Super-casa ecologică făcută de studenţii bucureşteni prinde contur VIDEOÎn urmă cu două săptămâni, în Hala de Construcţii Metalice a Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, au început lucrările la casa ecologică Prispa, proiect înscris în competiţia internaţională Solar Decathlon Europe 2012. Acest concurs este dedicat universităţilor din întreaga lume şi promovează folosirea energiei solare pentru locuinţe unifamiliale eficiente din punct de vedere energetic. Obiectivul echipelor participante constă în proiectarea şi construirea unor prototipuri de case care să consume cât mai puţine resurse şi să producă minimul posibil de deşeuri pe toată durata ciclului de viaţă al clădirii.

Cei 50 de studenţi participanţi la concurs au strâns în hală o mare parte din materialele necesare, au primit toate instrumentele şi echipamentele şi au demarat cu entuziasm lucrările la unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ecologice derulate de cei înscrişi la facultăţile din Capitală. Deschiderea şantierului a fost marcată într-un mod inedit, prin tăierea primului lemn din casa PRISPA.

Cum va arăta casa Prispa

Casa românească, ce va ajunge la Madrid, va avea o suprafaţă construită de 100 de metri pătraţi. Locuinţa, făcută pe un singur nivel, cu posibilitatea de mansardare, va avea două camere, baie, bucătărie şi spaţiu de depozitare, va fi complet mobilată şi utilată şi va putea fi extinsă fără ca structura de rezistenţă să fie afectată. Printre tehnologiile ecologice folosite pentru această casă se numără panourile solare, amplasate pe mai bine de jumătate din suprafaţa acoperişului, celulele fotovoltaice, parcarea pentru biciclete, reciclarea apei gri, folosirea unor materiale de construcţii tradiţionale, integrate în acest concept nou.

Studenţii români au ales să construiască această casă cu panouri din fibre lemn orientate (OSB), datorită consumului redus de lemn şi a eficienţei structurale mărite. Imobilul va fi dotat cu un sistem pentru impermeabilizarea suprafeţelor expuse umezelii, echipamente şi instalaţii de încălzire ecologice, ventilaţie şi aer condiţionat, instrumente de măsură a calităţii aerului interior (temperatură, umiditate, concentraţie de dioxid de carbon) şi instalaţii de alimentare cu apă rece şi apă caldă. De asemenea, casa va avea ferestre inclusiv în planul înclinat al acoperişului pentru a asigura o bună iluminare naturală şi eficienţă energetică ridicată. Casei nu-i va lipsi prispa, element specific arhitecturii autohtone, care a generat şi numele proiectului cu care va participa România la competiţia internaţională.

Construcţia casei Prispa nu va depăşi plafonul de 70.000 euro. Tinerii vor să demonstreze astfel că şi cei cu venituri medii, care vor să construiască un asemenea imobil prin Programul Prima Casă, îşi pot permite un cămin prietenos cu mediul.

Pe toată durata lunii iulie, curioşii vor putea admira imobilul ecologic construit de studenţii bucureşteni direct din faţa magazinului retiailer-ului de bricolaj Leroy Merlin.

După ce vor construi casa în Bucureşti, studenţii români o vor dezasambla şi reasambla la Madrid, în Villa Solar, o locaţie special amenajată în capitala Spaniei. În septembrie, studenţii români vor avea la dispoziţie maxim 10 zile pentru a asambla casa Prispa. Casele intrate în etapa finală a competiţiei vor fi deschise publicului larg, fiind supuse, în acelaşi timp, celor 10 criterii de departajare, care dau şi numele competiţiei – decatlonul.

Casele înscrise în concurs vor demonstra că o locuinţă individuală poate fi proiectată astfel încât să genereze suficientă energie electrică pentru a acoperi nevoile oricărui locuitor, inclusiv iluminatul, gătitul, spălatul vaselor şi al hainelor, dar şi alimentarea aparatelor electronice şi electrocasnice, menţinând temperatura şi calitatea aerului interior la un nivel confortabil.

Tinerii români nu vor însă să se oprească aici. Ei şi-au propus un parteneriat pe termen lung cu Habitat for Humanity România, prin intermediul căruia vor să realizeze un parc de case experimentale, locuite, unde Prispa să fie primul exemplar.

VEZI AICI  Cum arată super-casa PRISPA

20 de case ecologice înscrise în concurs

Solar Decathlon Europe este un concurs internaţional dedicat universităţilor din întreaga lume şi are ca scop conceperea şi construirea unei case care să utilizeze exclusiv energia solară şi să fie echipată cu tehnologii de maximă eficienţă energetică. Competiţia a fost iniţiată de către Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, în anul 2002. În Europa, acest concurs este organizat de către Guvernul Spaniei şi Universitatea Tehnică din Madrid, cu sprijinul Departamentului de Energie al SUA. Participanţii sunt exclusiv universităţi, colegii şi alte instituţii de învăţământ postliceal acreditate. Echipele de studenţi se vor întrece în a proiecta, construi şi exploata în mod eficient o casă alimentată exclusiv cu energie solară.

La expoziţia-concurs Solar Decathlon Europe 2012 vor participa alte 19 echipe din ţări precum Germania, Danemarca, Spania, Franţa, Olanda, Ungaria, Italia, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit, China, Japonia, Brazilia şi Egipt.

Concurenţii vor fi punctaţi de juriu pentru arhitectură, inginerie şi construcţii, eficienţă energetică, comunicare şi responsabilizare socială, industrializare şi viabilitate pe piaţă, inovaţie şi sustenabilitate. De asemenea, se vor da puncte în funcţie de măsurătorile obţinute în urma bilanţului energetic, dar şi după contorizarea condiţiilor de confort şi a gradului de funcţionare al casei.

Principalul susţinător al competiţiei Solar Decathlon este Ministerul Spaniol al Lucrărilor Publice, prin intermediul Secretarului de Stat pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană, cu asistenţa Universităţii Politehnice din Madrid, a Uniunii Europene şi a Departamentului pentru Energie din cadrul guvernului american. Competiţia Solar Decathlon Europe este, de asemenea, sprijinită de Consiliul Local al oraşului Madrid şi de IDAE.

Etichete: Bucureşti, casă, Casa Prispa, competitie, ecologic, imobil, promo, realitatea, Solar Decathlon Europe, studenţi

0/0 COMENTARII
gica
27 mai 23:17
+0
VOTURI
-0

Pentru concurs au gasit o solutie de montat si demontat ,dar in romania nu poti trai iarna intr-o casa cu pereti din OSB(placi din aschii de lemn in 3 straturi incleiate)astea sant ca termoizolatie ,deci mai au de gandit la ea !!daca ninge sau ploua OSB-ul se umfla si ...gata casa ! un arhitect au intrebat sau ,ca de obicei nu!!

Eduard
12 mai 14:13
+0
VOTURI
-0

@ ecologic

Ma refeream la casa din Rm. Valcea a lui Tatamare.

unu ecologic
12 mai 14:00
+0
VOTURI
-0

@ Eduard ... nu e caramida :)

Eduard
12 mai 13:51
+0
VOTURI
-0

Din ce am vazut eu, ar avea panouri solare (ma rog, "celule fotovoltaice").

Cred ca are pretul asa mare ca se amortizeaza investitia in timp.

Ma gandesc ca vor sa bage energie in retea (sa o vanda) si sa isi acopere cheltuielile, dar si sa aiba ceva in plus.

...si sa ai casa gata in 10 zile?

Sa va vad cum o faceti voi in 10 zile cu, caramida :))

unu ecologic
12 mai 13:47
+0
VOTURI
-0

@ Tatamare ... nu stiu ce casa iti cumperi tu cu 70000 de euro, la cheie, avand inclus absolut tot, tu doar sa iti iei hainele dupa tine si gata !

DOINITA
11 mai 17:51
+0
VOTURI
-0

in Rominia toate sunt scumbe,desi peste hotare il iei pe nimic.

Tatamare
11 mai 17:12
+0
VOTURI
-0

70.000 euro casa din rumegus !!!!!!!!!!!

La pretul asta imi cumpar casa din caramida in suprafata de 160 mp si 400 mp teren in Rm. Valcea.

Nu crezi ?

Suna la 0740934108.

cititor
11 mai 16:03
+0
VOTURI
-0

Cum sa locuiesti intr-o asemenea uratenie? o casa ecologica nu poate fi si placuta vederii?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE