Nicușor Dan trece la acțiuni penale împotriva celor care distrug clădirile de patrimoniuGoana după bani i-a făcut pe mulţi, de la proprietari, investitori şi până la autorităţi, să ignore valoarea multor case vechi din Capitală şi să renunţe foarte uşor la ele, în ciuda valorii lor arhitecturale. În perioada boom-ului economic, din cauza proprietarilor dornici să obţină profituri rapide, sute de bijuterii arhitecturale au fost puse la pământ. În prezent, alte sute de case din Capitală, cu o importantă valoare arhitecturală, sunt în pericol de demolare, potrivit estimărilor Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

Hotelul Marna se numara printre sutele de bijuterii arhitecturale in pericol de demolare
Hotelul Marna se numără printre sutele de bijuterii arhitecturale în pericol de demolare

"În Bucureşti sunt 2.600 de monumente, din care 1.700 - 1.800 sunt clădiri - monument. În zonele protejate sunt aproximativ 18.000 de clădiri. În ultimii 20 ani s-au demolat cam 1.000, reprezentând 5% din totalul celor 18.000 de case, iar alte 600 - 800 de imobile din zonele protejate sunt abandonate sau în pericol de demolare, potrivit estimărilor noastre din teren. Cele mai multe clădiri din zonele protejate au fost demolate în anii 2006 - 2009, când era presiunea imobiliară cea mai mare. Toate aceste acţiuni au la bază un mecanism pur economic", a declarat, pentru B365.ro, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

Printre imobilele cu o valoare arhitecturală semnificativă, demolate după '90, se numără casa din Aviatorilor nr. 92, făcută de Henrieta Delavrancea, care se regăsea în multe monografii despre Bucureşti, casa de pe Batiştei nr. 27, clădirea din Clemenceau nr. 8, Hotel Marna, fosta policlinică de la intersecţia Ştirbei Vodă cu Berzei, imobilul din Visarion nr. 8 şi o casă de pe str. Toamnei. "Specialiştii spun că distrugerile asupra patrimoniului, după '90, sunt mai grave decât cele din timpul comunismului. Chiar dacă în perioada comunistă 15% din clădirile vechi ale Bucureştiului au fost demolate, iar după '90 au fost demolate 5%, toate imobilele de patrimoniu au fost atinse de măsurile luate de autorităţi, în ultimii 20 de ani. În mod normal, un investitor are două posibilităţi: merge în centru şi cumpără o casă de patrimoniu, pe care o renovează şi o dă apoi în folosinţă, sau merge la periferie ca să construiască o clădire înaltă. Însă, când administraţia e slabă, investitorul cumpără un imobil istoric, îl demolează şi construieşte în locul ei o clădire înaltă, pentru că orice casă de patrimoniu e de 10 ori mai ieftină decât terenul de sub ea. Acum lanţul măsurilor aplicate în cazul imobilelor de patrimoniu este următorul: retrocedare - vânzare - demolare", explică Nicuşor Dan.

Roxana Wring, preşedintele Asociaţiei Pro.do.mo., a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei de presă "Patrimoniul Bucureştiului 2008-2012: Pericol de demolare", că autorităţile par neputincioase atunci când li se cere să oprească distrugerea caselor din zonele protejate. "Bucureştiul are unul din cele mai extinse patrimonii de la nivel european, dar nu se iau măsuri pentru protejarea lui. De cele mai multe ori, autorităţile dau din umeri şi spun că fie nu există voinţă politică, ori nu îi găsesc pe proprietari sau nu dispun de resursele necesare pentru a lua măsuri în privinţa acestor imobile. În Centrul Istoric imobilele sunt în stare precară. Am văzut că Primăria promite, dar nu există nicăieri o strategie de regenerare urbană a acestei zone. Centrul Istoric este exploatat intens, dar imobilele sunt într-o stare foarte proastă de conservare, iar renovările s-au făcut doar la nivelul faţadelor. În raportul primarului general din 2010 şi 2011 se vorbea de patrimoniu, dar realitatea îl contrazice pe edilul-şef. În acest raport, Oprescu a precizat că Bucureştiul are nevoie de istorie, dar el nu are nicio viziune şi niciun program de renovare a clădirilor de patrimoniu. Trebuie să avem o dezvoltare inteligentă, adecvată secolului în care ne aflăm şi comunităţii din care facem parte, respectiv Uniunea Europeană. (...) Bucureştiul e încă ancorat în trecutul său comunist, cu o viziune nesustenabilă", punctează Roxana Wring.

Şefa Asociaţiei Pro.do.mo. mai spune că autorităţile centrale şi locale nu s-au ocupat nici măcar de inventarierea pe teren a clădirilor istorice. "Dacă administraţia locală ar fi făcut o verificare în teren ar fi observat că ţesutul istoric al Capitalei este în pericol şi, dacă nu se va acţiona, identitatea arhitecturală şi culturală a Bucureştiului va fi compromisă, în următorii ani. Ultimul inventar al monumentelor istorice, întocmit de Ministerul Culturii şi Patrimoniul Naţional, nu a mai fost actualizat din 2004, iar atunci au fost verificate în teren doar 3% dintre imobilele înscrise în listă. Astfel, unele case care sunt declarate protejate au fost deja demolate", a explicat Roxana Wring.

Zeci de procese pe rol, pentru protejarea caselor de patrimoniu

Conflictul dintre autorităţi şi ONG-uri, în privinţa caselor de patrimoniu, s-a mutat, de multe ori, în instanţă. Până în prezent, Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a intentat zeci de procese pentru salvarea unor case de patrimoniu, care au intrat în posesia unor rechini imobiliari. "În prezent avem vreo 27 - 28 de procese civile câştigate din vreo 90 începute. Până acum am pierdut 15 procese, 10 - 15 au rămas fără obiect, iar circa 40 de procese sunt în curs. Nu am făcut decât sporadic plângeri penale. În curând vom merge mult pe linia penală şi vom depune vreo 60 de plângeri penale împotriva Inspectoratului de Stat în Construcţii, a direcţiilor de control din Primăria Capitalei şi împotriva Prefecturii Municipiului Bucureşti pentru că nu şi-au îndeplinit atribuţiile", a precizat Nicuşor Dan, pentru B365.ro.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", ONG-ul va da în judecată autorităţile pentru că nu îşi respectă atribuţiile şi emit autorizaţii ilegale, care nu pot fi anulate decât în instanţă, nu verifică în teren existenţa panourilor de şantier, care lipsesc, în opinia sa, în 90% din cazuri, şi a informaţiilor publicate pe aceste panouri. De asemenea, preşedintele ONG-ului a mai precizat şi că Prefectura Capitalei trebuie sancţionată pentru că nu solicită anularea în instanţă a unor construcţii ilegale, semnalate de Inspectoratul de Stat în Construcţii. "Prefectura are de cinci ori mai puţine procese decât Salvaţi Bucureştiul şi le pierde pe toate. Estimez că vom avea o condamnare penală pentru demolare ilegală, vom avea o demolare a unui bloc construit pe terenul unei case de patrimoniu, iar apoi investitorii se vor întoarce împotriva Primăriei Capitalei şi vor cere în instanţă banii pierduţi în urma demolării blocului lor", a spus Nicuşor Dan, în cadrul conferinţei de presă.

Cum vor ONG-urile să protejeze monumentele istorice

În urmă cu câteva luni, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional(MCPN) a lansat o dezbatere publică pe tema modificării legii 422/2001 privind monumentele istorice. La această dezbatere au participat şi reprezentanţii Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", care au venit cu o serie de propuneri menite să asigure o protecţie mai mare a caselor de patrimoniu. Propunerile au fost elaborate în cadrul proiectului "Schimbări legislative în protecţia patrimoniului", finanţat de Uniunea Arhitecţilor din România şi Ambasada Franţei în România.

Printre propunerile susţinute de Asociaţie se numără consolidarea atribuţiilor Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, delimitarea clară a competenţelor de emitere a avizelor între Ministerul Culturii şi Direcţii, emiterea avizului de desfiinţare doar împreună cu avizul de construire, posibilitatea MCPN de a revoca avize emise de direcţii, şi introducerea agenţilor voluntari de protecţie a patrimoniului, care să poată supraveghea lucrările la monumentele istorice şi să ceară prezentarea autorizaţiilor de construire, fără a avea, însă, drept de sancţionare.

Modificările legii 422/2001, propuse de Asociaţia  

Propunerile Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul sunt disponibile, la dimensiune maximă, aici.

Etichete: clădiri, monument istoric, nicuşor dan, penal, proces, salvaţi bucureştiul

0/3 COMENTARII
Nicusor Dan
17 ian 14:31
+0
VOTURI
-0
Votaţi-mă cu două mâini! Sunt cel mai mare mincinos şi voi, susţinătorii mei bucureşteni, încă nu v-aţi dat seama de acest lucru! Vivat Revoluţia impostorilor!
Eu l-am votat, TU?
17 ian 11:32
+0
VOTURI
-0
Din pacate ai vazut ca la alegeri nu a luat nici cei 5% pentru a intra in Consiliu. Eu l-am votat, si am convins inca cativa. Crezi ca la prezidentiale l-ar vota cineva? Nu de Nicusor Dan Presedinte avem nevoie, ci de Nicuosr Dan PRIMARUL GENERAL AL CAPITALE. Toata lumea l-a revotat pe Oparescu...pacat!
Vlad
17 ian 07:25
+0
VOTURI
-0
Bravo Nicusor Dan ! Sper sa candidezi la functia de presedinte a tarii !

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE