Surse DNA: Şefa SIVECO şi şeful Asoc. Nevăzătorilor au convenit să fabrice acte pentru fonduri UESIVECO. Sergiu Radu Ruba, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR), şi fostul preşedinte al Siveco, Irina Socol, au convenit să "fabrice" documente pentru a a justifica anumite cheltuieli, astfel încât să obţină, în mod ilegal, bani din bugetul UE şi cel naţional, potrivit unor surse DNA.

Surse DNA: Sefa SIVECO si seful Asoc. Nevazatorilor au convenit sa fabrice acte pentru fonduri UE
Surse DNA: Şefa SIVECO şi şeful Asoc. Nevăzătorilor au convenit să fabrice acte pentru fonduri UE
Foto: www.antena3.ro

SIVECO. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, citate de Mediafax, în septembrie 2013, la sediul ANR, a avut loc o întâlnire între Ruba, Socol şi Emil Dragomirescu, Mircea Bucur şi Gabriela Mârze, care au convenit să fabrice documente pentru a justifica în mod fals îndeplinirea unor obiective din cadrul unui proiect din fonduri europene. Aceste documente urmau să fie incluse în cererea de rambursare finală din proiect pentru a obţine aproximativ 2,8 milioane de lei, din bugetul UE şi cel naţional.

Mai mult, potrivit unor surse din cadrul anchetei, Sergiu Ruba şi managerul de program din cadrul Siveco România, Emil Dragomirescu, aveau documente care atestau că 617 persoane cu dizabilităţi au participat la cursuri online de formare pentru utilizarea unor tehnologii specifice TIC, în ciuda faptului că nu a fost organizat niciun astfel de curs.

Procurorii au probe că o parte importantă din cele 617 persoane, dintre care numai aproximativ 50 au urmat efectiv cursul, nu au avut niciodată acces la serviciul internet sau la computere personale, dosarele acestora fiind furnizate de preşedinţii filialelor teritoriale ale ANR.

SIVECO. Conform surselor citate, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor şi complicii săi a încercat să obţină ilegal fonduri europene de aproximativ 2,8 milioane de lei, prin întocmirea unor documente care au atestat cheltuieli fictive, în cadrul unui proiect cu finanţare comunitară.

Potrivit unor surse din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, percheziţiile de marţi dimineaţă care au avut loc la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din România i-au vizat pe responsabilii echipei de management a proiectului "Integrarea pe piaţa muncii şi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi vizuale printr-un program practic de formare în domeniul TIC".

Mai exact, este vorba despre preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Sergiu Radu Ruba, managerul de program din cadrul Siveco România, Emil Dragomirescu, preşedintele fundaţiei "Cartea Călătoare", Mircea Bucur, şi un contabil al Siveco, Gabriela Mârze.

SIVECO. În acelaşi caz mai sunt implicaţi şi managerul proiectului, Ovidiu Adrian Dumitrescu, un expert contabil - Ştefănescu Mariana - , un funcţionar public -Sabina Bălan -, dar şi deţinătorul Fundaţiei Alcion şi totodată soţul fostei directoare al Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Constantin Pietroşel.

Proiectul european în care sunt implicaţi toţi aceşti "actori" îşi propune, în principal, realizarea unui program de formare specific persoanelor cu dizabilităţi la care să participe 500 de persoane pentru iniţiere în utilizarea TIC şi 900 de persoane pentru utilizarea unor tehnologii specifice TIC. Astfel, printre rezultatele cuantificabile ale proiectului se numără realizarea website-ul proiectului şi portalul de instruire specifică, realizat de Siveco România. Un număr de 500 de persoane ar fi trebuit instruite şi formate pentru utilizarea TIC în viaţa de zi cu zi şi ar mai fi trebuit să se realizeze şi trei cursuri în format digital, astfel încât 300 de persoane să fie formate pentru "dezvoltare pagini de web", 300 de persoane formate pentru "testare şi evaluare aplicaţii web".

În plus, ar mai fi trebuit ca, în urma implementării proiectului, 900 de persoane să fie plasate pe piaţa muncii şi să fie angajate efectiv 250 de persoane.

SIVECO. Procurorii susţin că, în ciuda fapatului că termenul de finalizare al proiectului s-a încheiat în urmă cu un an, o mare partea a acestor activităţi nu au fost realizate, motiv pentru care nu se puteau face cereri de rambursare a cheltuielilor. Continuarea pe Mediafax.

Etichete: fonduri UE, irina socol, irina socol siveco, nevăzători, percheziţii, Siveco

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE