Studiu: La fiecare 100 euro câștigați de bărbați, femeile câștigă doar 86 de euro. EXPLICAŢIAÎn România, femeile câștigă în medie pe oră cu aproximativ 9% mai puțin decât bărbații, indică un document guvernamental. Unele femei sunt discriminate și hărțuite la locul de muncă, iar firmele nu au dezvoltat suficient programe ca munca la domiciliu sau servicii day-care pentru copiii angajatelor.

Studiu: La fiecare 100 euro castigati de barbati, femeile castiga doar 86 de euro. EXPLICATIA (Foto opiniatimisoarei.ro)
Studiu: La fiecare 100 euro câștigați de bărbați, femeile câștigă doar 86 de euro. EXPLICAŢIA (Foto opiniatimisoarei.ro)

Potrivit datelor oficiale, la nivel european, femeile muncesc 70 de minute pentru a câștiga salariul bărbaților pentru 60 de minute sau, la fiecare 100 de euro câștigați de bărbați, femeile câștigă doar 86 de euro.

Un document guvernamental arată că, deși România stă mai bine față de media europeană de 16,4%, totuși o femeie câștigă în medie cu aproximativ 9% pe oră mai puțin decât un bărbat.

Diferența de salarizare dintre femei și bărbați este explicată prin faptul că munca femeilor este încă privită ca fiind mai puțin valoroasă decât cea pe care o prestează bărbații, iar stereotipurile de gen le limitează atât femeilor, cât și bărbaților posibilitatea de a-și alege studiile și profesia, ceea ce duce la crearea unei piețe a muncii segregate pe criteriul de sex, unde ocupațiile dominate de femei sunt mult mai slab remunerate față de ocupațiile dominate de bărbați.

Totodată, femeile care au copii lucrează în baza unui orar de lucru mai scurt și mai flexibil pentru a se ocupa și de îngrijirea acestora, iar, prin urmare, au cariere mai scurte și întrerupte, în ocupații și sectoare situate pe o scară valorică mai joasă. 

Sursa: profit.ro 

Etichete: angajare, bărbaţi, câştig, femei, remuneratie barbati, remuneratie femei, studiu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE