Decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş ca premier, semnat de preşedintele Klaus IohannisUPDATE Preşedintele Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui Cioloş pentru funcţia de premier. Şeful statului a anunţat oficial că îl desemnează pe Dacian Cioloş premier. Cioloş a mulţumit pentru încredere şi a adăugat că intenţionează să lucreze îndeaproape cu Parlamentul, "chiar dacă e un guvern tehnocrat". Cioloş a ajuns la Palatul Victoria marţi, în jurul orei 17.30. 

UPDATE Decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat pentru funcţia de premier a fost semnat marţi seara de preşedintele Klaus Iohannis, informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a semnat decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a ajuns marţi la Palatul Victoria, în jurul orei 17.30, imediat după ce a ieşit de la Cotroceni. 

"Mulţumesc pentru încrederea pe care mi-o acordaţi, domnule preşedinte. Voi face tot ce îmi stă în putinţă ca să mă ridic la nivelul încrederii acordate. Voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, chiar dacă e un guvern tehnocrat.", a declarat Dacian Cioloş. Declaraţiile complete făcute de premierul desemnat şi de preşedintele Klaus Iohannis, AICI.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat astfel propunerea PSD, pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

Fostul comisar european, Dacian Ciolos, a primit garantii ca isi va alege singur echipa de ministri, fara influenta din partea partidelor, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

♦♦♦

Consilier al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost Comisar European pentru Agricultura si fost ministru al Agriculturii in mandatul lui Tariceanu, Ciolos a absolvit Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, dupa care a urmat l'Ecole nationale superieure agronomique Montpellier, unde a cunoscut-o pe sotia sa, Valerie Villemin.

Ciolos a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 pana in decembrie 2008, in guvernul lui Calin Popescu-Tariceanu, iar anterior, in 2002-2003, a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania.

Cine este Dacian Cioloş, premierul desemnat de preşedintele Iohannis

Dacian Cioloş (46 ani) a urmat cursurile Facultăţii de Horticultura din cadrul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, obţinând diploma de inginer horticultor în 1994.

Şi-a continuat studiile în Franţa unde a făcut un master la École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I, pentru ca apoi să obţină şi un doctorat a Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier. Ascensiunea lui Cioloş a fost una treptată, fără a sări etapele şi a fi propulsat într-o funcţie decizională de impact, încă de tânăr.

Din 1995 până în 1999 s-a ocupat de mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru judeţul Argeş, ulterior fiind avansat pentru perioada noiembrie 1999 – decembrie 2001 în funcţia de coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă si rurală la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă - CICDA în cooperare cu Asociaţia Naţionala de Dezvoltare Agricola – ANDA, Franţa.

În intervalul 2002-2003 a lucrat la Comsiia Europeană, iar din ianuarie 2005 a fost cooptat în Ministerul Agriculturii, unde a deţinut mai multe funcţii, de la consilier al ministrului până la cea de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, scrie romaniatv.net.

În octombrie 2007, Cioloş l-a înlocuit la cârma ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe Decebal Traian Remeş, politician acuzat la acea vreme de trafic de influenţă în celebrul „dosar Caltaboşul". Pe fondul acestui scandal, Cioloş a fost numit ministru, funcţie pe care a păstrat-o până la formarea primului Guvernul Boc.

În ianuarie 2009, acesta a refuzat să fie cooptat în cadrul guvernului Boc, unde să deţină o funcţie pe partea de agricultură. „Nu ar fi un lucru bun nici pentru mine, nici pentru actualul ministru care va veni cu echipa lui de lucru, nu cu a mea", a spus Cioloş la aceea vreme. În plus, acesta a subliniat că vrea să-şi păstreze independenţa politică. O lună mai târziu, Dacian Ciolos a fost numit director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene.

Această poziţie nu l-a împiedicat ca în iulie 2009 să devină şi şeful Comisiei Prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturii. Guvernul României condus de Emil Boc, acelaşi om pe care îl refuzase în urmă cu nouă luni, l-a nominalizat la 12 octombrie 2009 pe Cioloş pentru funcţia de comisar european, susţinându-l pentru un portofoliu pe domeniul agriculturii.

Dacian Cioloş a deţinut, în perioada 2010-2014, funcţia de comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 - 2020.

În vara lui 2014, Cioloş a fost în cărţi pentru primirea unui nou mandat de comisar european, însă Guvernul condus de Victor Ponta a optat pentru un social-demorat, Corina Creţu, nume ţinut ascuns la aceea vreme de premier.

Dacian Cioloş este căsătorit cu o franţuzoaică

Dacian Cioloş, noul premier desemnat al României, este căsătorit cu o franţuzoaică, Valerie Villemin, nepoata fostului ministru francez de Externe Michel Barnier.

Valerie Cioloş-Villemin este expertă în domeniul agriculturii, iar în trecut a ocupat funcţia de cercetător la Montpellier SupAgro, precum şi funcţia de director la Agence Universitaire de la Francophonie, filiala din Republica Moldova.

În calitate de expert la Agro Montpellier, în 2004 ea a întocmit un raport în care critica vinurile româneşti, spunând despre acestea că sunt de slabă calitate sau contrafăcute, scrie romaniatv.net. 

Etichete: iohannis, Klaus Iohannis, liviu voinea, premier

0/2 COMENTARII
elena
11 Nov 13:00
+0
VOTURI
-0
OFERTA de lucru la domiciliu, in tara sau strainatate !Part time sau full time, poti castiga din prima luna 100 Euro !!!
Se lucreaza comod, de acasa 2-3 ore pe zi si fiecare isi stabileste programul sau de lucru!
Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare.
Conditii necesare:
- calculator + internet, cunostinte minime operare
Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii trimise prin email.
Se ofera contract legal !
TU CE MAI ASTEPTI?
Daca crezi ca ai aptitudinile necesare trimite un mesaj cu subiectul DETALII la adresa de email: mami_meda@yahoo.com
Cris
10 Nov 16:48
+0
VOTURI
-0
E o alegere mai buna decat escrocul de Liviu Voinea, asta e clar...dar sa vedem ce ii poate pielea...si daca va avea sprijin parlamentar. Daca nu, alegerile anticipate sunt solutia mizerabila de care nu scapam...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE