STUDIU UNICEF: 19% din copiii români nu merg la liceu. 1 din 5 copii abandonează școalaÎn fiecare an, peste 170.000 de tineri abandonează liceul, potrivit unui studiu UNICEF lansat miercuri. Aceste cifre reprezintă 19% din populaţia de 15-18 ani, tineri care ar trebui în mod normal să meargă la liceu. 

STUDIU UNICEF: 19% din copiii romani nu merg la liceu
STUDIU UNICEF: 19% din copiii români nu merg la liceu
Foto: campinaph.ro

La nivelul anului 2011, cea mai mare proporţie a populaţiei din afara sistemului de educaţie era în vârstă de 16 ani (aproape 85%), iar aproximativ 81% finalizaseră cel mult nivelul gimnazial, potrivit Adevărul.

Astfel, unu din cinci elevi  nu termină liceul în România.

Această situaţie semnifică faptul că o proporţie importantă din populaţia de 15-18 ani necuprinsă în sistemul de învăţământ a fost supusă riscului excluziunii de la educaţie înainte sau cel mult la absolvirea gimnaziului.

De asemenea, copiii din mediul rural sunt în cel mai mare risc de a abandona şcoala, cu 30% mai mult decât cei din mediul urban, cei mai mulţi băieţi, arată un studiu elaborat de UNICEF şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) şi lansat miercuri - „Toţi copiii la şcoală până în 2015. Iniţiativa globală privind copiii în afara sistemului de educaţie. Studiu naţional - România. Analiza situaţiei copiilor aflaţi în afara sistemului de educaţie din România".

„Peste jumătate din copiii pe care i-am intervievat ne-au spus că în săptămâna dinainte de interviu au lucrat (pentru familie, fără contract). Consecinţele individuale pentru aceşti copii sunt mari. Fără o educaţie completă, le va fi foarte greu să se angajeze pe piaţa muncii, să aibă salarii bune şi indicatorii mai arată că educaţia este strâns legată de sănătatea indivizilor", a atras atenţia Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF din România.

În România, cei mai mulţi copii care abandonează şcoala sunt în Regiunea Nord-Est, regiune cu nivel mai redus de dezvoltare economică, iar cea mai ridicată în Regiunea Bucureşti-Ilfov, cu cel mai înalt nivel de dezvoltare.

Etichete: abandon şcolar, liceu, România, şcoală

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE