Vâlcov a plecat în arest la domiciliu. 100 de tablouri ascunse, descoperite la percheziții. VIDEODarius Vâlcov a plecat de la DNA, unde a dat explicaţii în legătură cu cele aproximativ o sută de tablouri, unele dintre ele semnate de Picasso, Baba şi Grigorescu, găsite în casele apropiaţilor fostului ministru, în urma percheziţiilor, el spunând că va face declaraţii doar în faţa magistraţilor.
Darius Vâlcov, arestat la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru corupţie, a venit la DNA, vineri, el fiind audiat de procurori timp de aproximativ o oră.
La ieşirea din DNA, fostului ministru i-au fost adresate mai multe întrebări de către jurnaliştii aflaţi în faţa Direcţiei, Darius Vâlcov răspunzând la toate: "Tot ceea ce voi spune voi spune judecătorilor şi procurorilor".
După ce a plecat de la DNA, Darius Vâlcov s-a deplasat către maşina personală, pe care o parcase în apropierea structurii din Ministerul Public. În momentul în care a încercat să scoată autovehiculul din parcare, fostul ministru a atins cu partea dreaptă a maşinii un zid din apropiere, avariind uşor autoturismul.

Al doilea dosar al lui Darius Valcov, discutat marti de Comisia Juridica
Al doilea dosar al lui Darius Vâlcov, discutat marţi de Comisia Juridică

Darius Vâlcov a fost audiat la DNA pentru cele 100 de tablouri descoperite la percheziții. Ministrul demisionar al finanţelor, Darius Vâlcov, intenţiona să-şi deschidă o galerie de artă cu picturile cumpărate din banii primiţi mită. Investigaţiile în cazul lui au fost extinse, chiar ieri, în cadrul unor percheziţii făcute la apropiaţi ai acestuia, procurorii au găsit 100 de tablouri. Toate ar aparţine lui Darius Vâlcov. Fostul ministru a fost trimis în arest la domiciliu, acasă la mama lui, unde are domiciliul legal. 

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că printre tablourile identificate se află trei opere de artă semnate Pablo Picasso - "Lupta Centaurilor, III", "Pictor în atelier" şi "Regele".
De asemenea, au mai fost identificate tablourile: "Portret" - de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, "Micul dejun" - de Eustaţiu Stoenescu, "Lan de grâu", "Grădina Cişmigiu" - de Samuel Mutzner, "Prapor" - de Horia Bernea, "Zână", "Zâne", "Victor Hugo" - de Andy Warhol.

PRIMELE IMAGINI CU CELE 100 DE TABLOURI: 

 

Printre tablourile găsite de procurori sunt opere de artă semnate de Corneliu Baba, Iosif 

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov avea o colecţie de 100 de tablouri ale unor pictori celebri, printre care Corneliu Baba, Renoir, Grigorescu, Picasso. Procurorii DNA au aflat şi ce întenţia să facă Vâlcov cu impresionanta colecţie de artă.

Tablourile au fost identificate în patru locaţii din Bucureşti şi Olt, la patru persoane de încredere ale lui Vâlcov. Au fost găsite tablouri inclusiv prin dulapuri și pe sub paturi. Operele erau achiziţionate de la case de licitaţii. Astfel, au fost identificate două case de licitaţii din Bucureşti, de unde s-au achiziţionat tablourile, scrie stiripesurse.ro.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au indicii că Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti. Fostul ministru luase şi un spatiu în Capitală în acest scop şi demarase amenajarea, dar ancheta procurorilor l-a determinat să ia măsuri urgente de depozitare a tablourilor şi ascundere a acestora la patru persoane de încredere.

Cele mai multe dintre tablouri au fost achiziţionate prin intermediul lui Lucian Şuşală, fostul şofer al lui Vâlcov. Din ancheta procurorilor nu rezultă că Vâlcov era cunoscător de artă, dar a identificat în acest domeniu o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor proveniţi din fapte de corupţie, trafic de influenţă - aşa numitul paraîndărăt. Odată cu deschiderea galeriei de artă, banii ar fi fost curaţi şi frumoasele obiecte de artă la dispoziţia publicului admirator sau cumpărător. Graba ascunderii tablourilor a făcut ca acestea să fie găsite prin dulapuri, pe sub paturi sau chiar în pereţi.

Majoritatea tablourilor ridicate de DNA in dosarul fostului ministru al Finantelor Darius Valcov fusesera achiztitionate din strainatate, unele la licitatie, a declarat, vineri, procurorul-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Calin Nistor. El a precizat ca tablourile se afla la sediul DNA, insa trebuie predate imediat unei institutii de profil care sa aiba conditii de pastrare.

"Majoritatea sunt achizitonate din afara teritoriului Romaniei. Proveninenta e stabilita in anumite limite. Unele sunt de la case de licitatie", a declarat Nistor, chestionat de jurnalisti in legatura cu tablourile ridicate la perchezitiile efectuate in dosarul care il vizeaza pe sanatorul PSD darius Valcov.

Procurorii incep vineri procedura de identificare si certificare a tablourilor, o echipa de muzeografi si alti specialisti in domeniul artei, de la Ministerul Culturii, urmand sa faca evaluarile.

"De astazi demaram procedura de identificare, certificaremd e catre o comisie de specialisti in domeniu. Noi suntem procurori, nu ne pricepem la evaluarea unei picturi. Pot fi si falsuri, pot fi si reale. Noi vrem sa facem evaluarea cat mai rapid, pentru ca avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor institutii de profil, noi nu avem conditii sa pastram acele obiecte. Pe masura ce se deruleaza procedura de identificare-certificare-evaluare, ele vor fi predate catre o institutie de profil care le va pastra pana la solutionarea definintiva a cauzei", a mai spus Nistor, prezent la conferinta Combaterea Criminalității în Domeniul Achizițiilor Publice, orgaizata de Freedom House.

Nistor a confirmat ca in urma perchezitiilor efectuate, procurorii DNA au gasit tablourile "in mai multe locatii din judetul Olt si din Bucuresti", procurorul evitand sa numinalizeze persoana careia ii apartineau tablourile.

Darius Vâlcov a fost trimis în arest în casa mamei sale. Acolo are domiciliul trecut în acte fostul ministru al Finanţelor. Curtea Supremă a decis că el va fi cercetat de DNA în arest la domiciliu. Hotărârea nu este însă definitivă, poate fi atacată de anchetatori.

Darius Vâlcov va petrece 30 de zile în arest la domiciliu, măsura pe care o va executa la locuinţa sa din Slatina, judeţul Olt.

În această perioadă nu are voie să părăsească imobilul fără permisiunea organelor judiciare. Are obligația de a se prezenta în faţa anchetatorilor ori de câte ori este chemat şi îi este interzis să ia legătura cu vreun martor sau inculpat în acest dosar, altfel riscă să fie introdus în arest preventiv.

Darius Valcov este acuzat că pe vremea când era primar al Slatinei a favorizat firma lui Theodor Berna - Tehnologica Radion- pentru a obţine mai multe contracte de reabilitare a reţelei de apă din Olt. În schimb ar fi primit 20% din valoarea contractelor, adică 2 milioane de euro, scrie Digi24.ro.

În acelaşi dosar de corupţie este cercetat şi actualul edil al Slatinei, Minel Prina, acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Şi el este plasat în arest la domiciliu.

Interceptări în dosarul lui Darius Vâlcov: „Ar fi zis că îl cumpără pe ăla de sus de la Antifraudă”

Procurorii spun că fostul ministru de Finanţe folosea un seif ca ascunzătoare pentru banii negri. Deputatul social-democrat de Olt Daniel Bărbulescu şi soţia lui le-au declarat anchetatorilor că au văzut cu ochii lor aproape 100.000 de dolari, peste un milion de lei, trei kilograme de aur şi mai multe tablouri de valoare.

Oamenii legii au ajuns la parlamentar după ce au interceptat convorbirile telefonice ale lui Darius Vâlcov. El i-a cerut ajutorul colegului său ca să scape de probele care îl incriminau.

Daniel Bărbulescu: "Mi-a spus să deschid seiful și să distrug ambalajele, respectiv pungi de plastic și de hârtie în care se aflau banii și eventualele documente."

Deputatul a recunoscut că a ars probele acuzatoare pentru ex-ministrul de Finanţe. Alte mărturii vin de la fostul şofer al lui Vâlcov: şeful lui i-ar fi cerut să distrugă documentele şi hard disk-urile computerelor în care ţinea evidenţele afacerilor ilegale.

Anchetatorii spun că fostul ministru de Finanțe ar fi aflat că este vizat de ancheta anticorupție și le-ar fi transmis complicilor să nu le fie teamă. Mesager era omul lui de încredere, fost șofer. Lucian Șușală: "Stați liniștiți, eu garantez că nu va păți nimeni nimic. Se va lăsa doar cu amenzi, cu prejudicii cumulate. Văd că la Inspecția Fiscală este ok."

Nu l-a crezut nimeni, iar cei implicaţi s-au întâlnit pentru a-şi face propriile planuri.

Interceptări:

Om de afaceri 1: Eu când mă întâlnesc cu Darius îi spun în faţă: nu mă duc acolo (la închisoare - n.r.), frate, că las doi copii acasă şi nevastă.

Om de afaceri 2: Nici nu vreau să mă gândesc, câte ai făcut tu...

Om de afaceri 1: Vai de capul meu... S-au întâlnit în cimitir şi au vorbit. Şi ar fi zis Darius că îl cumpără pe ăla de sus care e la Antifraudă.

Etichete: darius valcov, galerie de artă, tablouri

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE