Studenţii Universităţii Bucureşti vor protesta, miercuri, împotriva lăcomiei instituțieiSute de studenţi din cadrul Universităţii Bucureşti spun că vor protesta, miercuri, împotriva majorării până la de 5,5 ori a unor taxe.

Studentii vor protesta, miercuri, impotriva majorarii unor taxe
Studenţii vor protesta, miercuri, împotriva majorării unor taxe
Foto: opiniatimisoarei.ro

"Conducerea Universităţii Bucureşti (UB) a luat decizia de a majora taxa de mărire a notei şi cea pentru a treia şi a patra restanţă, de la 20 de lei la 110 lei, ceea ce reprezintă o mărire de 5,5 ori faţă de taxa actuală. De asemenea, pentru a obţine o adeverinţă din care să reiasă situaţia şcolară înainte de terminarea studiilor, studenţii trebuie să plătească 100 lei în loc de 30 lei cât este taxa acum (după cum bine ştiţi, toate firmele de avocatură solicită o asemenea adeverinţă pentru acordarea unui internship). Aceste măriri nu au nici o justificare, cu atât mai mult cu cât sunt luate în timpul anului", susţin reprezentanţii studenţilor, în petiţia online formulată împotriva măririi taxelor.

Studenţii mai spun că măsura de majorare a taxelor nu este prezentă în facultăţi sau pe site-ul Universităţii sub nici o formă, iar singurul mod prin care s-a putut face cunoscută această mărire a fost din relatările celor prezenţi în consiliu. În opinia tinerilor care au formulat petiţia, o asemenea decizie nu poate avea nici un efect pozitiv, ci încurajează abandonul universitar.

Până acum, petiţia online împotriva majorării taxelor a fost semnată de 59 de cursanţi.

Manifestul studenţilor a avut, însă, un succes mai mare pe Facebook. Printr-un eveniment creat pe reţeaua de socializare au fost invitaţi circa 4.000 de studenţi. Până în prezent, 831 de persoane au anunţat că vor participa la eveniment, alţi 145 de studenţi susţin ar putea participa la protest.

"Sunt măsuri nejustificate în contextul în care veniturile UB depăşesc cheltuielile, dar se pare că domnul Albu, directorul Direcţiei Financiar-Contabile a UB, confundă o instituţie publică de învăţământ cu o societate comercială. Miercuri, în forul suprem al Universităţii, Senatul UB, voi încerca să determin membrii acestei entităţi nu să reducă cuantumul taxelor, ci să anuleze hotarârea de a le mări. Doar că experienţa ultimului an m-a învăţat că puterea cuvântului este mult mai slabă decât presiunea maselor. Astfel, membrii Senatului se vor lăsa mai uşor convinşi de prezenţa a sute de studenţi decât de argumentele unuia singur. De aceea lansez iniţiativa unui protest paşnic în faţa Senatului UB (Sala Stoicescu), miercuri, 17 octombrie, de la 9:45. Nu vom scanda, nu vom manifesta, ci, prin simpla noastră prezenţă paşnică acolo vom arăta nemulţumirea noastră faţă de aceste taxe şi vom pune presiune pe membrii Senatului pentru a lua o decizie favorabilă nouă. Nu trebuie sa acceptam aceste măriri atâta timp cât ele nu sunt justificate. Nu avem de ce să plătim sute de lei pentru a ne exercita propriile drepturi", declară Dan Petrache, preşedintele Asociaţiei Studenţilor în Drept, pe pagina de Facebook dedicată protestului.

Petrache informează că el a lansat iniţiativa în nume propriu, în calitate de simplu membru al Senatului UB, însă speră să fie susţinut în demersul său atât de Consiliul Director ASD, cît şi de celelalte asociatii din UB, precum şi de către Asociaţia Studenţilor din Universitatea Bucureşti.

Etichete: Facultatea de Drept, realitatea, Universitatea Bucureşti

0/11 COMENTARII
Victor D
17 Oct 17:30
+0
VOTURI
-0
Pentru ăia care aplaudă. S-a mărit și taxa pentru mărire și taxa pentru foaie matricolă. Foaia matricolă ar trebui să fie gratis sau doar costul xerox (acces la informații publice/date personale). De asemenea, taxa se aplică și pentru trecut. Adică studentul nu știa când nu s-a prezentat la examen că o să îl coste 100 Ron restanța. Nu este corect/logic să aplici noi reguli pentru situații trecute. În drept asta se cheamă neretroactivitate. Dacă taxa de restanță e o sancțiune ea nu ar trebui să crească pentru o restanță trecută. Cum ar fi să îți majoreze guvernul o amendă pe care deja ai luat-o? Sunt unii oamenii care se bucură la răul altora... În țările civilizate se numește să dai vina pe victimă. În România aș numi asta simț dubios al moralității.
maicata
17 Oct 13:08
+0
VOTURI
-0
sunteti niste imbecili toti care comentati pe langa. stati de vorba cu studentii care au inteles ce taxe s-au marit si dupa aceea sa comentati
OARE ESTE NORMAL CA DUPA TERMINAREA CELOR 4ANI DE STUDIU, FOAIA MATRICOLA CARE IMI ESTE NECESARA MIE CA STUDENT SA COSTE 100lei???
mircea
17 Oct 09:38
+0
VOTURI
-0
voi astia care nici bacu nu l-ati luat sau habar nu aveti ce inseamna in zilele noastre a fi student abtineti-va de la comentarii. poate voi aveti parinti care fura sau muncesc putin pe bani multi si pot suporta si costurile pentru spagile pentru a lua examenel.
coasa
17 Oct 03:38
+0
VOTURI
-0
Invatati in mortii mamii voastre! Iar studentele sa se prostitueze ieftin.
ionutz
17 Oct 02:15
+0
VOTURI
-0
Iulius tu ai facut facultate??? Stai cuminte preietene in locul tau ca nu ai habar de ce vorbesti. Cand o sa ai copii de intretinut atunci sa comentezi.
iulius
16 Oct 23:15
+0
VOTURI
-0
D-le Grigore...daca faci facultatea la distanta inseamna ca lucrezi...daca lucrezi, inseamna ca ai si bani...salariu lunar...daca lucrezi inseamna ca iti poti permite sa faci si facultatea...Facultatea se poate face si cu costuri minime...daca intri la buget...doar ceva bani de camin si mancare cat sa supravietuiesti....daca vreti cluburi, distractii, haine scumpe..normal ca nu va ajung banii...LILI...noi nu vorbeam despre taxa pentru eliberarea adeverintelor...aici iti dau dreptate...Grigore...FAcultatea este FACULTATIVA...si sa stii ca in zilele noastre Diplom aaceea pe care toti o vaneaza...trecand prin facultate asa...ca sa fie...nu conteaza atat de mult...Conteaza ceea ce stii sa faci...limbi straine...experienta intr-un anumit domeniu...etc. etc...nu mai vanati diplome...sunt doar hartii care nu conteaza...
grigore dupa ureche
16 Oct 21:52
+0
VOTURI
-0
Pentru inteligentii de mai jos: la DISTANTA costa vreo 30 de milioane vechi. Citi isi permit treaba asta? Ne-am intors in urma cu citeva sute de ani - ai bani, ai carte (ma rog, diploma) si ai si parte.
Lili
16 Oct 20:37
+0
VOTURI
-0
si o adeverinta 100 de lei e normal? Pentru ce? Pentru ca le deranjam pe doamnele secretare?
iulius
16 Oct 20:01
+0
VOTURI
-0
Marian, facultatea se poate face si la FF sau distanta...nu trebuie sa fii la zi si sa ocupi locul altui student acre ar fi vrut sa vina la facultate...si...pana cand sa acceptam ajutor "de acasa"? Parintii nostri cat sa ne sustina? Daca ai ajuns sa platesti restante, inseamna ca ai picat si examenul de drept si prima restanta...pai restanta se sustine intoamna...toata vara ce ati facut?Puteati sa invatati si sa trecei examenul din toamna...Sunt facultati la care un credit se plateste cu 50 lei..Deci 4 credite cat are un curs inseamna 200 lei...Ei ce sa mai zica?Daca vreti sa nu platiti restantele, veniti la cursuri si invatati...Facultatea este FACULTATIVA...
Marian
16 Oct 18:39
+0
VOTURI
-0
Cand ai 12 examene pe semestru, cand mai trebuie sa si muncesti ca sa te poti intretine in facultate, pentru ca de acasa nu primesti mai nimic, atunci poti ajunge si la a patra restanta...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE