Suprataxa pe ambalaje ar putea lăsa 50.000 de români fără loc de muncă. PROTEST pe 9 februarieAproximativ 2.500 de producători şi angajaţi din industria alimentară vor protesta pe 9 februarie împotriva suprataxei de 2 lei pe kilogramul de ambalaj. Miza este uriaşă: scumpiri de până la 30% la alimentele procesate şi concedieri masive.

Suprataxa pe ambalaje ar putea lasa 50.000 de romani fara loc de munca. PROTEST pe 9 februarie
Suprataxa pe ambalaje ar putea lăsa 50.000 de români fără loc de muncă. PROTEST pe 9 februarie

Protest de amploare pe 9 februarie împotriva suprataxei pe ambalaje. După ce negocierile dintre Administraţia Fondului pentru Mediu şi asociaţiile din industria alimentară au eşuat, la finele lunii trecute, aproximativ 2.500 de producători vor ieşi în stradă în speranţa unei soluţii. Federaţia Pro Agro va organiza pe 9 februarie un marş în semn de protest, scrie economica.net. 

Producătorii, importatorii şi comercianţii s-au trezit la finele anului trecut în situaţia de a trebui să plătească aproximativ 50 de milioane de euro către Administraţia Findului pentru Mediu în contul unei taxe de 2 lei pe kilogramul de deşeu nereciclat sau necolectat. Aceasta în contextul în care controalele desfăşurate în 2015 de Administraţia Fondului pentru mediu au scos la iveală faptul că Organizaţiile de Transfer de Responsabilitate (OTR- pe care producătorii le plăteau pentru a le reintroduce ambalajele în circuitul economic) nu au colectat sau reciclat cantităţile de deşeuri pe care le-au raportat. Diferenţele între ce s-a declarat şi ce s-a reciclat de fapt au fost puse astfel în sarcina producătorilor.

Din estimările Pro Agro, efectele punerii în aplicare a legii, aşa cum este azi, ar duce la intrarea în incapacitate de plată şi, ulterior, faliment a multor companii din industria alimentară cu capital autohton. Aproximativ 50.000 de locuri de muncă sunt puse astfel în pericol. Cei mai afectaţi sunt producătorii de vin şi de conserve, sticla fiind cel mai greu ambalaj. "Estimăm la 50.000 disponibilizările în primele 6 luni. Doar pentru lunile noiembrie şi decembrie 2015 sunt penalităţi de cel puţin 50 de milioane de euro pe care producătorii nu au capacitatea financiară de a-i plăti. Dacă sumele vor fi plătite, vor duce la intrarea în incapacitate de plată, insolvenţe şi faliment în special în companiile româneşti. Multinaţionalele sunt şi ele afectate , dar ele sunt mult mai bine capitalizate", mai spune Bercu. Potrivit acestuia, sunt afectaţi inclusiv producătorii din industria cărnii şi a zahărului. "penalităţile din industria zahărului sunt de 2,5 milioane de euro", mai spune acesta.

 

 

Etichete: ambalaj, industria alimentară, protest, suprataxă

0/1 COMENTARII
dan
02 Feb 17:56
+0
VOTURI
-0
Cand a fost vorba de cinica taxa pt persoanele fara venit au zis ca e din cauza fostei guvernari!
Cand a fost vorba de taxe pe proprietate marite au zis ca tot vina vechii guvernari este!

Dar pt asta cine mama naibii mai e de vina? Martienii?

Scadem tva de la 24 la 9% si va mai punem o taxa care face scaderea inutila!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE