatie,etc
Stejarel Patrana
25 Oct 12:22
+0
VOTURI
-0
Va luati ca prostii de studenti, in loc sa realizati (daca ati avea cu ce) ca de fapt asta e o masura de subventionare mascata a CFR-ului.
Arsene
26 Sep 19:11
+0
VOTURI
-0
Oare nu populista este si masura unui salariu minim prin lege la stat ,in conditiile in care la privat este conform mersului economiei?Asta cand nici macar de consultatii medicale de urgenta nu ai parte la stat...caz patit de mine.Daca invatamantul este gratuit ,iar studentul a intrat la examen ,este normal sa aiba si transport gratuit ,nu neaparat nelimitat ,pe ruta casa - scoala .La fel navetele elevilor si profesorilor ar fi normal sa fie gratuite ,acum cativa ani naveta unui titular depasea salariul.Unde e necesitate functionala ,nu mai e vorba de populism.De asemenea blocarea sistematica a sectorului privat trebuie privita tot ca un clientelism politic ,de aceea si nu din lipsa de patriotism studentii ,si nu numai ,pleaca din tara.Nu neaparat se realizeaza dincolo ,dar macar incearca.La noi nici sa incerci nu poti.Asta este !

Doamne ajuta!
Alksu
12 Sep 06:37
+0
VOTURI
-0
Paraziti! La munca impostorilor !
Vlad Tepes
03 Sep 08:16
+0
VOTURI
-0
Alo, studentii, nu numai ca va veti plati trenul, fiindca ati fost imbecili si ati abuzat de ceea ce vi s-a oferit, dar va veti plati si studiile, fiindca aia mai in virsta, pe care ii jigniti non-stop, NU MAI ACEPTA CA DIN BANII LOR SA SUGETI VOI TUPEU SI CADOURI NEMERITATE. DACA NU VA PLACE , VALEA SAU PARINTII VOSTRI SA VA FINANTEZE.
MAI AVETI SI SOLUTIA DE A MUNCI, CA SA VEDETI CUM SE CISTIGA BANII SI SA MAI LASATI AROGANTA TIMPITA DIN COMPORTAMENTUL VOSTRU DE ANIMALE NEDRESATE !
florin popescu
22 Aug 20:46
+0
VOTURI
-0
Am fost student bursier pe timpul lui nea Nicu.Aveam o foaie de drum dus si una intors in fiecare vacanta oficiala.N-aveai note bune n-aveai foaie de drum.Se asigura numai transportul acasa nu si pentru distractie.
mikelson
15 Aug 12:01
+0
VOTURI
-0
Cand studenti spun ca "doar" 20% din biletele vandute sunt pemtru ei ai putea crede ca populatia tarii e formata in proportie de 20 de procente din studenti adica vreo 3.800.000 - 4.000.000 de cetateni romani. Pe bune?
piticu agresiv
29 Jul 13:25
+0
VOTURI
-0
La munca ba ! Nu mai e loc de voi in trenuri nici in picioare. V-a dat Dragnea gratuitati si nici n-ati votat PSD asa ca vi le-a dat si degeaba. Si pe urma oricum plecati din tara...deci mai subtire.
zorro
22 Jul 17:16
+0
VOTURI
-0
NU tata!......nu trebuiesc atatea facilitati acordate studentilor!.....DRAGNEA a fost cel ce a SUSTINUT si IMPUS aceste gratuitati,mai avea sa le dea gratuitati si la AVION!....tot ei ,veneau din cele mai indepartate colturi ale tarii la mitinguri in P-TA VICTORIEI cu pancarte cu DRAGNEA in zeghe,la puscarie ,UITE ca ESTE LA PUSCARIE!!!....sa mearga la el la RAHOVA si sa faca MITING!......un pensionar ,care este de acord cu LIMITAREA calatoriilor pe CFR functie de varste si merite la invatatura!....si sa fie si OBLIGATI cei de la STAT sa NU plece din tara decat dupa minim 6 ani de stat in TARA!!!....de aceea contribuim cu totii la gratuitatea invatamantului de stat!....
DOINA PALADE
22 Jul 12:27
+0
VOTURI
-0
NU e corect sa aiba atatea facilitati!Ar trebui,ca la pensionari, un nr. limitat de calatorii.
CCC
18 Jul 05:31
+0
VOTURI
-0
4 calatorii gratuite dus-intors catre localitatea de domiciliu a studentului(de pana la 26 de ani) cred ca este suficient.
vlad
17 Jul 11:36
+0
VOTURI
-0
Mult prea multe gratuitati in tara asta. Trebuie taiate toate, dar toate!!! Cum adica drumuri gratis? cum adica abonamente gratis??? Situatia ideala este ca oamenii sa aiba bani suficienti pt bilete si abonamente si sa decida singuri daca vor sa le cumpere sau nu. Decat sa investesti in subventii si gratuitati mai bine cresti bursele, salariile, pensiile.
nea
16 Jul 22:46
+0
VOTURI
-0
studentii sa aiba reducere sau gratuitate la mersul spre localitatea de domiciliu - pe romaneste acasa. in rest este doar distractie si nu au nevoie de asemenea tentatii .. platim facultatile ca sa invete nu sa bantuie prin tara cu CFR-ul
Xulescu
16 Jul 14:39
+0
VOTURI
-0
Pai... ca sa-si atraga simpatizanti si masa electorala, PSD-ul a oferit tot felul de cresteri salariale, gratuitate pe CFR pentru studenti, le-a marit bursele etc. etc. (multe altele) dar acuma, ca a ajuns Dragnea la inchisoare, PSD a inceput sa fie mai "docil" si sa asculte si sa se supuna mai mult actualului presedinte, care ne "strange surubul" (la recomandarile FMI si a altora de genul). Bineinteles, "strangand surubul" PSD va pierde din popularitate si masa electorala (omul doar la malai viseaza, salarii mai mari etc.), ceea ce va conveni cu atat mai mult actualului presedinte! (ca el uraste PSD, din clipa zero cand a ajuns presedinte)
Dar, sa zambim! Pe vremea lui Boc cei de la PDL au taiat salarii, au desfiintat spitale -- si doar asa "a iesit tara din criza" (nu oprind coruptia; adica cei care fura au continuat sa fure si atunci si acum, doar sunt "descurcareti"). Acum, reducand gratuitatile studentilor pe CFR, vom atinge "noi culmi de civilizatie si progres" (vorba lui Ceausescu, pentru cei care nu cunosc).
Intre timp coruptii au furat dintotdeauna, fura si astazi si vor fura si maine si in veci -- indiferent din ce partid provin!! USR si PNL nu sunt sfinti (coruptie zero) ci doar ...un pic "flamanzi" sa "ciupeasca" si ei ceva!! Eu asa cred cel putin!...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE